Girgentana Keçisi

Girgentana Keçisi

Girgentana keçisi ,  anavatanı İtalya’nın Sicilya adası olan bir keçi ırkıdır. Bu keçi ırkının menşei çok eski zamanlara dayanır. Kökeni tam olarak bilinmemekle beraber, Asya’daki Bezoar keçilerinden veya Afganistan menşeli olan Markhor keçilerinden köken aldığı düşünülmektedir.

Girgentana keçileri çok değerli bir keçi ırkıdır. Bu keçiler günümüzde koruma programına alınmış ve bu sayede de sayıları son yıllarda sevindirici bir şekilde hızla artmaya başlamıştır. Yaklaşık yarım metre uzunluğa ulaşan ve muntazam kıvrılmış boynuzları oldukça dikkat çekicidir. Özellikle 90’lı yılların ortalarında  bir ara aşırı kesimden dolayı nesli tükenmekle karşı karşıya kalmıştır.  Bu yılların başlarında sayıları 5000 civarında iken, 1996 yılına gelindiğinde sayıları 100 adedin altına düşmüştür. Daha sonra  Girgentana keçisi , koruyucu vakıflar koruma programına alınarak İsviçre’de tekrar üretilmeye başlamıştır. 2004 yılı itibariyle, İtalya’da 750 adet, Almanya‘da ise 130 adet sayıya ulaşmıştır. Sütünün verimi fark edilince bu keçi türü bir nevi yeniden keşfedilmiştir.

Girgentana Keçisi Görünüm Özellikleri

Bu keçi ırkının boynuzları muazzam görünüşlü, çok uzun ve son derece dikkat çekicidir. Antik çağlardan fırlamış, mitolojik bir canlıyı andırır. Vücut ağırlığı erkeklerde yaklaşık 80 kg, dişilerde 50 kg civarındadır.  Tüyleri uzundur. Tüy rengi, beyaz veya kahve-beyaz karışımıdır. Cidago yüksekliği ise erkeklerde 80 cm’ye yakın, dişilerde ise 50 cm civarındadır. Boynuzlarının uzunluğu erkeklerde 60 cm, dişilerde ise 40 cm’yi bulmaktadır.

 

 

 

Verim Özellikleri

Girgentana keçisi, 1970’lerin başına kadar İtalya’nın Sicilya Adası’nda, yalnızca görselliği nedeniyle süs amacıyla yetiştiriciliği yapılan bir hayvan iken, bu tarihten itibaren yüksek süt verimi dikkatleri çekmiştir. Girgentana keçisi günümüzde  özellikle sütü ve eti için yetiştirilen kombine verimli bir keçi ırkıdır. Yılda 400 litreye kadar süt verebildiği bildirilmektedir. Bu keçi ırkının bakımı ve beslenmesi yeterli özenle,  iyi yapılırsa süt verimini iki katına çıkarmak mümkündür.

 

Canlı Ağırlık :  Erkekler : 70 – 80 Kg.   /  Dişiler: 40 – 50 Kg.

Boynuz Uzunluğu : Erkekler : 60 cm.   /  Dişiler: 40 cm.

Cidago Yüksekliği : Erkekler : 70 – 80 cm.   /  Dişiler: 40 – 50 cm.

 

 

Girgentana Keçisi

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

REKLAMLAR
  • YORUM
Facebookta bizi bulun