Kamışsı Yumak

Kamışsı Yumak

Kamışsı Yumak (Festuca arundinacea Schreb)

Derin kökleri bulunan ve çok yıllık bir Yumak türüdür. Boyu 1 – 1.5 metre arasında olan Kamış Yumak Bitkisine genelde serin iklime sahip bölgelerde rastlanmaktadır. Ancak yapı itibari ile hemen hemen her iklimde yetiştirilebilir.

Çok sıcak yaz aylarına veya dondurucu kış aylarına rahatlıkla dayanabilen Kamış Yumağı çok fazla sıcak iklimlerde Tek Yıllık bir yapı içerisine girebilmektedir. Bu sebeple aşırı sıcak iklimlerde Çok Yıllık yapısı yok olmaktadır.

Verimli, Nemli ve Taban Suyu yüksek olan topraklarda oldukça iyi bir gelişim gösteren Kamışsı Yumak killi ve yüzlek olan topraklarda ise yeterli derecede beslenememekten dolayı verimi düşürmektedir.

Ot üretimi amaçlı olarak ekimi yapılması durumunda 0,5 – 2 Kg / DA tohum atılması gerekmektedir. Karışık eklim durumunda ise 0,2 – 0,3 Kg / Da seviyesinde tohum atılması yeterli olacaktır.

Kıraç topraklarda ot üretiminde ise daha geniş sıra ile yapılan ekimlerde 300 – 500 Gr / DA tohum yeterli olacaktır. Ekim sırasında tohumun 2-3 cm’den daha alt bir seviyeye düşmemesine dikkat edilmelidir.

Ekim işlemleri Sonbahar ya da İlkbahar Aylarında yapılabilir. Kıyı bölgelerde genellikle sonbahar döneminde, kurak alanlarda ise erken ilkbahar döneminde ekim yapılması tercih sebebidir.

Sulu alanlarda sıra arası 20 – 40 cm iken kıraç topraklarda bu aralık 50 – 70 cm olarak belirlenmelidir. Tohum üretimi, için yapılan ekimlerde ise aralık 70 – 100 cm arasında olmalıdır.

Tesis yılında ekimle beraber dekar başına 2 – 5 KG kadar saf azot ve aynı şekilde dekar başına 5 – 15 Kg kadar da Fosfor uygulaması yapılmalıdır. Bakım senelerinde ise dekar başına 5 – 20 Kg kadar saf azot atılması yeterli gelecektir.

Eğer üretilecek olan karışım çiftlik hayvanlarının beslenmesinde otlakıye olarak kullanılacak ise o zaman bakla oranı %40 – %60 seviyesinde olmalıdır. Kamışsı Yumak Bitkisi çok hızlı bir şekilde gelişmekte ve buna bağlı olarak kısa sürede sertleşerek kabalaşmaktadır. Bu sebeple biraz ağırca ve 5 – 10 CM anız bırakılarak otlatılması doğru olacaktır.

Ot üretimi için salkımların görüldüğü devrede biçin işlemine başlanması gerekmektedir. Büyük oranda geç yaz otlatılması için kullanılmaktadır.

Başakçıkların %60 – %70 gibi bir oranı olgunlaştığı zaman ve renkleri kahverengiye dönüştüğü süreçte tohum hasadı yapılabilir hale gelecektir. Hasat döneminin geldiğiniz basit bir şekilde anlamak için başparmağımız ile işaret parmağımızın arasında başakçıkları tutarak hafifçe çekmemiz yeterli olacaktır. Hafif bir şekilde başakçıkları çektiğimizde tohumun bir kısmı dışarı çıkıyorsa o zaman hasat zamanı gelmiş demektir.

Hasat işleminden sonra tesisin biçilmesi ve Azot ile gübrelenmesi sonbahar mevsiminde kaliteli bir yem alabilmek adına oldukça faydalıdır.

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:
Önceki Yazı
Sonraki Yazı

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

REKLAMLAR
  • YORUM
Facebookta bizi bulun