İneklerde Erken Laktasyon Dönemi Beslenmesi

İneklerde Erken Laktasyon Dönemi Beslenmesi

İneklerin süt verdiği ve tam olarak verimli oldukları dönem olan Laktasyon Dönemi hakkında daha önce bazı bilgiler vermiştik. Konumuzu okumadan önce o sayfaya bir göz atarsanız ön bir bilgi elde etmiş olursunuz.

Bknz: İneklerin Sağlıklı ve Güvenli Bir Şekilde Beslenmesi

Laktasyon döneminin başladığı, süt verim oranlarının pike ulaştığı, yem tüketiminin azaldığı ve buna bağlı olarak vücut depolarının kullanıldığı süreçtir.

Bu süreç buzağılamanın yani doğumun sonrasında başlayan ve yaklaşık olarak 70 gün kadar süren bir süreçtir.

Bu dönemde ineklerde hızlı bir süt verimi yükselişi vardır. 4. İla 10. Hafta arasında süt üretimi ve verimi en yüksek seviyesine ulaşabilmektedir.

İlk kez buzağılayan yani doğum yapan ineklerde süt veriminin en üst seviyeye ulaşması biraz daha geç olabilmektedir. Bu süreç bir iki haftalık oynamalara sebep olabilmektedir.

Bu süreçte ineğe verilecek olan Kesim Yem miktarı kademeli olarak arttırılmalıdır. Bu artış buzağılamadan sonraki 6-8 haftalık süreçte 500 ila 700 gr’lık bir oranda olabilir.

Bunun yanında ek olarak ineğe bol miktarda kuru baklagil otu ile mısır silajı verilebilir. Yonca, Fiğ gibi bu otlar ineğin beslenmesinde önemli bir yer tutacaktır.

Bu süreçte ineğe verilecek olan kaba yem oranının ineğin canlı ağırlığının %1.5 i kadar olması gerekmektedir. Yani 500 kg. canlı ağırlığa sahip bir inek için günlük olarak ortalama 7,5 kg kadar kaba yem verilebilir.

Bu süreçte ineğin beslenme faaliyetleri iyi takip edilmelidir. Sağım zamanının dışında kalan süreçte sık aralıklarla ama az miktarlarda olacak şekilde kesif yem verilebilir. Bu ineğin dış faktörlerden ve stresten daha az etkilenmesi anlamına gelecektir.

2. Dönem – Orta Laktasyon Dönemi

3. Dönem – Geç Laktasyon Dönemi 

4. Dönem –  Kuru Dönem Beslenmesi 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

REKLAMLAR
  • YORUM
Facebookta bizi bulun