Kılçıksız Brom (Bromus İnermis) Yetiştiriciliği

Kılçıksız Brom (Bromus İnermis) Yetiştiriciliği

Kılçıksız Brom veya orijinal adıyla Bromus inermis bitkisi olarak bilinen bu bitki oldukça uzun ömürlü, bol yapraklı ve kök sapla gelişen bir bitki türüdür. Kuraklığa ve sıcak havaya dayanıklı bir yapıda olmakla beraber soğuk havaya karşı direncide yadsınamaz seviyededir.

Belli bir ekim sonucunda birçok değişik toprak tipine adapte olmayı başaran Kılçıksız Brom bitkisi Kumlu-Tınlı toprak türlerinden Ağı-Killi toprak türlerine kadar çok geniş bir yelpazedeki torak türlerinde yetişebilmektedir. Ancak yapılan denemelerde bitki gelişimi açısından en başarılı toprak türü Killi-Tınlı toprak türü olarak görülmüştür. Toprağın iyi drene edilmiş ve derin sürülmüş olması da önemlidir.

Genellikle meralarda yonca bitkisi ile birlikte ekilen Kılçıksız Brom Bitkisi bu sayede oldukça başarılı bir verim alınabilmesine sebep olmaktadır.

Yonca ve Korunga bitkileri ile yalnız veya kıraçta, sulu ortamda yonca veya çayır üçgülü ile karışık bir biçimde ekilerek verim arttırılabilir. Otun kalitesi yükseltilebilir.

Ayrıca Kılçıksız Brom bitkisi karıştırılmış biçimde ekilirse yonca ve çayır üçgülünde meydana gelmesi muhtemel olan şişmenin ve verim kaybının da önüne geçebilir.

Yapı olarak güçlü olmasından tesis zamanını aşırı yağışlara denk getirmemek şartı ile eğimli ve zorlu arazilere ekimini yapabilir, erozyonla mücadele organı olarak da kullanabilirsiniz.

Kılçıksız Brom Bitkisin ekim aralığı ekim koşullarına göre değişebilmektedir. Kurak bölgelerde ot tüketimi veya otlatma amacı ile ekilen alanlarda sıra arası 40-60 Cm arasında olmalıdır. Yağışlı ve sulu bölgelerde ise bu oran 230-40 Cm oranına kadar düşürülebilmektedir. Eğer tohum üretimi yapılması planlanıyor ise o zaman sıra aralığı geniş tutulacaktır.

Genellikle 80-100 cm arası sıra ile ekim yapmak bir alanda 20 cm sıra aralığı ile ekim yapmaktan daha başarılı ve verimli hasat yapılmasına sebep olacaktır.

Kılçıksız Brom Bitkisi tohumları 2 Cm derinliğine kadar ekilebilir. Daha derine ekilmesi ise başarısız bir ekim olmasına sebep olacaktır.

Dekara atılacak tohum miktarı ise yalnız ekimde 1 – 1,5 KG kadar olmalıdır. Karışık ekim yapılacak ise bu durumda dekar başına 1 KG Kılçıksız Brom ve 0.5 – 0.7 KG Yonca veya Çayır Üçgülü karıştırılmalı ve serpilmelidir. Eğer bölgedeki iklim koşulları ağır ve havalar soğuk ise bu durumda kılçıksız brom bitkisini azaltmalı, yonca katkısını arttırmalısınız.

Ekimle birlikte daha başarılı bir üretim için Dekar başına 3-4 KG arasında azotlu gübrenin toprağa verilmesi uygun olacaktır. Daha sonraki yıllarda ise Dekar başına 5 KG olacak şekilde ilkbahar gübresi verilmelidir. Fosforlu veya Potasyumlu Gübre uygulaması yapılmasına gerek yoktur.

Kılçıksız Brom Bitkisinden ilk 2 yıldan sonra gübreleme yapılmadan verim alınması imkânsıza yakındır. Bu sebeple süreç uzadıkça gübreye duyulan ihtiyaçta artmaktadır.

İlkbahar aylarında ekilen Kılçıksız Brom Bitkisi tesisine yabancı otların yetişmesi zarar veren bir durumdur. Bu noktada Kılçıksız Brom Bitkisinin kardeşlenme ve sapa kalkma dönemlerinde 2.4 D’li Selektif Herbisitlerle yabancı otlarla zirai bir mücadele içerisine girebilirsiniz.

Ekim işlemleri genellikle İlkbahar ve Sonbahar aylarında yapılmaktadır. Her iki dönemde yapılan ekimlerde genellikle başarılı sonuçlar vermektedir.

Doğu Anadolu Bölgemizde özellikle Sonbahar Ekimlerinden daha fazla verim alınmaktadır. Ancak İç Anadolu ve yakınındaki bölgelerde baklagiller ile birlikte yetiştirilmek amaçlı olarak İlkbahar aylarına bir kayma meydana gelmektedir.

Yalnız başına veya Baklagiller ile birlikte ekimlerde derin, nemli, verimli ve iyi bastırılmış bir tohum yatağına ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca bu tarz bölgelerde sık ve ağır otlatmalarda verimi düşürebilmektedir.

Bitki ekimden sonra 15-20 CM boylarına ulaştıktan sonra Mayıs ayının ortasına kadar uygun bir otlatma sürecinden geçirilebilir. Temmuz Ortası ile başlayan ve Haziran sonuna kadar devam eden süreç içerisinde Kılçıksız Brom Ekim alanlarının otlatılmaması daha sonra yüksek bir verim alınabilmesi için gereklidir. Sonbaharda ot ihtiyacı varsa veya donlardan sonra otlatma yapılmışsa, bitkinin anız yüksekliği 15 cm’den daha az olmamalıdır. Otlak ayrığı ve mavi ayrığa oranla kurağa daha az dayanır.

Yalnız başına ekildiğinde hem kıraç hem de sulak iklim koşullarında hem ilkbahar aylarında hem de sonbahar aylarında çiçeklenme başlangıcı ile biçim yapılabilir.

Yonca ile karışık ekildiğinde ise yoncanın çiçeklenmeye başlaması,

Çayır Üçgülü ile ekimlerde çayır üçgülünün %30 ila %65 arasında çiçeklenmeye durduğu dönemde biçim yapılması sağlıklı ve verimli olacaktır.

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

REKLAMLAR
  • YORUM
Facebookta bizi bulun