Hamam Böceği

Hamam Böceği

Hamam Böceği, tüm dünya  çapında su hariç her yerde yaşayan bir böcek türüdür. İnsanlarca en çok bilinen zararlılardan biridir; ancak ekosistemde ayrışan maddeleri tüketmesi açısından hayati bir rol oynar.

Hamam Böceğinin Sınıflandırması ve Evrimi

Varlığı bilinen yaklaşık 4,000 tür hamam böceği olduğu düşünülmektedir. Genellikle insanlarla yakın temasta istekli değildir ve sadece yemek yiyecekleri zaman bulunurlar.

Evrimleri yaklaşık 300 milyon yıl öncesine dayanmaktadır. Ortalama bir inç uzunluğundadır. Omnivor bir hayvandır ve çürüyen maddelerle beslenir. Bu nedenle çoğu zaman kirli olan şeyler ile ilişkilidir. Genellikle organik maddeyi tüketir; ancak bazılarının küflü duvar gibi maddeleri bile yediği bilinmektedir.

Küçük boyutu ve bolluğu nedeniyle kuşlar, örümcekler, küçük memeliler ve sürüngenler de dahil olmak üzere Dünya çapında sayısız yırtıcı hayvana sahiptir. Dünyanın bazı kültürlerinde ve bölgelerinde insanlar tarafından bile yenir.

 

Hamam Böceklerinin Üremesi ve Yaşam Döngüsü

Dişi hamamböceği, günde 10 ile 90 yumurta bırakır ve yavrular birkaç gün içinde yumurtadan çıkarlar. Yetişkin bir hamamböceği olmaları sadece 1 ay sürer. Dişinin yuvarlak bir karnı olduğu için, erkeklerden ayırt edilebilir.

Diğer hayvanların çoğundan farklı olarak  böceklerin beyni, başı yerine vücudundadır.

 

 

 

Hamam Böceklerinin Zararı

Hamam böceği nimfleri , larvaları ve erginleri  beslenmek üzere gıda maddeleri arayışında, yiyecekleri kontamine ederek enfeksiyonlara sebep olabilirler. Pis kokulu salgıları ve dışkıları da kirliliğe neden olmaktadır.

Hamam Böcekleri vektör görevi de görürler. Özellikle Salmonella ve E.coli vb.  bakterilerin taşınmasında etkin rol oynarlar.

Hamam böcekleri bir yandan deri döküntülerini, dışkı artıklarını ve diğer böceklerin taşınmasına da yol açarlar. Bu sebeple, alerji ve astım benzeri rahatsızlıkların tetiklenmesine neden olurlar.

 

 

 

 

 

 

Ana Avı: Çürüyen Organik Madde
Ayırt Edici Özellikler: Uzun anten ve vücutta bulunan beyin
Besin zinciri basamağı: Omnivore
Bilimsel adı: Blatta orientalis
Doğum başına ortalama yavru sayısı: 40
En sevdiği yemek: Çürüyen Organik Madde
Koruma durumu: En az endişe
Menşei: Dünya çapında
Ortalama yaşam süresi: 18 ay
Renk: Kahverengi, siyah, tan
Takson Basamağı: Takım
Türlerin Sayısı: 4000
Üst sınıf: Dictyoptera
Yaşam alanı: Her yerde
Yırtıcıları: Örümcekler, Kuşlar, Memeliler

Sosyal Medyada Paylaşın:
İlginizi Çekebilir
Sonraki Yazı

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

REKLAMLAR
  • YORUM
Facebookta bizi bulun