Yem Numunesi Alma Yönetmeliği

Yem Numunesi Alma Yönetmeliği

Yem Numunesi Alma Yönetmeliği


Yetki Kanunu 1734

Olur Tarihi 14.02.1975

Olur No 24

MADDE 1 – Bu Yönetmelik; 1734 saylı Yem Kanununun 20 nci maddesi uyarınca hazırlanan ye Bakanlar Kurulu’nun 25.6.1974 gun ye 7/8487 sayılı kararı ile kabul edilerek 5.8.1974 gün ye 14967 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yem Yönetmeliği’nin 25 nci maddesi uyarınca düzenIenmiştir.

Amaç

MADDE 2 – Bu Yönetmelik; muayene ye analiz için laboratuvara gönderilmek üzere fabrikadan, depodan, bayiiden, bayi ye yetiştirici ambarından yem numunelerinin nasıl alıncağını belirtmek amacı ile hazırlanmıştır.

Kapsam

MADDE 3 – Bu Yonetmelik;

a) Alınacak numune miktarlarını,

b) Numune almada kullanılacak ambalajları,

c) Numune almada kullanılacak materyali,

d) Yemlerden numune alma tekniğini,

e) Alınan numuneler mahalinde yapılacak işIemleri,

f) Alınan numunelere Dairece yapılacak işlemleri kapsar.

Alınacak Numune Miktarları:

MADDE 4 – Yemlerden kontrol için alınacak numune miktarları aşağıdaki gibidir.

a) Kökeni bitkisel olan yemlerden : Beheri 0,5 kg dan 4 adet,

b) Bitkisel sanayi kalıntılarından : Beheri 0,5 kg dan 4 adet,

c) Kaken hayvansal loan yemlerden : Berea 0,5 kg dan 4 adet,

d) Yemlik preparatlardan

Saf :Beheri 50 g dan 4 adet,

Karma : Beheri 0,5 kg dan 4 adet,

e) Mineral yemlerden : Beheri 0,5 kg dan 4 adet,

f) Karma yemlerden : Beheri 0,5 kg dan 4 adet,

Numune Almada Kullanılacak Ambalajlar:

MADDE 5 – Numuneler yemin özeliklerine göre aşağıda yazılı ambalaj nevilerinden birine konur.

a) Kavanoz (cam, plastik şeffaf veya renkli),

b) Bez torba,

c) Naylon torba,

d) Teneke kutu,

e) Mukavva kutu.

Numune Almada Kullanılacak Material:

MADDE 6 – Numune alınırken aşağıda bulunan materyaller kullanılır.

a) Muhtelif çap ve boydaki sondalar,

b) Numune alma küreği,

c) Numune Alma tablası,

d) Etiket,

e) Kırmızı mühür mumu ve mühür,

f) Mühür tablası ve bağlama ipi,

g) Tutanak.

Yemlerden Numune Alma Tekniği

MADDE 7 – Herhangi bir yem maddesinde muayene ve analizleri yapılmak üzere alınacak numunenin miktar ve alınma şekli yem maddesinin çeşidine, bulunduğu yere ve miktarına göre değişiklik gösterir. Numune alma aşağıdaki gibi yapılır.

1. Karma yemlerden numune alma

1.1 Ambalajlı karma yemlerden numune alma: 10 tona kadar olan partilerden 5, 10-50 ton kadar olan partilerden 8 ve 50-1 00 ton kadar olan partilerden ice 10 ambalaj rastgele ayrılır. Bunlar açılıp temiz bir zemin Uzerine dökülür. İyice karıştırılarak harman yapılır. Veyahutta ayrılan ambalajların muhtelif yerlerinden sonda vasıtasıyla numuneler alınır. Bu numuneler numune alma tablasında toplanır. Güzelce harmanlanır. Harman yapılmış olan vem numunesinin muhtelif yerlerinden 4 adet 0,5 kg’lik temsili numuneler alınır. Naylon torbalar içerisine konur.

1.2 Döküm halindeki karma vemlerden numune alma : Döküm halindeki karma yemlerde, her yığın bir ünite sayılarak bunların alt, orta, üst ve yan taraflarından rastgele birer miktar alınır. Harmanlanarak iyice karıştırılır. Bu karıştırılmış numune den 0,5 kg’lik 4 adet temsili numune alınarak naylon torbalara konur.

2. Yağlı tohum küspeleririden numune alma:

2.1 Ambalajlı yağlı tohum küspelerinden numune alma : 500 tona kadar olan partilerden 5,500-1000 ton kadar olan partilerden ise en az 10 ambalaj rastgele ayrılır. Bunlar açılıp içlerindeki küspeler boşaltıldıktan sonra; toz halinde bulunanlar oldukları gibi, parça veya levha halindekiler ufalandıktan sonra birbirleriyle iyice karıştırmak suretiyle harman yapılır. Elde edilen karışımdan 0,5 kg’lik 4 adet temsili numune alınır. Naylon torbalar içerisine konur.

2.2. Dökme halindeki yağlı tohum küspelerinden numune alma : Dökme halinde bulunan küspelerde, her yığın bir ünite sayılarak bunlardan alt, orta, üst ve yan taraflarından rastgele birer miktar küspe alınır. Toz halinde bulunanlar oldukları gibi, kalıp halinde olanlar ufalandıktan sonra karıstırılır. Bu karışım içinden 0,5 kglik 4 adet temsili numune meydana getirilir. Naylon torbalar içerisine konur.

3.Yemlik preparatlardan numune Alma:

3.1.Saf haldeki vitaminlerden numune alma :Numune alınacak vitaminlerin açık veya kapalı (orjinal ambalajlı) olduğuna bakılır. Ambalaj direkt olarak gün ışğına maruz bırakılmadan açılır. Birer miktar alınır. Harmanlanır. 50 her gramlık 4 adet numune şeffaf olmayan plastik kutulara veya renkli şişelere konur.

3.2.Vitamin an karışımlarından numune alma : Ambalajlı karma yemlere tatbik edilen tekniğe uygun bir şekiIde karışım meydana getirilir. Bu karışımdan 4 adet 0,5 kg’ lık temsili numuneler alınarak şeffaf olmayan plastik kutulara veya renkli şişelere konur.

4. Mineral yemlerden numune Alma: 4-5 ambalaj açılır. Güzelce harmanlanır. Bu karışımın içinden 0,5 kg’lık 4 adet temsili numune alınır. Şeffaf olamayan plastik kutu veya renkli şişelere konur.

5. Kökeni hayvansal olan yemlerden numune alma : Ambalajlı veya döküm halinde olma durumuna göre, karma yemlere tatbik edilen tekniğe uygun bir şekiIde karşım meydana getirilir. Bu karışımdan 4 adet 0,5 kg’lyk temsili numune alınır. Naylon torbalara konur.

Alınan Numunelere Mahallinde Yapılacak işlemler:

MADDE 8- 7’nci madde belirtilen tekniğe göre alınan temsili numuneler ambalajiarına konulduktan sonra Bu Yem Numunesi Kontrol için daire tarafından alınmıştır’ ibaresi bulunan bir etiket üzerine numunenin alındığı yemin imal tarihi, numune alınan partideki toplam yem miktarı, numunenin alındığı tarih yazılır. Etiket torbanın ağız kısmına bağlanır. Bağlama ipinin ucu ambalaj içerisindeki yemin değtirilmesine imkan vermeyecek şekilde heyet huzurunda kırmızı mühür mumu ile mühürlenir. Durum tutanağa (Ek 1) (Sayfa 102) geçirilir. Bu tutanak Daire Görevlileri ve yem ile ilgili şahıslar (imalatçı, ithalatçı, ihracatçı, satıcı veya alıcı) ile varsa hazır bulunanlardan bir tanık tarafından imzalanır. Ağızları mühürlü ve etiketli ambalajlardan biri, üç nüsha olan tutanağın ikinci nüshası ile birikte yemle ilgili şahıslara teslim edilir. Geriye kalan 3 numune tutanağın bininci nüshası ile birlikte ayrı bir ambalaja konularak Daireye getirilir veya PTT idaresi yolu ile gonderilir. Tutanakların üçüncü nüshası ise dip koçanda kalır.

Alınan Numunelere Dairece Yapılacak işlemler:

MADDE 9 – kontrol ekiplerince getirilen numuneler birer adet tutanakla birlite kontrol şubesine teslim edilir. Bu şube numunelerin uzerindeki etiketleri alır. Torbalara birer şifreli kod numarası verir. Numune, kod numarasıyla “Numune Kayıt Defteri”ne kaydedilir. Numunelerden biri, tanzim edliecek Laboratuvara Numune Gönderme ve Teslim Fişi” (Ek 2)(Sayfa 103) ile birlikte Laboratuvara gonderilir. Diğer numuneler tutanağı ile birlikte itiraz süresi sonuna kadar tanık numune olarak Dairede muhafaza edilir. Laboratuvarda yapılacak analizlerden sonra, Laboratuvar Raporu Kontrol şubesi’ne gönderilir. Bu şube; yemin beyan edilen değerlrinin Laboratuvar Raporu sonuçlarına uyup uymadığını tespitçin Laboratuvar Raporunu Beyan, Tescil ve Ruhsat şubesine gönderir. Beyan, Tescil ve Ruhsat şubesi gerekli tetkiki, yapar. Netice ilgililere bildirilir. Analyze sonuçlarına süresi içinde (30 gin) itiraz edilmediği takdirde tanık numuneler Dairece uygun gorülecek bir biçimde değerlendiriIir veya imha edilir.

MADDE 10 – Laboratuvara gönderilen numuneler; Bakanlıkça tesbit edilerek tebliğIer halinde ilgililere duyurulan analiz metodlarına gore işIem görürler.


Ek-1

TU TA N A K

İşletmenin Adı : ………………………………………………………….
İşletme Sahibinin veya Yöneticinin Adı ve Adresi : ………………………………………………………….
Numunenin Allıdığı Yer ve Tarih : ………………………………………………………….
Numune Alınan Tümn Partinin Tahmini Miktarı : ………………………………………………………….
Numunenin Alındığı Yemin şekli (Ambalajlı veya Yığın) : ………………………………………………………….
Numunenin AIındığı Partiden Satılan Miktar : ………………………………………………………….
Numunenin Rengi, Görünüşü ve Kokusu : ………………………………………………………….
Numunenin Alınan Ambalaj Sayısı Tutanak Tarihi : ………………………………………………………….

………………………………………………………………….ait yukarıda tafsilatı yazılı yem nurnunelerinin mal sahibi/Yöneticisi, tanık huzurunda tarafımızdan usulüne uygun olarak alındığını, ambalajlarına konulduğunu, ambalaj ağızIarının mühürIendiğini, alınan numunelerden bir adedinin imzalı bir nüsha ile tutanakla birlikte mal sahibine/Yöneticisine takdim edildiğini, diğer üç numune ile bir nüsha tutanağın daireye teslim edilmek üzere ………………………………………. içine konuIarak götürüldüğünü bildirir tutanaktır. Iş bu tutanak üç nüsha tanzim ediImiştir.

Kontrolör Kontrolör Kontrolör
Bakanlık Görevlisi Bakanlık Görevlisi Bakanlık Görevlisi
Mal Sahibi/Yöneticisi Tanık


Ek-2

T.C Tarım ve KöyişIeri
BakanIığı …./……/19…
………….İl MüdürIüğü Fisi No :…………………

LABORATUVARA NUMUNE GONDERME VE

TESLIM FIŞI

Numunenin GeIdiği Yer : ………………………………………………………….
Numunenin Kod No : ………………………………………………………….
Numunenin Yazı No : ………………………………………………………….
Numunenin Cinsi : ………………………………………………………….
Numunenin Miktarı : ………………………………………………………….
Numunenin Adedi : ………………………………………………………….
Numunenin Ambalajı : ………………………………………………………….
Laboratuvara Geldiği Tarih : ………………………………………………………….

Yukarıda kayıtlı olan……………………….. adet ……………………….numune ilgili talimata göre analizi yapılmak üzere gönderilmiştir. Gereğini rica ederim.

Teslim alan :

Adı Soyadı : …………………………
Unvan : …………………………
İmza : …………………………

Not 4. nüsha, sira dosyasina konacak.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

REKLAMLAR
  • YORUM
Facebookta bizi bulun