Gıda Değeri Olan Hayvanlar Tebliği

Gıda Değeri Olan Hayvanlar Tebliği

Gıda Değeri Olan Hayvanlara Uygulanması Yasak Olan Maddeler Hakkında Tebliğ


Tebliğ No: 2002/68

Yayımlandığı R.Gazete: 19.12.2002 / 24968

Amaç

Madde 1-Bu Tebliğin amacı ; hayvanlara uygulandığında, hayvansal kökenli gıdalardaki kalıntıları hangi seviyede olursa olsun insan sağlığına zarar verdiği tespit edilmiş olan farmakotoksikolojik etkili maddeleri belirtmek, bunların insan gıdası elde edilebilen hayvanlara uygulanmasının yasaklanmasını bildirmek ve buna ilişkin hizmetleri yürütmektir.

Kapsam

Madde 2-Bu Tebliğ, insan gıdası elde edilebilen hayvanlara uygulanması yasaklanan farmakotoksikolojik etkili maddeleri, bulunma mahallerini ve ilgili tüm gerçek ve tüzel kişileri kapsar.

Hukuki dayanak

Madde 3-Bu Tebliğ, 16.05.1986 tarih ve 19109 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu, 28.06.1995 tarih ve 22327 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 560 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketilmesi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararname, 10.03.2001 tarih ve 24338 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 4631 sayılı Hayvan Islahı Kanunu, 18.03.1954 tarih ve 8661 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Veteriner Hekimleri Mesleğinin İcrasına, Türk Veteriner Hekimleri Birliği ile Odaların teşekkül tarzına ve Göreceği İşlere Dair 6343 sayılı Kanun ile 26.05.1928 tarih ve 898 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 1262 sayılı İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu’na dayanılarak çıkarılmıştır.

Tanımlar

Madde 4-Tebliğde geçen;

a) Bakanlık : Tarım ve Köyişleri Bakanlığını,

b) Gıda değeri olan hayvanlar : İnsan gıdası elde etmekte kullanılan hayvanları,

c) Hayvansal kökenli gıdalar : Gıda değeri olan hayvanlardan elde edilen et, süt, yumurta, bal gibi insan gıdası olan maddeleri,

ifade eder.

Uygulanması yasak olan maddeler

Madde 5 –Aşağıda belirtilen farmakotoksikolojik etkili maddelerin kendilerinden insan gıdası elde edilebilen hayvanlara uygulanması yasaktır. Bu maddeler şunlardır

a) Aristolochia spp.

b) Kloramfenikol

c) Furazolidon da dahil olmak üzere nitrofuranlar

ç) Klorpromazin

d) Kloroform

e) Kolsişin

f) Dapson

g) Dimetridazol

h) Metridazol

ı) Ronidazol

Müstahzar ruhsatlarının iptali

Madde 6-Bu maddeleri içeren ve gıda değeri olan hayvanlarda kullanılmaya mahsus olan veteriner ispençiyari ve tıbbi müstahzarların daha önceden verilmiş olan ruhsatları iptal edilmiş sayılır.

İstisnai durum

Madde 7-Bu Tebliğ’de yer alan maddelerin test ve araştırma amacıyla gıda değeri olan hayvanlara uygulanması Bakanlığın iznine tabidir.

Madde 8-Bakanlık, halk sağlığını korumak amacıyla bu Tebliğ ile yasaklanmış maddelerin var olup olmadığını ya da gıda değeri olan hayvanlara uygulanıp uygulanmadığını tespit etmek amacıyla kontroller yapar. Hayvansal kökenli gıdalardaki kalıntı kontrolleri sonucunda bu maddelerin gıda değeri olan hayvanlara uygulandığı ya da bu amaçla kullanılabilecek maddelerin veya ürünlerin var olduğu tespit edilirse Bakanlık ; sözkonusu maddelerin menşei ile imali, ithali, depolanması, dağıtımı, satışı ve uygulanması konularında sorumluları tespit etmek amacıyla gerekli tüm araştırmaları yapar. Sözkonusu yasaklanmış maddeler veya bu maddeleri içeren ürünler yed-i emine alınarak idari ve adli işlemler başlatılır.

Cezalar

Madde 9-Bu Tebliğ’de yer alan farmakotoksikolojik etkili maddeleri ya da bunları içeren ürünleri gıda değeri olan hayvanlara uygulamak, uygulanmasına izin vermek, gıda değeri olan hayvanların yetiştirildiği çiftliklerde bulundurmak, ilgili Bakanlıkların izni olmaksızın bu maddeleri imal veya ithal etmek, dağıtmak veya satmak, ayrıca bu konuda araştırma veya denetim yapan ilgili kamu personelini engellemek yasaktır. Bu fiilleri işleyenler hakkında mesleki ve idari cezalar saklı kalmak kaydıyla bu Tebliğin “Hukuki Dayanak” başlıklı Maddesinde bahsedilen mevzuat ve genel cezai hükümler gereğince işlem yapılır.

Yürürlük

Madde 10-Bu Tebliğ, yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 11-Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

REKLAMLAR
  • YORUM
Facebookta bizi bulun