Başlıca Silo Tipleri

Başlıca Silo Tipleri

SİLO ÇEŞİTLERİ

 

A- Toprak Üstü Silolar

 1. Toprak Üstü Silindirik Silolar (kule tipi silolar)

a. Toprak üstü silindirik-sürekli silolar: Ahşap, tuğla, beton ve metal silolar.

b. Toprak üstü silindirik geçici silolar: Çit ve demet silolar.

2. Toprak Üstü Yatay Silolar

a. Sürekli yatay silolar-Bank silolar-Betonarme

b. Geçici yatay silolar-Plastik bez silolar, sosis tipi silolar, ahşap duvarlı silolar

B- Toprak Altı Silolar

1. Toprak altı silindirik silolar: Çukur veya silindirik silolar: beton, taş, tuğla

2. Toprak altı yatay silolar: Hendek silolar: beton, taş, tuğla, ahşap

Silindirik silo çeşitlerinde, yapı malzemesi olarak en çok beton kullanılır. Bunun yanında tuğla, taş, ahşap ve briket de kullanılabilmektedir.

Toprak altı silolarında en çok dikkat edilmesi gereken husus, taban suyu seviyesinin minimum 2 metre derinde olması ve silo derinliğinin de buna göre ayarlanmasıdır. Ayrıca silodan sızan sular da bir pompayla çekilmelidir.

Yüzeysel siloların yerleri her yıl değiştirilmelidir. Silo yapımında kullanılacak olan yapı malzemeleri yemin kalitesini bozmayacak ve suyu emebilecek nitelikte olmalıdır. Silodan sızan suların, uygun bir şekilde, şerbet çukuru da denilen ve  fazla derin olmayan kuyularda toplanması gerekir.

Toprak Üstü Plastik Örtülü Silolar, düşük maliyetli, basit silolardır. Özellikle  silaj yapmayı yeni öğrenen yetiştiricilere bu tip silolar tavsiye edilir. Yaklaşık  4-5 metre genişliğinde,  silaj yapılacak yem miktarına orantılı uzunlukta bir alan yeterlidir. Bir traktörün rahatlıkla girip çiğneme ve sıkıştırma yapabileceği kadar yüksek olmalıdır.

Yüzeysel Beton, Prefabrik Beton veya Taş Örgülü Silolar, yüksek maliyetli olmalarına rağmen, üstün silaj kalitesi ve kolay işçiliği ile büyük süt sığırcılığı işletmelerinin ilk tercihidir. 2 veya 3 tarafı kapalı olan çeşitleri bulunur. Bu tip silolarda, silo iç yüzeyi  çok düzgün ve sıvalı olmalıdır. Üç tarafı kapalı olan çeşitlerinde, arkada veya yanlarda boşaltma rampa ve platformları olmalıdır. Silonun tabanı ve duvarlarının asitlere dayanıklı bir yapıda olmaları sağlanmalıdır.

Kule Tipi Yüksek Silolar, Prefabrik beton veya galvaniz metalden yapılmış olabilirler. Bu tip silolarda, yükleme ve boşaltma elektrik motoru veya traktör kuyruk milinden güç alan bir sistemle yapılır. 300 ile 2000 ton arası kapasitelerde olabilirler. Türkiye’de  sayıları yok denecek kadar azdır. Kule tipi yüksek siloların tesis maliyeti bir hayli yüksektir. Çok büyük kapasiteli süt sığırcılığı işletmeleri için tavsiye edilir.

 

 

 

zp8497586rq

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Yorumlara Kapalıdır

REKLAMLAR
  • YORUM
Facebookta bizi bulun