Kasaplık Tavuk İthalatı Tebliği

Kasaplık Tavuk İthalatı Tebliği

KASAPLIK CANLI TAVUK, ETLERİ ve YUMURTALARININ İTHALATINDA KONTROL BELGESİ ALINABİLMESİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR HAKKINDA TEBLİĞ


Yetki Kanunu: 3285, KHK560

Yayımlandığı R.Gazete: 12.02.2000/23962

Tebliğ No: 2000/3

Amaç

Madde 1- Bu tebliğin amacı, kasaplık canlı tavuk, tavuk eti,sakatatı ve yumurtalarının ithalatta kontrolüne ilişkin şartları belirlemektir.

Kapsam

Madde 2 –Bu tebliğ, kasaplık canlı tavuk, tavuk eti, sakatatı ve yumurtalarının ithalatı için Kontrol Belgesi düzenlenmesi ile ilgili esas ve usulleri kapsar.

Dayanak

Madde 3 -Bu tebliğ, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu ile 24/6/1995 tarih ve 560 sayılı Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin 15 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4 –Bu tebliğde geçen;

Kasaplık canlı tavuk; üç(3) günlükten büyük canlı civciv, piliç ve tavukları,

Tavuk eti; Tam gövde ile parçalanmış but, kol, kanat ve göğüs gibi kısımları,

Yumurtalar; damızlık veya kuluçkalık vasfı bulunmayan yumurtaları,

ifade eder.

Kontrol Belgesi

Madde 5 – Kasaplık tavuk, tavuk eti, sakatatı ile yumurtalarının ithalatında Tarım ve Köyişleri Bakanlığından Kontrol Belgesi alınmasında aşağıdaki şartlar aranacaktır.

a) İthal edilecek malın, canlı tavuk, tavuk eti, sakatatı ve yumurtaları olduğu proforma faturalarında belirtilecektir.

b) İthal edilecek tavuk eti, sakatatı en fazla bir (1) ay önce elde edilmiş olmalı, yumurtalar ise en fazla bir (1) haftalık olmalı ve bu hususlar proforma faturalarında belirtilmelidir.

c) Tavuk eti, sakatatı ve yumurtalarının dioxin, antibiotik ve 16 Kasım 1997 tarih ve 23172 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğinde belirtilen diğer kalıntılar yönünden uygun olduğu, ihracatçı ülkenin yetkili otoritesinden alınmış Kalıntı Analiz Raporu ile belgelenecektir.

d) İthal edilecek tavuk eti ve sakatatı gerektiğinde, orijin ülkede Bakanlığımız uzmanlarınca denetlenerek sağlık ve hijyen bakımından uygun bulunmuş veya Avrupa Topluluğu Komisyonu tarafından numaralandırılmış mezbaha veya kombinalardan elde edilmiş olmalıdır. Bu numaralar proforma faturada belirtilmiş olacaktır.

e) Kasaplık canlı tavuk, tavuk eti, sakatatı ve yumurtalarının ithal edileceği orijin ülke, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanununun 4. maddesindeki hastalıklardan ari olmalıdır.

Ayrıca Avian infectious bronchitis, Avian infectious laryngotracheitis, Avian tuberculosis, Fowl pox, Marek’s disease, Avian mycoplasmosis(M. Gallisepticum, M. Synovia), Avian chlamydiosis, Salmonella enteridis ve S. Typhimurium hastalıkları yönünden ise, ithal edilecek kasaplık canlı tavuk, tavuk eti, sakatatı ve yumurtalarının geldiği bölgenin ari olması ve bu hususun sağlık sertifikalarında belirtilmesi gereklidir.

f) İthal edilecek canlı tavuk, tavuk eti, sakatat ve yumurtalarının ithalinde ihracatçı ülke resmi otoritelerince onaylanmış, örnek Orijin Belgesi ve Veteriner Sağlık Sertifikasının ibraz edilmesi gereklidir.

g) İthal edilecek tavuk eti ve sakatatının kesim, dondurma, muhafaza ve nakletme ısı derecelerini gösterir belge ile insan gıdası olarak tüketilmesine uygun olduğunu gösterir resmi makamlarca düzenlenmiş Tüketilebilirlik Belgesi ibraz edilecektir.

h) İthal edilecek canlı tavuk, tavuk eti, sakatat ve yumurtaları için istenebilecek ilave sağlık şartları Bakanlıkça belirlenir.

i) Ambalajlı olarak ithal edilecek tavuk eti ve sakatatı ithalatında Türkçe etiket örnekleri ibraz edilecektir.

j) Tavuk eti sakatatı ithalatı, Et ve Balık Kurumu A.Ş ile 560 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye göre Bakanlığımızdan üretim izni almış kombina, mezbaha ve tesisleri bulunan kişi ve kuruluşlar tarafından yapılır.

k) Yatırımı Teşvik ve Dahilde İşleme Belgesi kapsamında ithal edilecek tavuk eti ve sakatatı da bu hükümlere tabidir.

l) Bir defada ithal edilebilecek en fazla tavuk eti ve sakatatı miktarı 40 ton olup, bu miktarın gerçekleşmesinin belgelenmesinden sonra yeni partiler için kontrol belgesi düzenlenir.

Yürürlükten kaldırılan mevzuat

Madde 6 –14 Temmuz 1992 tarih ve 21284 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Kasaplık Canlı Kümes Hayvanları, eti ve yumurta ithalinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığından Kontrol Belgesi alınabilmesi için gerekli şartlar hakkında tebliğ yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

Madde 7 –Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 8- Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

REKLAMLAR
  • YORUM
Facebookta bizi bulun