Tavuk Üretiminin Aşamaları

Tavuk Üretiminin Aşamaları

Sizlere şimdi sırasıyla bir tavuk eti üretim çiftliğinde tavukların hangi aşamalardan geçerek masanıza geldiği konusunda bilgi vereceğiz.

 

 

 

 

 

Damızlık Civciv Alımı

Tavukçuluk alanında ilk etap genellikle yurtdışında bulunan belli başlı damızlık civciv firmalarından alınan damızlık civcivler ile başlıyor. Ülkemizde ve diğer birçok ülkede civcivler belli başlı üretim merkezlerinden satın alınmaktadır.

24 Haftalık Besi Dönemi

Damızlık olarak gelen civcivler veteriner ve ziraat mühendislerinin kontrolü altında 24 haftalık bir bakıma tabi tutuluyorlar.

Uygun ısı, havalandırma, hijyenik ortam içerisinde mısır, soya, vitamin ve mineraller ile yüksek protein ve kalori içerikli bir besi dönemi geçiriyorlar. Sağlık kontrolleri ve aşıları da bu dönemde yapılıyor.

Yumurta Aşaması

24. haftadan itibaren bakım alınmış tavuklar yumurtlamaya başlıyor. 30. Haftada ise verimliliklerinin tepe noktasına ulaşıyorlar. 64. Haftadan sonra ise tavuklarda verimlilik istenen düzeyin altına düşüyor. Bu sebeple ilk 24 ay bakıma alınan tavuklar 24 – 64 haftalar arasında yumurta üretiminde kullanılıyorlar. 64. Haftadan sonra ise kesime gidiyorlar.

Kuluçkahane Aşaması

Bu bölümde damızlık ürünlerden gelen yumurtalar kuluçkaya alınarak 21 günlük bir kuluçka süresine tabi tutuluyorlar. 21. Gün sonunda bu yumurtalar açılarak civcivler çıkıyor. Gerekli kontrolleri yapılan civcivler sorun çıkmaması halinde Etlik Piliç olarak yetiştirilmek üzere yetiştiricilere sevk ediliyor.

45 Günlük Kümes Bakımı ve Sağlık Kontrol Aşaması

Dünyaya gelen civcivler 45 gün kadar anlaşmalı çiftliklerde kümeslerde kalıyorlar. Bu dönemde ziraat mühendisleri ve veterinerler tarafından haftada en az 1 kere ziyaret edilen civcivler ortalama olarak 2,2 kg ağırlığına ulaştığında kesimhaneye gönderiliyorlar.

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:
İlginizi Çekebilir

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BİRDE BUNLARA BAKIN

2 yorum

  1. selamün aleyküm şimdi konuya nerde nası başlasak desem ben bakkalım erpiliç satmaktayım burada bir yer belirlesek arazi şartları cok uygun tavukculuk yapmakiçin bizim bu bölgede ise bu işle ugraşam kimse yok veiş kurmak istese tavuk firması işcilik ucuz onuda geçtik hammette bizim belde bayabir cok konya ticaret borsasının yıllık mısır rezervinin 100/de 50 felean bizim belde ve havalesi üretmekte buda üretimi baya maliyetlerini düşürür üretici firmaiçin önemli olan maliyetleri nası düşürecegidir bence birde allah var yukarda kalbimden geceni dile getirmek istersem böle bir tesisin beldemizde olması insanların buralardan parakazan malarına vesileolabilecek bir iş kaynagı belirtmek cok güzelbişe 2 cibirkonu bunu herkes evinde yapabilir ve koparatifliştirmeolursa manyak bir puroje olur ve bir işe başlarken alahü utaalanın rızası bence cok önemli koparatifleşme olursa buiş ilerleyen yıllarda süper olur
    saygılar

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

REKLAMLAR
  • YORUM
Facebookta bizi bulun