BUZAĞI BAKIMI VE BESLENME

BUZAĞI BAKIMI VE BESLENME

Buzağımızın doğumuna 2 ay kala, anne ineğe mutlaka “Buzağı Septisemi Aşısı” yaptırmamız gerekiyor. Bu aşı rapelli olarak 2 hafta arayla 2 kez uygulanıyor. Buzağımız doğduğunda ise, koruyucu amaçlı “Buzağı Septisemi Serumu” taktırmamız çok önemli.

Doğumdan hemen sonra buzağıların göbek kordonları, 4 – 5 cm kalacak şekilde kesilir ve ucuna mutlaka tentürdiyot sürülerek dezenfekte edilir.

Ağız sütünü kesinlikle kendimiz tüketmemeli, buzağıya içirmeliyiz. Buzağımızı parayla telafi edilemeyecek kadar yararlı olan bu sütten mahrum bırakmamalıyız. Ağız sütünü içirmeden önce,  ineğin memesi ılık suyla yıkanmalıdır. Daha sonra buzağının emmesi sağlanmalıdır. Eğer buzağı emmiyorsa, temiz bir kaba ineğin sütü sağılır. Biberona konulan süt, sıcak su dolu bir kovada ısıtılarak buzağıya verilir. Doğumdan sonraki ilk 2 – 3 saat içerisinde, ağız sütünü buzağımıza mutlaka içirmeliyiz. Ağız sütü, normal sütle kıyaslandığında, A Vitamini bakımından 10 kat, kuru madde bakımından 2 kat daha zengindir.  Ayrıca çok yüksek oranda protein içerir. Bağısak hareketlerini tetikleyici ve yumuşatıcı etkileri sayesinde, buzağılarımızın bağırsaklarında bulunan zararlı maddelerin dışarıya atılmasını sağlar. Ağız sütü, doğumdan 3 gün sonra normal süt halini alır. Buzağımızın sindirim sistemi de bu süre içerisinde normal şeklini alır. Eğer doğan buzağının annesinde herhangi bir hastalık mevcutsa, buzağıya o günlerde doğum yapan başka bir ineğin ağız sütü verilmelidir. O da yoksa, hazır ağız sütü içirilir.

İlk 2 – 3 gün, sabah ve akşam olmak üzere 1 lt. süt vererek buzağımızın doymasını sağlamalıyız. Sonraki günlerde yavaş yavaş alıştırarak canlı vücut ağırlığının % 10’u kadar sütü sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez içirmeliyiz.

Doğan buzağımız normal ve sağlıklıysa  kurulanır ve daha önceden ilaçlı suyla yıkanarak tabanına sönmemiş kireç serpilen buzağı bölmesine alınır. Buzağı bölmelerinde temiz altlık olarak hububat sapı kullanılabilir. Yere serilen saplar 2 – 3 günde bir mutlaka değiştirilmelidir.

Buzağılarımızın düzenli olarak yeterli güneş almasını sağlamayı da unutmamalıyız.

0 – 8 Haftalık dönemde uygulanan pratik bir beslenme programı :

HAFTALAR   AĞIZ SÜTÜ   NORMAL SÜT   BUZAĞI YEMİ    KURU OT       SU

1                   4 – 6  lt                      –                               –                           –                  –

2-3                     –                           4 – 6 lt              Serbest               Serbest     Serbest

5-6-7                  –                           4 – 5  lt                     ”                             ”                   ”

8                      –                               2 lt                        ”                             ”                   ”

Buzağı bölmelerine aldığımız buzağılarımıza tahmini olarak canlı ağırlıklarının % 10’u kadar süt, sabah ve akşam olmak üzere ikiye bölerek vermeliyiz. Buzağılarımızın içeceği sütün ısısı 37 derece olmalı ve kesinlikle 30 derecenin altına düşmemelidir. Buzağının önüne buzağı yemi, çayır otu ve kuru yonca konulmalıdır.  Buzağılar 15 günlük olduktan sonra gruplara ayrılarak toplu beslenmeye başlayabilirler.

Buzağılarımız 1.5 ayını doldurduklarında, verilen süt miktarı kademeli olarak düşürülür. 2 aylık olunca da sütten kesilebilir. Ancak, isteğe bağlı olarak bu süre 3 aya kadar çıkarılabilir. Sütten kesilmiş buzağılara, yiyebildikleri miktarda kaliteli yonca, çayır otu ve kesif yem verilmelidir. Buzağılar 3. aydan sonra meralardan faydalanabilirler. Meraya çıkarılacak hayvanlarda, iç – dış parazit mücadelesi kapsamında gerekli tedbirler alınmalıdır.

Buzağılarımız 3. ayını dolduruncaya dek, %18 proteinli buzağı başlangıç yemi verilmesi sürdürülür. Bu tarihten itibaren, “buzağı büyütme yemi”ne geçilmesi gerekir. Kaba yem olarak kuru çayır ve kuru yonca rahatlıkla verilebilir.

Buzağılarımıza 2. haftadan itibaren, temiz su vermeye başlamalıyız.

Hayvanlara 6 aylık oluncaya kadar silaj verilmemelidir. 6. aydan itibaren erkek ve dişi buzağılar ayrılmalıdır.

Dişi buzağılara 3 – 6 aylık dönem arasında mutlaka “Brucella S.19 ” aşısı yapılmalıdır. 4. aydan itibaren de Şap, Yanıkara, Şarbon aşıları yapılmalıdır.

Buzağılarımızda boynuz köreltme işlemi yapacaksak, bunun için  3 – 4 haftalık yaşa ulaştıkları dönem en uygun zamandır. Boynuz köreltme, hayvanlar büyüdüklerinde, sevk ve idare açısından büyük kolaylıklar sağlayan bir işlemdir.

 

 

 

Close-up view of a brown and white Hereford cow licking her newborn calf. The calf is lifting his head up and is still partially covered in the amniotic sac. The calf’s tongue can be seen licking off the calf.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

REKLAMLAR
  • YORUM
Facebookta bizi bulun