Yem Katkıları Tebliği

Yem Katkıları Tebliği

Yemleri İthalatında İstenecek Belgeler Hakkında Tebliğ


Yetki Kanunu: 1734

Yayımlandığı Resmi Gazete: 18.12.2002-24967

Tebliğ No: 2002/66

Yem Katkıları ve Premikslerin Üretimi, İthalatı, İhracatı, Satışı ve Kullanımı Hakkındaki Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

Yayımlandığı R.Gazete: 12.01.2005-25689

Tebliğ No: 2005/1

Yem Katkıları ve Premikslerin Üretimi, İthalatı, İhracatı, Satışı ve Kullanımı Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

Yayımlandığı R.Gazete 21.01.2006-26056

Tebliğ No: 2006/1

Yem Katkıları ve Premikslerin Üretimi, İthalatı, İhracatı, Satışı ve Kullanımı Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

Yayımlandığı R.Gazete 03.05.2007-26511

Tebliğ No: 2007/9

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Hukuki Dayanak ve Tanımlar

Amaç

Madde 1- Bu Tebliğ; hayvanların yeterli, dengeli ve güvenilir yemlerle beslenmelerini sağlamak, insanlar için güvenilir hayvansal gıdalar üretmek, hayvan yemlerinde yem katkısı ve premiks olarak kullanılan ürünlerin üretimi, ithalatı, ihracatı, satışı ve kullanımı ile ilgili hususları belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.

Kapsam

Madde 2- Bu Tebliğ, hayvan yemlerinde ve hayvan beslemede yem katkısı ve premiks olarak kullanılan ürünlerin , üretimi, ithalatı , ihracatı , satışı ve kullanımı ile ilgili hususları kapsar.

Hukuki Dayanak

Madde 3- Bu Tebliğ, 7/7/1973 tarihli ve 14557 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 1734 sayılı Yem Kanunu’nun 2 nci ve 5 inci maddeleri ile 15/5/1997 tarihli ve 22990 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yem Yönetmeliği’nin 12 nci maddesine dayanılarak ve bu Tebliğ’in 4 No’lu Ekinde gösterilen AB yem katkıları ile ilgili direktif ve regülasyonlarından yararlanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar

Madde 4- Bu Tebliğde geçen;

a) Bakanlık: Tarım ve Köyişleri Bakanlığını,

b) Yem katkısı: Yemlere katıldıklarında, hayvanların üretimini ve yemlerin özelliklerini etkileyen maddeleri,

c) Premiks: Yem Kanununun 4 üncü maddesi (d) ve (e) bendlerindeki mineral yemler ve yemlik preperatlar bu tanım kapsamında olmak üzere karma yemlere katılmak veya hayvanlara verilmek üzere, yem katkı maddelerinin karışımı veya bir ya da birden fazla yem katkı maddesinin bir taşıyıcı madde ile karışımını,

d) İlaç: Hastalıkların teşhisinde, tedavisinde ve hastalıklardan korunmak amacıyla belirli süre kullanılan maddeleri,

İfade eder.

İKİNCİ BÖLÜM
Üretim, Tescil, Ambalaj ve Etiketleme

Üretim

Madde 5- Yem katkısı veya premiks üretecek olan işletmeler, Yem Yönetmeliği bölüm V, 36 ncı ve 37 nci maddelerde belirtilen teknik ve sağlık koşullarını taşımalıdırlar. Bu işletmeler, Yem Kanunu’nun 7 nci ve Yem Yönetmeliği’nin 16 ncı maddesi gereği Bakanlıktan üretim ruhsatı almış olmalıdırlar ve Yem Yönetmeliği’nin 47 nci maddesi hükmünce, üretimden sorumlu ziraat mühendisi veya veteriner hekimi, teknik sorumlu olarak istihdam etmek zorundadırlar.

Yem katkısı ve premiks üretim ruhsatına sahip işletmelerde, diğer kişi veya kuruluşlar, yapılacak sözleşme ile fason olarak yem katkısı ürettirebilirler.

Yem katkıları ve premiksler, katı, sıvı, toz, tablet, pasta, kek gibi değişik formlarda olabilirler.

(EK -1)’ de yer alan antibiyotikler, antikoksidiyaller ve büyütme faktörleri hariç olmak üzere, yem katkıları ve premiksler ilaç niteliğinde olan aktif maddeleri içermez ve böyle ürünler yem katkısı olarak tescil edilmezler.

Özel olarak belirtilmemiş ise ;

a.Antibiyotikler, büyütme faktörleri ile aynı grupta olsun ya da olmasın karıştırılamaz.

b.Antikoksidiyaller, antibiyotik veya büyütme faktörü gibi etki yapıyorsa, antibiyotik ve büyütme faktörleri ile karıştırılamazlar.

c.Antikoksidiyaller ve diğer ilaç niteliğinde olan ürünler, aynı etkiyi yapıyorlarsa, birbirleri ile karıştırılamazlar

d.Antibiyotikler, büyütme faktörleri, antikoksidiyaller ve diğer ilaç niteliğinde olan ürünler mikroorganizmalarla karıştırılamazlar.

Tescil

Madde 6- Üretilip satışa sunulacak olan yem katkıları ve premikslerin, Yem Kanunu’nun 5 inci, Yem Yönetmeliğinin 10 uncu maddeleri hükümlerine göre, üretim yapmadan önce Bakanlığa tescil yaptırılması zorunludur. Üretilecek yem katkılarının tescil edilmesi için, (EK-2a, EK-2b, EK-2c, EK-2d, EK-2e)’ de belirtilen beyanname formları, eksiksiz olarak doldurularak Bakanlığa müracaat edilir.

Tescil edilmek üzere, Bakanlığa yapılan müracaatların değerlendirilmesinde, (EK-1)’deki listelerde belirtilen değerlere uygun olma şartı aranır.

(EK-1)’deki listelerde bulunmayan maddelerin tescili için, (EK-3)’de istenen bilgi ve belgelerle birlikte müracaat edilir. Bakanlıkça kurulan komisyon tarafından, sunulan bilgi ve belgeler değerlendirildikten sonra, tescil yapılıp yapılmayacağına karar verilir.

(EK-1)’deki listelerde bulunmayan, ancak, yem katkısı olarak kullanılabileceğine dair Avrupa Birliği Resmi Gazetesinde yayımlanan yem katkıları (EK-1)’de belirtilen listelere dahil edilmiş sayılır.

Aşağıda belirtilen yem katkılarının, Bakanlığa tescili yaptırılmadan üretilip pazarlanması serbesttir.

a.Tuz, üre, kalsiyum karbonat bileşikleri, kalsiyum fosfatlar, amino asitler, ( EK-1)’deki listede en az ve en çok limitleri belirtilmeyen asitlik düzenleyiciler ve koruyucular ile premiks üretiminde kullanılacak olan hammadde niteliğindeki vitamin ve minerallerin etken maddeleri.

b.Özel sipariş üzerine üretilecek olan premiksler, aşağıdaki kurallara uymak koşulu ile yalnız sipariş eden kişi veya kuruluşa Bakanlığa tescil ettirilmeksizin üretilip satılabilir. Bunun için;

-Özel siparişi veren kişi veya kuruluşun talebi, yazılı olarak belgelenmelidir. Üretilen yem katkısının kimin için üretildiğini, içerisinde bulunan maddelerin isim ve miktarlarını gösteren formülasyon bilgilerini içeren etiket veya bir belge ile satış yapılmalıdır. Denetimler bu etiket veya belgedeki bilgilere göre yapılır.

-Yapılacak denetimlerde ve denetim sonucunda tespit edilecek herhangi bir olumsuzluk durumunda, aynı tescile tabi premiks gibi cezai işlem uygulanır.

-Özel sipariş üzerine üretilen premiks, (EK-1)’deki listelerde belirtilen değerlere uygun olmalıdır.

-Yem katkısı olarak kullanımı yasak olan maddeleri içermemelidir.

-Özel sipariş üzerine üretilen yem katkıları, siparişi veren kişi veya kuruluşun dışındaki diğer kişi veya kuruluşlara satılamaz.

Yem katkısı ve premiks üretim ruhsatına sahip kişi veya kuruluş, yeni üreteceği ürünün tescilini yaptırabilmesi için, yeni ürünün formülasyonu, daha önce aynı firmaya ait tescili yapılmış ürünlerin formülasyonları ile benzerlik göstermemelidir. Yeni formülasyonun tescil edilebilmesi için içeriğindeki en az bir maddenin ya da madde miktarının farklılık göstermesi gerekir.

Yeni tescil edilecek olan yem katkıları ve premikslerin ticari isimleri, diğer firmaların daha önce tescili yapılmış yem katkıları ve premikslerin ticari isimleriyle benzerlik gösteremez. İsim olarak kullanılan her kelimede, yan yana en az üç harfin farklı olması zorunludur. Başka bir firmaya ait ticari ismin kullanılabilmesi için, isim hakkının kullanılabileceğine dair izin belgesi belgelenmelidir. Aksi durumda, sorumluluk doğrudan ismi kullanan kişi veya kuruluşa ait olup, bu konuda Bakanlık herhangi bir sorumluluk kabul etmez. Ticari isimlerde “süper”, “ekstra”, “özel” ve benzeri tüketiciyi yanıltacak kelimeler kullanılmaz. Hammadde isimleri de ticari isim olarak kullanılamaz.

Bu tebliğin (EK-1) deki listelerinde yer alan yem katkıları, hayvan besleme bilimi ve yem teknolojisindeki gelişmeler doğrultusunda çeşitli nedenlerle gerek duyulduğunda Bakanlıkca listelerden çıkarılabilir. Listeden çıkarılan yem katkılarına ait tesciller iptal edilir ve iptal tarihinden itibaren yurt içinde satışına izin verilmez. Bu yasaklama yeni bir tebliğ ile duyurulur.

Bakanlıkça daha önce tescili yapılan ürünlerin tescilleri, bu Tebliğ hükümlerine uymaması halinde iptal edilebilir. Tescilleri iptal edilen ürünleri satışa sunanlar 90 gün içinde ürünlerini piyasadan toplamak zorundadırlar. Süre bitiminde piyasada yakalanması halinde 1734 sayılı Yem Kanunu ve Yem Yönetmeliği ilgili hükümlerine göre işlem yapılır.

Ambalaj ve Etiketleme

Madde 7- Tescili yapılan yem katkıları ve premiksler açık olarak satılamaz, uygun ambalaj materyali ile paketlenerek kapalı olarak satışa sunulmalıdır. Ambalaj materyali yem katkısının niteliklerini koruyacak özellikte olmalıdır.

Ruminantlar, kanatlılar, ve domuzların karma yemlerine katılmak üzere hazırlanan yem katkıları ve premikslerin ambalaj büyüklüğü 0.5 kg.dan az olamaz. Diğer hayvan türleri için bu şart aranmaz. Emilgatörler-stabilizatörler, reklendiriciler, koruyucular, asitlik düzenleyiciler, aromatik ve iştah artırıcılar, enzimler, amino asitler ve mikroorganizmalar için ambalaj büyüklüğünün 0.5 kg. dan az olamaz şartı aranmaz.

Yem katkıları ve premikslerin ambalaj ve etiket üzerinde bulunacak bilgiler, tescil beyannamesinde belirtilen bilgilerle uyumlu olmalıdır. Ambalaj veya etiket üzerine, büyük harf ve iri puntolarla dikkat çekecek şekilde “BU BİR İLAÇ DEĞİL YEM KATKISIDIR. TEDAVİ AMACIYLA KULLANILAMAZ.” ibaresi yazılmalıdır.

Yem katkıları ve premiksler etiketsiz satılamaz, etiket bilgileri kolay görülebilir ve okunabilir olmalı ve silinmemelidir. Etiket aşağıdaki bilgileri içermelidir.

-Yem katkısının adı

-Firma adı ve adresi

-Tescil No.su ve tarihi

-Yem katkısının içeriği ve miktarları

-Net ağırlık

-Kullanım amacı, kullanılacak hayvan türü veya kategorisi ve tavsiye edilen doz

-Depolama koşulları

-Son kullanma tarihi veya raf ömrü

-Varsa güvenlikle ilgili tavsiyeler.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Kullanım, İthalat, İhracat, Satış ve Çeşitli Hükümler

Kullanımı

Madde 8- Yem katkıları ve premiksler, hayvanların yemlerine, içme sularına ve yem hammaddelerine katılmak suretiyle verilebilir.

Yem katkıları ve premikslerin, karma yemlere katılırken, homojen karışımın sağlanabilmesi için, karma yeme katılma miktarı, 1 ton karma yem için 0.5 kg.dan az olmamalıdır. Kullanımı ile ilgili tavsiye edilen doz, 0.5 kg’ın altında ise, böyle ürünler herhangi bir dolgu maddesiyle en az 0.5 kg.’a tamamlanarak karma yemlere katılırlar. Pet hayvanlar, atlar ve arılar için bir sınırlama yoktur.

İthalat

Madde 9- Yurt dışından kullanıma hazır halde ithal edilecek yem katkıları ve premikslerin, fiili ithalattan önce, 6 ncı maddenin (a) bendinde belirtilenler hariç, 6 ncı maddede belirtildiği gibi, tescili yaptırılır. İthalat yapacakların, Yem Yönetmeliğinin 40 ve 41 nci maddelerinde belirtilen, yem depolama ve satışa arz etme yerleri ile ilgili koşullara uygun, yem depolama ve satışa arz etme yeri ruhsatına sahip olmaları,ithal edilecek ürünlerden sorumlu olacak ziraat mühendisi veya veteriner hekim istihdam etmeleri gerekir. İthal edilen yem katkıları ve premiksler, tescil beyannamesinde belirtilen bilgileri içeren Türkçe etiket ve orijinal ambalajı ile yurt içinde pazara sunulmalıdır. Orijinal adı ile Türkçe adı aynı olan amino asitler ile kolin klorid’de Türkçe etiket şartı aranmaz. İthal edilecek ürünler için, Bakanlık gerekli gördüğünde ürünle ilgili serbest satış sertifikası isteyebilir. Bu sertifika o ülkenin resmi otoriteleri tarafından onaylanmış olmalıdır.

Karma yem üretim ruhsatına sahip olan yem fabrikaları ve hayvancılık işletmeleri, doğrudan kullanıma hazır haldeki yem katkıları ve premiksleri, kendi işletmelerinde kullanmak üzere, yem depolama ruhsatı aranmaksızın tescilini yaptırmak suretiyle ithal edebilirler.

Premiks üretim ruhsatına sahip olanlar, premiks üretiminde kullanacakları aktif maddeler veya yardımcı maddeleri tescilini yaptırmadan ithal edebilirler. Premiks üretim ruhsatı olmayan, ancak yem katkı ve premiks aktif maddesi ithal etmek isteyen kişi ve kuruluşlar, yem depolama ve satışa arz etme yeri ruhsatına sahip olmaları ve getirecekleri aktif maddeleri yalnız premiks üretim ruhsatına sahip kişi veya kuruluşlara satmak üzere ithal edebilirler.

Deneme amacıyla hazır halde veya aktif madde olarak yem katkısı veya premiks ithal etmek isteyen kişi veya kuruluşlara, getirilecek ürün komisyonda değerlendirildikten sonra uygun bulunması halinde, komisyonun belirleyeceği şartlarda tescili yapılmadan ithalat izni verilir.

İhracat

Madde 10- Yem katkıları ve premiks ihracatında, alıcı ülkenin talepleri doğrultusunda işlem yapılır. Tescilsiz olarak yalnız ihracaat için üretilecek olanların etiket veya ambalajında bu husus belirgin olarak “İHRACAT İÇİN ÜRETİLMİŞTİR.” şeklinde belirtilmelidir.

Pazarlama

Madde 11- Kullanıma hazır halde tescili yapılan yem katkıları ve premiksler, karma yem fabrikalarına ve yetiştiricilere doğrudan satılabileceği gibi, yem bayileri ve yem depolama ve satışa arz etme ruhsatına sahip olan diğer yerlerde de satışa sunulabilir. Bunun haricindeki yerlerde satılamaz.

Çeşitli Hükümler

Madde 12- Yalama Taşları da yem katkısı olarak değerlendirilir ve bu Tebliğ hükümlerine tabidir.

Katı ve toz formundaki yem katkıları ve premikslerde, özel bir kısıtlama yok ise, nem oranı %12’yi geçemez. Kısıtlama var ise bu kısıtlamaya uyulur. Bunun dışındakiler için bu şart aranmaz.

İçme sularına katılarak kullanılacak olan yem katkıları, suda kolaylıkla çözünebilir formda olmalı ve çökelti bırakmamalıdır.

Yem katkıları ve premikslerin son kullanma sürelerinin belirlenmesinde, üretici firmanın ürünle ilgili beyanı esas alınır.

Doğrudan doğadan çıkarılan ve herhangi bir muameleye tabi tutulmadan sadece öğütme, eleme ve paketleme gibi basit birkaç fiziksel işlemden geçirilerek, yem katkısı olarak kullanılanlar ile doğal ürünlerden elde edilerek yem katkısı olarak da kullanılabilen eterik yağlar, aromatikler gibi ürünleri üretenler için, üretim ruhsat şartı aranmaz, böyle ürünler Bakanlık tarafından tescili yapıldıktan sonra satışa sunulabilir.

Madde 13- Daha önce tescili yapılmış olan ürünlerin tescil beyanları, bu Tebliğ ekinde belirtilen limitlere uygun ise geçerliliğini korur, uygun olmayanlar 2004 yılının sonuna kadar yenilenmelidir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Yürürlükten Kaldırılan Mevzuat, Yürürlük ve Yürütme
Yürürlükten Kaldırılan Mevzuat

Madde 14- 10/6/1996 tarihli ve 22662 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yemlik Preperat ve Mineral Yemlerin Satış ve Tescil İşlemlerinde Uyulması Gereken Hususlar Hakkında Tebliğ yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlük

Madde 15- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 16- Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.


EK-1

A-VİTAMİNLER, PROVİTAMİNLER , AYNI ETKİYİ VEREN KİMYEVİ MADDELER

B-İZMİNERALLER

C-ANTİBİYOTİKLER

C1-Markasız genel antibiyotikler

C2-Geçici olarak ruhsatlandırılan markalı antibiyotikler

D-ANTİKOKSİDİYALLER

D1-Markasız genel antikoksidiyaller

D2-Geçici olarak ruhsatlandırılan markalı antikoksidiyaller.

E- BÜYÜTME FAKTÖRLERİ

F-ANTİOKSİDANLAR

G-EMÜLGATÖRLER , STABİLİZATÖRLER

H-RENK VERİCİLER

I-KORUYUCULAR

K-ASİTLİK DÜZENLEYİCİLER

L-AROMATİK VE İŞTAH ARTIRICI MADDELER

M-AMİNO ASİTLER

N-YAPIŞTIRICILAR- TOPAKLAŞMAYI ÖNLEYİCİLER VE PIHTILAŞTIRICILAR

O-YALAMA TAŞLARI

P-KALSİYUM FOSFATLAR

R-KALSİYUM KARBONAT VE MAGNEZYUM BİLEŞİKLERİ

S-YEMLİK ÜRE

T-ENZİMLER

U-MİKROORGANİZMALAR

A-VİTAMİNLER , PROVİTAMİNLER , AYNI ETKİYİ VEREN KİMYEVİ MADDELER

Hayvanın Cinsi veya Türü Karma yemdeki veya günlük rasyondaki maksimum miktar (IU/kg) Diğer şartlar
VİTAMİN A Etlik Piliç, Besi Ördeği, Besi Hindisi, Besi Kuzusu, Besi Domuzu, Besi Sığırı 13 500
Genç hayvan yemi haricindeki tüm yemlerde
Buzağılar 25 000
Sadece süt ikame yemlerinde
Diğer hayvan türleri Bütün yemler
VİTAMİN D2 Domuz 2 000 Vitamin D3 ile birlikte kullanımı yasaktır
Domuz yavrusu 10 000
Sadece süt ikame yemlerinde
Sığır 4 000
Koyun, keçi 4 000
Buzağı 10 000
Sadece süt ikame yemlerinde
At 4 000
Kanatlı ve balık dışındaki diğer türler 2 000
VİTAMİN D3 Domuz 2 000 Vitamin D2 ile birlikte kullanımı yasaktır
Domuz yavrusu 10 000
Sadece süt ikame yemlerinde
Sığır 4 000
Koyun, keçi 4 000
Buzağı 10 000
At 4 000
Etlik piliç 5 000
Hindi 5 000
Diğer kanatlılar 3 000
Balık 3 000
Diğer türler 2 000

Diğer vitamin, provitamin ve benzeri etkicil maddeler için bir sınırlama yoktur

B-İZMİNERALLER

İz mineraller Mineral Kaynağı Mik.(Toplam)(en çok miktar mg/kg) Karma Yemdeki Element Diğer Şartlar
a)Demir(Fe) Demir karbonat (FeCO3 ) 1250 (toplam)
Demir 2 klorür 4 sulu ( FeCl 2. 6 H2O)
Demir 3 klorür 6 sulu ( FeCl 2. 6 H2O)
Demir sitrat 6 sulu (Fe 3 ( C6H5O7)2. 6H2O
Demir Fumarat (FeC4 H2O4 )
Amino Asit -Demir Şelat
Demir Oksit ( Fe2O3)
Demir 2 Laktat -3 sulu
(Fe (C3H5O3 )2. 3H2O)
Demir sülfat 1-7 sulu ( Fe SO4 H2O – FeSo4. 7 H2O)
b)İyot(I) Kalsiyum İyodat 1-6 sulu(Ca(IO3)2.H2O Ca(IO3)2.6H2O)
Kalsiyum İyodat -Susuz (Ca (IO3)2)                   Sodyum İyodür (NaI)                                      Potasyum – İyodür (KI)
Etilendiamin Dihidroiyodür
Atlarda: Toplam 4 Balıklarda:Toplam20
Diğer hayvan türleri:Toplam 10
c)Kobalt(Co) Kobalt asetat 4 sulu (Co (CH3 COO)2 .4H2O Toplam: 10
Bazik Kobalt Karbonat 1 sulu (2Co CO3 3CO (OH)2 H2O
Kobalt Klorür 6 sulu ( CoCl2. 6H2O)
Kobalt Sülfat 1-7 sulu (Co SO4 H2O – Co SO4 7H2O)
Kobalt Nitrat 6 sulu (Co (NO3)2 .6H2O)
d)Bakır(Cu) -Domuzlar için:
16.Haftaya kadar 175
16.Haftadan sonra 35
-Buzağılar için:
Buzağı maması 30
Diğer yemler 50
-Koyunlar için : 15
-Diğer hayvan türleri : 35
Bakır asetat 1 sulu (Cu (CH3 OO)2. H2O )
Bazik Bakır Karbonat 1 sulu (Cu CO3 Cu (OH)2. H2O
Bakır Klorür 2 sulu (Cu Cl2 .2H2O )
Bakır Metıonat ( Cu (C5 H10 NO2 S)2
Bakır Oksit (Cu O)
Bakır Sülfat 1-5 sulu ( Cu SO4 .H2O – Cu SO4 .5H2O)
Amino asit-Bakır şelatı Cu(X)1-3.nH2O Yemdeki amino asit-bakır şelatlarından gelen bakır miktarı 20mg/kg yemden fazla olmamalıdır.
Bakır-Lysine sülfat Cu(C6H13N2O2)2.SO4 Yemdeki bakır-lysine sülfattan gelen bakır miktarı 50mg/kg yemden fazla olmamalıdır.
e)Manganez(Mn) (toplam) 250
Mangan Karbonat (MnCO3)
Mangan Klorür – 4 sulu ( MnCl2 . 4 H2O)
Mangan Hidrojen Fosfat 3 sulu ( MnHPO4 .3H2O)
Mangan – Oksit ( MnO)
Mangan 3 Oksit (Mn2 O3)
Mangan Sülfat 1-4 sulu (MnSO4 .H2O-MnSO4 .4H2O )
Amino asit-Mangan şelatları Mn(X)1-3.nH2O Yemdeki amino acids-mangan şelat’tan gelen mangan miktarı 40mg/kg yemden fazla olmamalıdır.
f)Çinko(Zn) (toplam) 250
Çinko Laktat 3 sulu (Zn (C3 H5 O3)2 .3H2O)
Çinko Asetat 2 sulu (Zn (CH3 COO)2 . 2H2O)
Çinko Karbonat (ZnCO3)
Çinko Klorür – 1 sulu (ZnCl2. H2O)
Çinko Oksit ( ZnO) Maksimum kurşun miktarı: 600mg/kg
Amino asit-Çinko şelat Zn(X)1-3.nH2O Yemdeki Amino asit-çinko şelat’dan gelen çinko miktarı 80mg/kg yemden fazla olmamalıdır.
g)Molibden(Mo) (toplam) 2,5
Amonyum Molibdat (NH4)6 Mo7 O24 .4H2O
Sodyum Molibdat (Na2 Mo O4 .2H2O
h)Selenyum(Se) (toplam) 0,5
Sodyum Selenit ( Na2 Se O3 )
Sodyum Selenat ( Na2 Se O4 )

C-ANTİBİYOTİKLER

C-1 Markasız Genel Antibiyotikler

Adı Hayvan türü ve yaşı Karma yemdeki katkı mad.mik. Diğer şartlar
en az mg/kg en çok mg/kğ
1)Flavophospholipol
Etlik civciv ve piliçler 1 20
Yumurta tavukları 2 5
Hindiler
26.Haftaya kadar 1 20
Buzağılar
6.Aya kadar 6 16
6.aya kadar(sadece süt    ikame yemi-buzağı maması kullanılıyorsa 8 16
Tavşanlar 2 4
Domuz yavruları
3.Aya kadar (süt ikame yemi kullanılıyorsa) 10 25
Domuzlar
6.aya kadar 1 20
Besi sığırları 2 10 Günlük miktar100kğ. canlı ağırlık için 40mg dan ve ilave her 10 kg canlı ağırlık için 1,5 mg dan fazla olmamalıdır.
2)Monensin – Sodıum
Besi sığırları 10 40 Günlük monensin sodıum miktarı her 100 kğ.canlı ağırlık için140 mg dan ve her ilave 10 kğ. canlı ağırlık için 6 mg. dan fazla olmamalıdır.Atlar için tehlikelidir.Bu ürün bir ionofor antibiyotiktir.Tiamulin gibi ilaçlarla birlikte kullanılması olumsuz etki yapabilir.
3)Salinomycin Sodıum
Domuz yavruları
4.Aya kadar 30 60
Domuzlar Atlar için tehlikelidir.
Bu ürün bir ionofor antibiyotiktir. Tiamulin gibi ilaçlarla birlikte kullanılması olumsuz etki yapabilir.
6.Aya kadar 15 30
4)Avilamycin
Domuz yavruları
4.Aya kadar 20 40
Domuzlar
6.Aya kadar 10 20
Etlik civciv 2,5 10

Özel hüküm bulunmayan tüm antibiyotik ve büyütme faktörlerinin kullanımına kesimden 7 gün önce son verilmelidir.

C-2 Geçici olarak ruhsatlandırılan markalı antibiyotikler

Ürünün üretiminden ve pazardaki dolaşımından sorumlu firma Yem katkısının adı (Marka adı) Hayvanın Türü Maksimum yaş Karma yemdeki aktif madde miktarı mg/kg Diğer şartlar
En az En çok
Eli Lilly Company Ltd. Avilamycin 200 g/kg (Maxus G200, Maxus 200)Avilamycin 100 g/kg Maxus G100, Maxus 100 Hindi

Domuz yavrusu

Besi domuzu

Etlik Piliç

4 ay6 ay

5

20

10

2.5

10

40

20
10

Hoeschst Roussel Vet GmbH Salinomycin sodium 120g/kg(Salocin 120 micro Granulate) Domuz yavrusu

Besi domuzu

4 ay

6 ay

30

15

60

30

Atlar için tehlikelidir Bu ürün bir ionofor antibiotiktir.Tiamulin gibi ilaçlarla birlikte kullanılması olumsuz etki yapabilir
Hoeschst Roussel Vet GmbH Flavophospholipol80g/kg

(Flavomycin 80)

Flavophospholipol

40g/kg

(Flavomycin 40)

Tavşan 2 4

D-ANTIKOKSİDİYALLER

D-1 Markasız genel antikoksidiyaller

Adı Hayvan cins ve türü Max. yaş Karma yemdeki katkı mad.miktarı Diğer şartlar
en az mg/kg en çok mg/kg
1-Decoquınate Etlik civciv ve piliçler 20 40 Kesimdenden en az 3 gün önce kullanıma son verilmelidir.
2-Monensin Sodıum Etlik civciv ve piliçler 100 125 Atlar için tehlikelidir
Kesimden en az 3 gün önce kullanıma son verilmelidir.Bu ürün bir ionofor antikoksidiyaldir.Tiamulin gibi ilaçlarla birlikte kullanılması olumsuz etki yapabilir.
Yumurta piliçleri
16.haftaya kadar 100 120
Hindiler
16.haftaya kadar 90 100 Kesimden en az 3 gün önce kullanıma son verilmelidir.
3-Robenıdıne Etlik civciv ve piliçler 30 36 Kesimden en az 5 gün önce kullanıma son verilmelidir.
Hindiler 30 36 Kesimden en az 5 gün önce kullanıma son verilmelidir.
4-Lasoloid Sodıum Etlik civciv ve piliçler 75 125 Kesimden en az 5 gün önce kullanıma son verilmelidir. Bu ürün bir ionofor antikoksidiyaldir, ilaçlarla birlikte kullanılması olumsuz etki yapabilir.
Yumurta piliçleri (16.haftaya kadar) 75 125
5-Halofugınone Etlik civciv ve piliçler 2 3 Kesimden en az 5 gün önce kullanıma son verilmelidir.
Hindiler(12.haftaya kadar) 2 3
6-Narasın Etlik civciv ve piliçler 60 70 Atlar için tehlikelidir
Kesimden en az 5 gün önce kullanıma son verilmelidir.Bu ürün bir ionofor antikoksidiyaldir. Tiamulin gibi ilaçlarla birlikte kullanılması olumsuz etki yapabilir.
7-Salınomycın Sodıum Etlik civciv ve piliçler 50 70 Atlar için tehlikelidir
Kesimden en az 5 gün önce kullanıma son verilmelidir. Bu ürün bir ionofor antikoksidiyaldir. Tiamulin gibi ilaçlarla birlikte kullanılması olumsuz etki yapabilir.
8-Semduramycın Sodıum Etlik civciv ve piliçler 25 25
9-Narasin/Nikarbazin
1:1 oranında karışımları
Etlik civciv ve piliçler 80 100 Atlar için tehlikelidir
Kesimden en az 5 gün önce kullanıma son verilmelidir. Bu ürün bir ionofor antikoksidiyaldir.Tiamulin gibi ilaçlarla birlikte kullanılması olumsuz etki yapabilir

Özel hüküm bulunmayan tüm antikoksidiyallerin kullanımına kesimden 7 gün önce son verilmelidir.

D-2 Geçici olarak ruhsatlandırılan markalı antikoksidiyaller

Ürünün üretiminden ve pazardaki dolaşımından sorumlu firma Yem Katkısının Adı(Marka adı) Hayvanın Türü Maksimum yaş Karma yemdeki aktif madde miktarımg/kg Diğer şartlar
En az En çok
Intervet International bv Salinomycin sodium120g/kg(Sacox 120 microgranulate) Yumurta piliçleriBesi tavşanı 12 hafta 30
20
50
25
Atlar için tehlikelidir Kesimden 5 gün önce kullanıma son verilir. Bu ürün bir ionofor antikoksidiyaldir. Tiamulin gibi ilaçlarla birlikte kullanılması olumsuz etki yapabilir.
Janssen Animal Health BVBA Diclazuril 0.5g/100g (Clinacox 0.5 % premix)Diclazuril 0.2g/100g (Clinacox 0.2 % premix) Yumurta piliçleri
Besi Hindisi
Etlik piliç
16 hafta

12 hafta

1

1
1

1

1
1

Kesimden en az beş gün önce kullanıma son verilir.
Alpharma ASRoche Vitamins Europe Ltd. Maduramicin ammonium alpha 1g/100g         (Cygro 1 %) Hindi
Etlik piliç
16 hafta
5
5
5
5
Kesimden en az beş gün önce kullanıma son verilir.Atlar için tehlikelidir.Bu ürün bir ionofor antikoksidiyaldir.Tiamulin gibi ilaçlarla birlikte kullanılması olumsuz etki yapabilir
Roche VitaminsEurope Ltd. Robenidin hydrochloride 66g/kg    (Cycostat 66 G) Damızlık tavşan 50 66 Kesimden en az beş gün önce kullanıma son verilir.
Produits Roche SA Lasalocid A sodium 15 g/100g  (Avatec %15cc) Hindi 12 hafta 90 125 Kesimden en az beş gün önce kullanıma son verilir. Bu ürün bir ionofor antikoksidiyaldir. Bazı ilaçlarla birlikte kullanılması olumsuz etki yapabilir.
Hoechst Roussel Vet GmbH Halofuginone hydrobromide 6 g/kg (Stenorol) Yumurta tavuğu 16 hafta 2 3
Solvay Pharmaceuticals BV Nifursol 50g/100g (Salfurid 50DF) Hindi 50 75 Kesimden en az beş gün önce kullanıma son verilir.
Eli Lilly and Company Ltd. Narasin 80g/kg Nicarbazin 80g/kg (Maxiban G 160) Etlik piliç 80 100 Kesimden en az beş gün önce kullanıma son verilir. Atlar için tehlikelidir.Bu ürün bir ionofor antikoksidiyaldir.Tiamulin gibi ilaçlarla birlikte kullanılması olumsuz etki yapabilir
Phibro Animal Health, Sprl Semduramycin sodium (Aviax %5) Etlik piliç 20 25 Kesimden en az beş gün önce kullanıma son verilir.

E-BÜYÜTME FAKTÖRLERİ

Ürünün üretiminden ve pazardaki dolaşımından sorumlu firma Yem Katkısının Adı(Marka adı) Hayvanın Cinsi ve Türü Maksimum yaş Karma yemdeki aktif madde miktarı mg/kg Diğer şartlar
En az En çok
Norsk Hydro Ltd. Potassium diformate

Potassium diformate, solid 98g/100g(Formi LHS)

Yavru domuz

Besi domuzları

2 ay

6 000

6 000

6 000

6 000

F-ANTIOKSİDANLAR

Adı Hayvan Cinsi ve Türü Karma Yemdeki Katkı Mad. Mik. Diğer Şartlar
En Az mg/kg En Çok mg/kg
1-L.Ascorbıc acıd Tüm hayvan türleri için Tüm karma yemlerde
2-Calcıum L-Ascorbate Tüm karma yemlerde
3-5,6 Diacetyl L-Ascorbıc Acıd Tüm karma yemlerde
4-6 Palmityl L-Ascorbıc Acıd Tüm karma yemlerde
5-Doğal orıjınli tokoferolce zengin öz maddeler Tüm karma yemlerde
6-Sentetik alpha – tocopherol Tüm karma yemlerde
7-Sentetik gamma- tocopherol Tüm karma yemlerde
8-Sentetik delta – tocopherol Tüm karma yemlerde
9-Propyl gallate 100 Tüm karma yemlerde tek başına veya birlikte
10-Octyl gallate 100 Tüm karma yemlerde tek başına veya birlikte
11-Dodecyl gallate 100 Tüm karma yemlerde tek başına veya birlikte
12-Butylated Hydroxyanısole (BHA) 150 Tüm karma yemlerde tek başına veya birlikte
13-Butylated Hyroxytolune (BHT) 150 Tüm karma yemlerde tek başına veya birlikte
14-Ethoxyquın 150

100

Tüm karma yemlerde tek başına veya birlikte

Köpeklerde tek başına

G-EMÜLGATÖR-STABİLİZATÖRLER

Adı Hayvanın cinsi veya türü Karma yemdeki Katkı mad. Mik. Diğer şartlar
En az mg/kg En çok mg/kg
1-Lecıthıne Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
2-Algınıc acıd Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
3-Sodıum algınate Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
4-Potassıum algınate Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
5-Amonıum algınate Akvaryum balığı hariç tüm yemlerde Tüm karma yemlerde
6-Calcıum algınate Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
7-Propane 1-2 diol algınate (Propylene glycol algınate) Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
8-Agar Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
9-Carragenan Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
10-Locust bean gum (Carob gum) Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
11-Tamarind tohumu unu Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
12-Guar gum Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
13-Tragacanth Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
14-Acacıa ( Gum arabıc) Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
15-Xanthan gum Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
16-Gellan gum Kedi ve köpekler için Sadece konserve yemlerde
17-Sorbitol Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
18-Mannitol Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
19-Glycerol Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
20-Polyoxyethylene (20) Sorbıtan monolaurate Tüm hayvan türleri 5000 Sadece süt ikame yemi (buzağı maması kullanıldığında) tek başına ve/veya diğer polysorbatlarla birlikte
21-Polyoxyethylene (20) Sorbbıtan monooleate Tüm hayvan türleri 5000 Sadece süt ikame yemi (buzağı maması kullanıldığında) tek başına ve/veya diğer polysorbatlarla birlikte
22-Polyoxyethylene (20)Sorbıtan monopalmıtate Tüm hayvan türleri 5000 Sadece süt ikame yemi (buzağı maması kullanıldığında) tek başına ve/veya diğer polysorbatlarla birlikte
23-Polyoxyethylene (20) sorbıtan monostearate Tüm hayvan türleri 5000 Sadece süt ikame yemi (buzağı maması kullanıldığında) tek başına ve/veya diğer polysorbatlarla birlikte
24-Polyoxyethylene (20) sorbıtan tristearate Tüm hayvan türleri 5000 Sadece süt ikame yemi (buzağı maması kullanıldığında) tek başına ve/veya diğer polysorbatlarla birlikte
25-Pektinler Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
26-Pentasodıum triphosphate Köpek, kedi 5000 Tüm karma yemlerde
27-Microcrystaline cellulose Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
28-Methylcellulose Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
29-Ethylcellulose Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
30-Hydroxpropylcellulose Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
31-Hydroxypropylmethyl cellulose Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
32-Carboxymethylcellulose (Carboxymethyleter cellulosun sodıum tuzu) Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
33-Ethylmethylcellulose Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
34-Yenilebilir yağ asitlerinin sodıum , potasyum ve kalsiyum tuzları Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
35-Mono ve digliserid  yağ asidleri Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
36-Aşağıdaki asitlerle  esterleşen yenilebilen mono ve diglıserid yağ asitleri
-asetik
-laktik
-sitrik
-tartarik
-mono ve diasetiltartarik
Tüm hayvan türleri
Tüm hayvan türleri
Tüm hayvan türleri
Tüm hayvan türleri
Tüm hayvan türleri








Tüm karma yemlerde
Tüm karma yemlerde
Tüm karma yemlerde
Tüm karma yemlerde
Tüm karma yemlerde
37-Yağ asitlerinin sucrose esterleri ( saccaroz esterleri ile yenilebilen mono ve diglıserid yağ asitlerinin esterleri ) Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
38-Sucroglyseridler Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
39-Polymerize olmamış yenile bilir yağ asitlerinin polyglycerol esterleri Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
40-Mono esterler Propane 1-2 diol ( propilen glıkol ) ve yenile bilen asitlerin mono esterleri tek başına veya diesterlerle karışım halinde Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
41-Stearoyl – 2 lactylıc acit Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
42-Sodyum stearoyl-2-lactylate Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
43-Kalsiyum stearoyl-2- lactylate Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
44-Stearyl Tartrate Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
45-Glyceyl Polyethylene Glycol Ricinoleate Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
46-Dextranlar Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
47-Soya yağından elde edilmiş yağ asitlerinin polyethylen glycol esterleri Buzağılar 6000 Tüm karma yemlerde
48-Kuyrukyağı asitlerinin  polyoxy etilleşmiş gliseridleri Buzağılar 5000 Sadece süt ikame yemi (buzağı maması)kullanılıyorsa
49-Oleik ve Palmitik asitlerin indirgenmesi ile elde edilen polyglycerol ve alkol esterleri Buzağılar 5000 Sadece süt ikame yemi(buzağı maması ) kullanılıyorsa
50-Propane 1-2 diol Süt inekleriBesi sığırları,buzağı, kuzu, oğlak, domuz ve kümes hayvanları 1200036000 Tüm karma yemlerdeTüm karma yemlerde
51-Sorbıtan Mono Stearate Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
52-Sorbıtan Tristearate Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
53-Sorbıtan Monolaurate Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
54-Sorbıtan Monooleate Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
55-Sorbıtan Monopalmıtate Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
56-Polyethylenglycol 6000 Tüm hayvan türleri 300 Tüm karma yemlerde
57-Polyoxypropylene polyoxy-ethyllene polimerleri (molekül ağırlığı: 6800- 9000) Tüm hayvan türleri 50 Tüm karma yemlerde
58-Cellulose powder Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
59-Castor yağının polıkondense yağ asitlerinin polyglycerol esterleri Köpekler Tüm karma yemlerde
60-Cassıa gum Kedi ve köpekler 17600 Sadece konserve yemlerinde

H-RENK VERİCİLER

Adı Hayvan cinsi veya türü Karma yemdeki Katkı mad. Mik. Diğer şartlar
En az mg/kg En çok mg/kg
1-Beta-carotene Kanarya
2-Capsanthın Kümes hayvanları 80 Tek başına veya diğer carotenoıdler ve xanthophyllerle birlikte
3-Beta -Apo-8 –Carotenol Kümes hayvanları 80 Tek başına veya diğer carotenoıdler ve xanthophyllerle birlikte
4-Beta-Apo-8-Carotenoıc asidin ethyl esteri Kümes hayvanları 80 Tek başına veya diğer carotenoıdler ve xanthophyllerle birlikte
5-Lutein Kümes hayvanları 80 Tek başına veya diğer carotenoıdler ve xanthophyllerle birlikte
6-Cryptoxantin Kümes hayvanları 80 Tek başına veya diğer carotenoıdler ve xanthophyllerle birlikte
7-Zeaxanthin Kümes hayvanları 80 Tek başına veya diğer carotenoıdler ve xanthophyllerle birlikte
8-Citranaxanthin Yumurta tavukları 80 Tek başına veya diğer carotenoıdler ve xanthophyllerle birlikte
9-Canthaxanthin Kümes hayvanları

Köpek ve kediler

Salmon, Alabalık

Pet ve süs kuşları

80

80

80

Tek başına veya diğer carotenoıdler ve xanthophyllerle birlikte
Tek başına veya diğer carotenoıdler ve xanthophyllerle birlikte
6. Aydan itibaren kullanılabilir Canthaxanthın ve astaxanthın karışımı için yemdeki toplam konsantrasyonun 100 mg/kg ın üzerinde olmaması gerekir.
10- Astaxantin Süs balığı
11-Astaxanthın’ce zengin phaffia rhodzyma Salmon , Alabalık 100 Maksimum miktar astaxanthin olarak açıklanır. 6. Aydan itibaren kullanılabilir Canthaxanthın ve astaxanthın karışımı için yemdeki toplam konsantrasyonun 100 mg/kg’ ın üzerinde olmaması gerekir. Ethoxyquin miktarı belirtilmelidir
12-Patent Blue V Köpek ve kedi hariç diğer hayvan türleri

Kedi ve köpekler
Süs kuşları
Küçük kemirgenler




150
150

Hayvan yemlerinde aşağıdaki ürünlerin kullanılması halinde izin verilir.
-Gıda artıkları
-Doğal özelliklerini kaybetmiş tahıllar veya manyok unu
-Üretim esnasında renklendirilmiş veya doğal özelliğini yitirmiş diğer ana maddeler.
13-Acit Brillant Green BS     (Lissamine Green) Köpek, kedi ve süs balıkları hariç diğer hayvan türleri Hayvan yemlerinde aşağıdaki ürünlerin kullanılması halinde izin verilir.
-Gıda artıkları
-Doğal özelliklerini kaybetmiş tahıllar veya monyak unu
-Üretim esnasında renklendirilmiş veya doğal özelliğini yitirmiş diğer ana maddeler.
14-Tartrazine Süs balığı
Süs kuşları
Küçük kemirgenler



150
150
15-Sunset yellow Süs balığı
Süs kuşları
Küçük kemirgenler



150
150
16-Ponceau 4R Süs balığı
17-Erythrosine Süs balığı
18-Indigonite Süs balığı
19-Chlorophyll copper complex Süs balığı
Süs kuşları
Küçük kemirgenler



150
150
20-Carbon black Süs balığı
21-Bixin Süs balığı
22-Iron oxide, red Süs balığı
23- Canthaxanthin Süs balığı
24-Patent blue V ve Acid brillant green BS dışındaki Gıda maddelerinin renklendirilmesinde kullanılan ve AB mevzuatında yer alan bütün renk maddeleri Köpek ve kedi hariç diğer hayvan türleri

Köpek, kedi

Hayvan yemlerinde aşağıdaki ürünlerin kullanılması halinde izin verilir.
-Gıda artıkları
– Denature tahıl ve manyok unu
– Üretim esnasında renklendirilmiş veya doğal özelliğini yitirmiş diğer ana maddeler

I-KORUYUCULAR

Adı Hayvan cinsi ve türü Karma yemdeki Katkı mad. mik. Diğer şartlar
En az mg/kg En çok mg/kg
1-Sorbıc acıd Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
2-Sodıum Sorbate Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
3-Potasyum Sorbate Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
4-Calcıum Sorbate Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
5-Ethyl 4-Hydroxybenzoate Süs hayvanları Tüm karma yemlerde
6-Sodıum Ethyl-4-Hydroxybenzoate Süs hayvanları Tüm karma yemlerde
7-Propyl 4- Hydroxybenzoate Süs hayvanları Tüm karma yemlerde
8-Sodıum Propyl 4 Hydroxybenzoate Süs hayvanları Tüm karma yemlerde
9-Methyl 4-Hydroxybenzoate Süs hayvanları Tüm karma yemlerde
10-Sodıum Methyl 4-Hydroxybenzoate Süs hayvanları Tüm karma yemlerde
11-Sodıum Bisulphite Köpek ve kedi Ayrı veya birlikte 500 SO2 olarak belirtilir. İşlenmemiş et ve balık hariç tüm yemlerde
12-Sodıum Metabisülphite Köpek ve kedi Ayrı veya  birlikte 500 SO2 olarak belirtilir. İşlenmemiş et ve balık hariç tüm yemlerde
13-Formıc Acıd Tüm hayvan türleri Formik asidin tek başına ya da diğer asidlerle ağırlıkça %50’den fazla karıştırılarak %15 ‘den fazla rutubeti olan işlenmemiş tahıllarda kullanılmamalıdır.
14-Sodıum Formate Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlere
15-Calcıum Formate Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlere
16-Formaldehyde Tüm hayvan türleri
Domuzlar 6. aya kadar


Tüm karma yemlerde
Yalnızca yağsız sütlerde azami miktar 600 mg/kg
17-Sodıum Nitrate Köpek ve kediler 100 100 Yalnızca konserve yemlerde.
18-Acetıc Acıd Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
19-Potassıum Acetate Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
20-Sodıum Diacetate Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
21-Calcıum Acetate Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
22-Lactıc Acıd Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
23-Propıonıc Acıd Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
24-Sodıum Propıonate Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
25-Calcıum Propıonate Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
26-Potassıum Propıonate Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
27-Amonıum Propıonate Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
28-Amonıum Formate Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
29-DL-Malıc Acıd Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
30-Fumarıc Acıd Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
31-Sodıum Lactate Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
32-Potassıum Lactate Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
33-Calcıum Lactate Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
34-Cıtrıc Acıd Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
35-Sodıum Cıtrates Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
36-Potassıum Citrates Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
37-Calcıum Citrates Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
38-L-Tartarıc Acıd Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
39-Sodıum L- Tartrate Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
40-Potasıum L- Tartrate Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
41-Potassıum Sodıum L-Tartrate Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
42-Orthophosphorıc Acıd Tüm hayvan türleri Tüm karma yemlerde
43-Propane 1-2 Diol Köpek
Kedi

53000
75000
Tüm karma yemlerinde
Tüm karma yemlerde
44-Hydrochlorıc Acıd Tüm hayvan türleri Sadece silaj yemlerde
45-Sulphurıc Acıd Tüm hayvan türleri Sadece silaj yemlerde
46-Methyl Propionıc Acıd -Geviş getirme başlangıcında
-Yumurta tavukları hariç tüm hayvanlar
1000

1000

4000

4000

47-Amonıum bikarbonat Kanatlı hayvanlar 500 1000
48- Humık- fulvık ve ulmik asıtler Kanatlı hayvanlar 2500 3000
49- Sodyum benzoat 140gr/kg,
Propiyonik asit 370 gr/kg,
Sodyum propiyonat 110 gr/kg
Domuz, Süt sığırı 3000 2200 Rutubet oranı %15’den fazla olan tahıllar için

K-ASİTLİK DÜZENLEYİCİLER

Adı Hayvanın Cinsi ve Türü Karma Yemdeki Katkı Mad.Mik. Diğer Şartlar
En Az mg/kg En Çok mg/kg
1-Calcıum Carbonate Köpek ve kedi
2-DL ve L- Malıc Acıd Köpek ve kedi
3-Amonıum Dihydrogen Orthophosphate Köpek ve kedi
4-Di- Amonıum Hydrogen Orthophosphate Köpek ve kedi
5-Sodıum Dihydrogen Orthophosphate Köpek ve kedi
6-Di-Sodıum Hydrogen Orthophosphate Köpek ve kedi
7-Tri Sodıum Orthophosphate Köpek ve kedi
8-Potassıum Dihyrogen Orthophosphate Köpek ve kedi
9-Di Potassıum Hydrogen Orthophosphate Köpek ve kedi
10-Tri Potasyum Orthophate Köpek ve kedi
11-Calcıum Tetrahyydrogen Diorthosphate Köpek ve kedi
12-Calcıum Hydrogen Diorthophosphate Köpek ve kedi
13-Sodıum Malate (DL-veya L-Malık Acıdı Tuzu) Köpek ve kedi
14-Di Sodıum Dihyrogen Diphosphate Köpek ve kedi
15-Tetra Sodıum Diphosphate Köpek ve kedi
16-Tetra Potassıum Diphosphate Köpek ve kedi
17-Penta Sodıum Trıphosphate Köpek ve kedi
18-Penta Potassıum Triphosphate Köpek ve kedi
19-Sodıum carbonate Köpek ve kedi
20-Sodıum Hydrogen Carbonate Köpek ve kedi
21-Sodıum Sesquicarbonate Köpek ve kedi
22-Potassıum Hydrogen Carbonate Köpek ve kedi
23-Amonnıum Carbonate Köpek ve kedi
24-Amonnıum Hydrogen carbonate Köpek ve kedi
25-Hydroclorıc Acıd Köpek ve kedi
26-Sulphurıc Acıd Köpek ve kedi
27-Sodıum Hydroxıde Köpek ve kedi
28-Potasyum Hydroxıde Köpek ve kedi
29-Calcium Hydroxıde Köpek ve kedi
30-Calcıum Oxıde Köpek ve kedi
31-Di- Calcıum Diphosphate Köpek ve kedi
32-Ammonıum Chlorıde Köpek ve kedi

L-AROMATIK VE İŞTAH ARTIRICI MADDELER

Adı Hayvan cinsi Max. Yaş Karma yemdeki Katkı mad. mik. Diğer şartlar
En az mg/kg En çok mg/kg
1-Tüm doğal ürünler ve karşılığı sentetik ürünler ile uçucu yağları Bütün hayvan türleri
2-Yapay ürünler
-Sakarın
-Calcıum Sakarın
-Sodıum Sakarın
-Neohespiridine dihydrochalcone
Domuzlarda
Domuzlarda
Domuzlarda
Domuz yavruları
Köpekler
4. Aya kadar
4. Aya kadar
4. Aya kadar
4.Aya kadar




150
150
150
35
35




M-AMINO ASİTLER

Amıno acıtlerin serbest beyan esasına göre değerlendirilmesi uygun bulunmuştur.

N-YAPIŞTIRICILAR , TOPAKLAŞMAYI ÖNLEYİCİLER VE PIHTILAŞTIRICILAR

Adı Hayvan cinsi ve türü Karma yemdeki Katkı mad. mik. Diğer şartlar
En az mg/kg En çok mg/kg
1-Citrıc Acıd (C6H8O7) Bütün hayvan türleri Tüm karma yemlerde
2-Sodıum, potasıum ve Calcıum Stearate C18H35O2Na
C18H35O2K
C36H70O4Ca
Max.dıoxın: 500 pg.
WHO – PCCD/F – TEQ/kg
Bütün hayvan türleri Tüm karma yemlerde
3-Calcıum Sulphate Dihydrate (CaSO4 .2H2O) Max. Dıoxın: 500 pg
WHO-PCCD/F-TEQ/kg
Bütün hayvan türleri 30 000 Tüm karma yemlerde
4-Silicic Acıd, kurutulmuş ve çöktürülmüş
Max. Dıoxın: 500 pg
WHO-PCCD/F-TEQ/kg
Bütün hayvan türleri Tüm karma yemlerde
5-Colloıdal Silica
Max. Dıoxın: 500pg.
WHO-PCCD/F-TEQ/kg
Bütün hayvan türleri Tüm karma yemlerde
6-Kieselgur
Max.dıoxın: 500 pg
WHO-PCCD/F- TEQ/kg
Bütün hayvan türleri Tüm karma yemlerde
7-Calcıum Silicate
Sentetik
Max.dıoxın: 500 pg
WHO-PCCD/F-TEQ/kg
Bütün hayvan türleri Tüm karma yemlerde
8-Sepıolıte En az %60 sepıolıt ve en çok % 30 montmorıllorıte içeren hidratlı magnezyum silikat (Asbestsiz ) Bütün hayvan türleri 20000 Tüm karma yemlerde
9-Sepıolıtıc kil (asbestsiz) En az % 40 sepıolıt ve  ençok %25 illite içeren hidratlı magnezyum silicate. Bütün hayvan türleri 20000 Tüm karma yemlerde
10-Sodıum Alımınosilicate sentetik
Max.dıoxın :500pg
WHO-PCCD/F-TEQ/kg
Bütün hayvan türleri Tüm karma yemlerde
11-Bentonıte / montmorıl lonnıte
Max.dıoxın:500pg
WHO-PCCD/F-TEQ/kg
Bütün hayvan türleri 20000 Bütün yemlerde aşağıda Isimleri bulunanlar dışında antibiyotikler, büyütme faktörleri, koksıdıostatlar ile karıştırılmaları yasaktır. Monensın sodıum , narasın,lasalosıd sodıum, flavophospholılıpol, salınomycın sodıum, ve robenıdıne. Katkı maddesi etiket üzerinde belirtilmelidir.
12-Kaolınıtıc kil ( asbestsiz) ( Ana maddesi kaolınıte olan en az % 65 hidratlı alımınyum silikat içeren minerallerin doğal karışımları Max.Dıoxın : 500 pg
WHO-PCCD/F- TEQ/kg
Bütün hayvan türleri Tüm karma yemlerde
13-Steatıte ve chlorıtlerin doğal karışımları. Asbestsiz chlorıt ve stearıt karışımları. Karışımın min. Saflığı % 85 Bütün hayvan türleri Tüm karma yemlerde
14-Vermiculite ( Asbestsiz ) Magnezyum alımınyum ve demirin doğal silikatları max. Fluorın muhteviyatı % 0.3 ) Max.Dıoxın: 500pg
WHO-PCCD/F-TEQ/kg
Bütün hayvan türleri Tüm karma yemlerde
15-Lignosulphate  Max.dıoxın: 500 pg
WHO-PCCD/F-TEQ/kg
Bütün hayvan türleri Tüm karma yemlerde
16-Sentetik calcıum aluminatlar % 35 ile % 51 arasında Al2 O3 içeren kalsiyum alüminatların karışımı .Max. molıbden muhteviyatı 20 mg/kg. Max.dıoxın:500pg
WHO-PCCD/F-TEQ/kg –
Kümes kanatlıları, tavşanlar ve domuzlar
-Süt inekleri
-Besi sığırı, buzağı,kuzu ve oğlaklar


20000

8000
8000

Tüm karma yemlerde
17-Perlıte Asbestsiz , doğal sodyum ve alımınyum silikatı Max.dıoxın:500pg
WHO-PCCD/F-TEQ/kg
Bütün hayvan türleri Tüm karma yemlerde
18-Clınoptıılolıte ( volcanıc orıgın ) Kalsiyum hydrated alumınosilicate En az % 85 clınoptılolıte En çok % 15 feldspat ,mika, kil. Kurşun en çok 80 mg/kg. Lifli yapıdan ve kuvars’tan ari olmalı
Max. Dıoxın: 500pg.
WHO-PCCD/F-TEQ/kg
-Domuzlarda
-Tavşanlar
-Kümes hayvanları


20000
20000
20000
Tüm karma yemlerde
19-Clınoptıılolıte ( Sediment orıgın ) Kalsiyum hydrated alumınosilicate En az % 80 clınoptılolıte En çok % 20 feldspat ,mika, kil. Lifli yapıdan ve kuvars’tan ari olmalı
Max. Dıoxın: 500pg.
WHO-PCCD/F-TEQ/kg
-Besi domuzu
-Etlik piliç
-Hindi
-Sığır
-Salmon




20000
20000
20000
20000
20000
Tüm karma yemlerde
19-Natrolıte – phonolıte %43-46,5 natrolıte ,ve feldspat, alımınyum hidrosilicat,alımınyum silicat,alkalınes ’ in doğal karışımı
Max.dıoxın : 500pg.
WHO-PCCD/F-TEQ/kg
Bütün hayvan türleri 25000 Tüm karma yemlerde
20-Sodyum ferrosiyanid Bütün hayvan türleri Maksimum 80 mg/kg. NaCl (ferrosiyanid anyon olarak hesaplanmıştır)
21-Potasyum ferrosiyanid Bütün hayvan türleri Maksimum 80 mg/kg. NaCl (ferrosiyanid anyon olarak hesaplanmıştır)

O-YALAMA TAŞLARI

Tüm büyükbaş ve küçükbaş hayvanların beslenmesinde kullanılır. Yalama taşlarına vitamin , antibiyotik, antikoksidiyal ve benzeri maddeler katılamaz.

Bir yalama taşı, magnezyum, mangan, bakır, kobalt, iyot ve çinko’yu mutlaka içermelidir. Diğer minerallerin katılmaları durumunda, katılan miktarlar aşağıda belirtilen değerlere uygun olmalıdır. Kalsiyum ve fosfordan birisi katılıyor ise, diğeri de mutlaka katılmalıdır.

Yalam taşının özellikleri

Su % en çok 10
Kalsiyum % en az 10
Fosfor % en az 5
Magnezyum % en az 3
Çinko mg/kg en az 7000
Kükürt mg/kg en az 2000
Bakır mg/kg en az 500
Kobalt mg/kg en az 100
Mangan mg/kg en az 500
İyot mg/kg en az 100
Demir mg/kg en az 5000
Potasyum mg/kg en az 500
Selenyum mg/kg en az 15
Yabancı madde % en çok 0,5

P-KALSİYUM FOSFATLAR

Yemlik olarak kullanılabilecek kalsiyum fosfatlar ,dikalsiyum fosfat , monodikalsiyum fosfat , monokalsiyum fosfat ve floru azaltılmış fosfat olarak belirlenmiş olup , bunların sahip olmaları gereken nitelikleri aşağıda verilmiştir.

Özellikler D.C.P Mono D.C.P. Monocalcıum Fosfat Floru azaltılmış fosfat
Su % en çok 1 1 1 1
Fosfor % en az 16 19 22 17,5
Kalsiyum % en az 25 18,5 15 30,0
Ca/P oranı > 1,15 0,8-1,15 < 0,8 1,7
Flor ppm en çok 2000 2000 2000 2000
Kadmiyum ppm en çok 10 10 10 10
Arsenik ppm en çok 10 10 10 10
Kurşun ppm en çok 30 30 30 30
Cıva ppm en çok 0,1 0,1 0,1 0,1
Çözünebilme oranı % en az 90 90 90 90

NOT: Çözünebilme oranı T.S. 6417 / Ocak 1989 no’lu Yem Katkı Maddeleri ( DCP- DFP ) isimli Türk standardında belirtilen analiz metodu ile belirlenir.

R-KALSİYUM KARBONAT VE MAGNEZYUM BİLEŞİKLERİ

Yemlerde kullanılabilecek kalsiyum karbonat bileşikleri , kaynaklarına göre sınıflandırılmış olup, bunların sahip olmaları gereken özellikler aşağıda verilmiştir.

Özellikler Kireç Taşı Mermer Tozu Tebeşir Tozu Deniz Hay. Kabukları
Su % en çok 1 1 1 1
Kalsiyum Karbonat en az % 92 92 93 95
HCL de Çözünmeyen kül en çok 3 3 3 3
Magnezyum en çok % 0,6 0,6 0,6 0,6
Demir en çok % 0,003 0,003 0,003 0,003
Flor en çok % 0,2 0,2 0,2 0,2
Kurşun en çok % 0,02 0,02 0,02 0,02
Arsenik en çok % 0,0001 0,0001 0,0001 0,0001
Kalsiyum en az % 36,8 36,8 37,2 38,0

Dolomit:

Dolomıtlerden , dolomıt ve kalsit oranlarına göre , sadece dolomit ve kalkerli dolomit’in yem katkısı olarak kullanılması uygun görülmüştür.

Dolomit en az % 90 Dolomıt en çok % 10 kalsit
Kalkerli dolomıt en az % 50 Dolomıt en çok % 50 kalsit
Dolomit Özellikler Kalkerli Dolomit Özellikler
Su en çok %2 Su en çok %2
Magnezyum en az %11 Magnezyum en az %6
Kalsiyum en çok %25 Kalsiyum en çok %31
Arsenik en çok 10 ppm Arsenik en çok 10 ppm
Kadmıyum en çok 5 ppm Kadmıyum en çok 5 ppm
Kurşun en çok 30 ppm Kurşun en çok 30 ppm
Cıva en çok 0,1 ppm Cıva en çok 0,1 ppm
Flor en çok 2000 ppm Flor en çok 2000 ppm
SiO2 en çok 0,15 SiO2 en çok 0,15

S- YEMLİK ÜRE

Rumen gelişimini tamamlamış olan geviş getiren hayvanların karma yemlerine, protein kaynağı olarak üre katılabilir.

Üre karma yemlere en çok %1.5 oranında katılabilir.

Üre katılan karma yemlerin ambalajları üzerine “ÜRELİ YEM” ibaresi dikkat çekecek şekilde yazılmalıdır.

Üreli yemler hayvanlara alıştırarak yedirilmelidir (en az 10 gün).

T-ENZİMLER

No Katkı maddesinin adı Kimyasal formül, tanımlama Hayvan türü veya katagorisi Maksimum yaş Minimum miktar Maksimu miktar Diğer şartlar
Aktivite/kg yem
1 3-phytase
EC 3.1.3.8
Aspergillus niger (CBS 114.94) den
hazırlanmıştır. Katı ve sıvı formlar için minimum aktivite: 5000 FTU/g (1)
Hindiler 125FTU 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-Tavsiye edilen doz 200-800 FTU/kg. yem
3-Minimum phytate içeriği %0.3 olan karma yemler için kullanılır. Örn: %20 buğday
2 3-phytase
EC 3.1.3.8
Aspergillus oryzae (DSM 10 289) den hazırlanmıştır. Minimum aktivite: Kaplamalı form: 2 500 FYT/g (2) Likit form:5 000 FYT/g Domuz yavrusu 4 ay 250 FYT 1000 FYT 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-Tavsiye edilen doz 500 FYT /kg. yem
3-Phytate bakımından zengin karma yemler için kullanılır, Örneğin:%40’dan fazla tahıl (mısır,arpa,yulaf, buğday, çavdar,tritikale) yağlı tohumlar ve baklagil tohumları
Besi domuzları 400 FYT 1000 FYT 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz 500 FYT 3-Phytate bakımından zengin karma yemler için kullanılır, Örneğin: %40’dan fazla tahıl (mısır,arpa,yulaf, buğday, çavdar,tritikale) yağlı tohumlar ve baklagil tohumları
Etlik piliç 200 FYT 1000 FYT 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz 500 FYT
3-Phytate bakımından zengin karma yemler için kullanılır, Örneğin:%40’dan fazla tahıl (mısır, arpa,yulaf, buğday,çavdar,tritikale) yağlı tohumlar ve baklagil tohumları
Yumurta tavuğu 500 FYT 1000FYT 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz 750 FYT
3-Phytate bakımından zengin karma yemler için kullanılır, Örneğin: %40’dan fazla tahıl (mısır,arpa,yulaf, buğday,çavdar,tritikale)yağlı tohumlar ve baklagil tohumları
3 Alpha-galactosidase EC 3.2.1.22 Aspergillus oryzae’den üretilmiştir (DSM10 286) Minimum aktivite:Sıvı form: 1000 GALU/g (3) Etlik piliç 300 GALU 1000 GALU 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz 450 GALU
3-Oligosaccharid’ler bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin: %25’den fazla soya küspesi, pamuk ohumu küspesi ve baklagil tohumları içeren yemlerde.
4 Endo-1,3 (4) –beta-glucanase EC 3.2.1.6 Aspergillus aculeatus’dan (CBS 589.94) üretilmiştir. Minimum aktivite: Kaplamalı form:50 FBG/g (4) Sıvı form: 120 FBG/g Yavru Domuzlar 4 ay 25 FBG 40 FBG 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz 25 FBG 3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok beta-glucanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin: %50’den fazla mısır veya arpa içeren yemlerde.
Etlik piliç 10 FBG 100 FBG 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz 20 FBG 3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok beta- glucanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin: %60’den fazla mısır içeren yemlerde.
5 Endo-1,4-beta-xylanase EC 3.2.1.8 Aspergillus oryzae’den (DSM 10287) üretilmiştir. Minimum aktivite: Kaplamalı form: 1000FXU/g (5) Sıvı form: 650/ml Etlik piliçler 80FXU 200F XU 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen: doz 150 FXU
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok arabinoxylanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin: %50’den fazla buğday içeren yemlerde.
Besi hindileri 225 FXU 600 FXU 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz 225-600 FXU
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok arabinoxylanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin: %50’den fazla buğday içeren yemlerde
Domuz yavruları 4 ay 200 FXU 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz 200 FXU 3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok arabinoxylanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin: %50’den fazla buğday içeren yemlerde
6 Endo-1,4-beta-xylanase EC 3.2.1.8 Endo-1,4-beta glucanase EC 3.2.1.4 Humicola insolens’den (DSM 10442) üretilmiştir. Minimum aktivite: Kaplamalı form:800 FXU/g (6) 75 FBG/g (4) Mikrogranül form:800 FXU/g 75/ FBG/g Sıvı form:550 FXU/ml 50 FBG/ml Etlik piliç 200 FXU
19 FBG
1000 FXU
94 FBG
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz 400 FXU, 38 FBG
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok arabinoxylanlar ve beta-glucanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin: %30’dan fazla arpa, ve/veya yulaf, buğday içeren yemlerde
Domuz yavrusu 4 ay 240 FXU
22 FBG
1000 FXU
94 FBG
1- Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz 400 FXU, 38 FBG
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok arabinoxylanlar ve beta-glucanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin: %30’dan fazla arpa, ve/veya yulaf, buğday içeren yemlerde
Besi domuzu 200 FXU
19 FBG
800 FXU
75 BG
1- Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz 400 FXU, 38 FBG
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok arabinoxylanlar ve beta-glucanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin:%30’dan fazla arpa, ve/veya yulaf, buğday içeren yemlerde
7 Endo-1,4-beta-xylanase EC 3.2.1.8 Endo-1,4-beta-glucanase EC 3.2.1.4 Aspergillus niger’den (CBS 600.94) üretilmiştir.
Minimum aktivite:

Kaplamalı form:
36 000 FXU/g (7) 15 000 BGU/g (8)

Sıvı form:
36 000 FXU/g 15 000 BGU/g

Etlik piliç 3600 FXU
1500 BGU
12000 FXU
5 000 BGU
1- Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz 3600-6000 FXU 1500-2000 BGU
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok arabinoxylanlar ve beta-glucanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin:%35’den fazla arpa ve %20 buğday içeren yemlerde
Yavru domuz 4 ay 6000 FXU
2500 BGU

1- Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2- 1kg. karma yem için tavsiye edilen doz: 6000 FXU 2500 BGU
3- Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok arabinoxylanlar ve beta-glucanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin:%30’dan fazla buğday ve %30 çavdar içeren yemlerde
Besi hindisi 6000 FXU
2 500 BGU
12000 FXU
5 000 BGU
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz 6000-12000 FXU 2500-5000 BGU
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok arabinoxylanlar ve beta-glucanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin:%40’dan fazla buğday içeren yemlerde
Yumurta tavuğu 12000 FXU
5000 BGU

1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2- 1kg. karma yem için tavsiye edilen doz 12000 FXU 5000 BGU
3- Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok arabinoxylanlar ve beta-glucanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin: %20’den fazla buğday, %10 arpa ve %20 ayçiçeği içeren yemlerde
Aspergillus niger’den (CBS 600.94) üretilmiştir. Minimum aktivite: Katı form:
36 000 FXU/g
15 000 BGU/g
Etlik piliç 3 600 FXU
1 500 BGU
12 000 FXU
5 000 BGU
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz
3600-6000 FXU
1500-2000 BGU
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok arabinoxylanlar ve beta-glucanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin:%35’den fazla arpa ve %20 buğday içeren yemlerde
Yavru domuz 4 ay 6000 FXU
2500 BGU

1- Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2- 1kg. karma yem için tavsiye edilen doz 6000 FXU 2500 BGU
3- Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok arabinoxylanlar ve beta-glucanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin: %30’dan fazla buğday ve %30 arpa içeren yemlerde
Besi hindisi 6000 FXU
2500 BGU
12000 FXU
5000 BGU
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz
6000 FXU -12000 FXU
2500 BGU – 5000 BGU
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok arabinoxylanlar ve beta-glucanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin: %40 dan fazla buğday içeren yemlerde
Yumurta tavuğu 12 000 FXU
5 000 BGU

1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz
12 000 FXU
5 000 BGU
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok arabinoxylanlar ve beta-glucanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin: %20’dan fazla buğday, %10 arpa ve %20 ayçiçeği içeren yemlerde
8 Endo-1,4-beta- glucanase EC 3.2.1.4 Endo-1,4-beta-xylanase EC 3.2.1.8 Aspergillus niger’den (CBS 600.94) üretilmiştir. Minimum aktivite: Kaplamalı form:10 000 BGU/g (8) 4 000 FXU/g (7) Sıvı form: 20 000 BGU/g 8 000 FXU/g Etlik piliç 3 000 BGU
1 200 FXU
10 000 BGU
4 000 FXU
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz : 3000-10000 BGU 1200-4000 FXU
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok arabinoxylanlar ve beta-glucanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin: %60’dan fazla arpa içeren yemlerde
Yavru domuz 4 ay 3 000 BGU
1 200 FXU
5 000 BGU
2 000 FXU
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz :
3000-5000 BGU
1200-2000 FXU
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok arabinoxylanlar ve beta-glucanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin: %30’dan fazla arpa içeren yemlerde
Yumurta tavuğu 5 000 BGU
2 000 FXU

1- Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz :
5000 BGU
2000 FXU
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok beta-glucanlar ve arabinoxylanlar ) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin: %60’dan fazla arpa içeren yemlerde
Aspergillus niger’den (CBS 270.95) üretilmiştir. Minimum aktivite: Katı form:
20 000 BGU/g
8 000 FXU/g
Etlik piliç 3000 BGU
1 200 FXU
10000 BGU
4 000 FXU
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz :
3 000 BGU -10 000 BGU
1200 FXU – 4 000 FXU
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok arabinoxylanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin:%60’dan fazla arpa içeren yemlerde
Yavru domuz 4 ay 3 000 BGU
1 200 FXU
5 000 BGU
2 000 FXU
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz :
3 000 BGU – 5 000 BGU
1 200 FXU – 2 000 FXU
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok arabinoxylanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin:%30’dan fazla arpa içeren yemlerde
Yumurta tavuğu 5000 BGU
2000 FXU

1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz :
5 000 BGU
2 000 FXU
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok arabinoxylanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin:%60’dan fazla arpa içeren yemlerde
9 Endo-1,4-beta-xylanase EC 3.2.1.8 Aspergillus niger’den (CBS 270.95) üretilmiştir.
Minimum aktivite:
Katı form: 28000 EXU/g (9)
Sıvı form:14000 EXU/ml
Etlik piliç 1400 EXU 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz : 1400 EXU
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok arabinoxylanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin:%50’den fazla buğday içeren yemlerde
Yumurta tavuğu 2 400 EXU 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz : 2400-7400 EXU
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok arabinoxylanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin:%30’dan fazla buğday ve %30 çavdar içeren yemlerde
Besi hindisi 2 400 EXU 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz : 2400-5600 EXU
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok arabinoxylanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin:%30’dan fazla buğday ve %30 çavdar içeren yemlerde
10 Alpha-amylase EC 3.2.1.1 Bacillus amyloliquefaciens’den (CBS 360.94) üretilmiştir.
Minimum aktivite:
Katı form:45000 RAU/g (10)
Sıvı form: 20000 RAU/ml
Yavru domuz 4 ay 1 800 RAU 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz:1800 RAU
3-Sıvı yemleme sistemlerinde kullanılan karma yemlerde ve nişasta bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin: %35’den fazla buğday içeren yemlerde
Besi domuzu 1 800 RAU 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz : 1800 RAU
3-Sıvı yemleme sistemlerinde kullanılan karma yemlerde ve nişasta bakımından zengin karma yemlerde kullanılır.
Örneğin: %35’den fazla buğday içeren yemlerde
Anaç domuz 1 800 RAU 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz:1800 RAU
3-Sıvı yemleme sistemlerinde kullanılan karma yemlerde ve nişasta bakımından zengin karma yemlerde kullanılır.
Örneğin: %35’den fazla buğday içeren yemlerde
11 Endo-1,4-beta-glucanase EC 3.2.1.4
Endo-1,3 (4)-beta-glucanase EC 3.2.1.6
Endo-1,4-beta-xylanase EC 3.2.1.8
Trichoderma longibrachiatum’dan (ATCC 74 252) üretilmiştir.
Minimum aktivite:
Sıvı form:
Endo-1,4-beta-glucanase : 8000 U/ml (11)
Endo-1,3 (4)-beta-glucanase : 18 000 U/ml (12)
Endo-1,4-beta-xylanase: 26000 U/ml (13)
Etlik piliç Endo-1,4-beta-glucanase 400 U

Endo-1,3 (4)-beta-glucanase 900 U

Endo-1,4-beta-xylanase 1300 U

1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz :
Endo-1,4-beta-glucanase: 400 – 1600 U
Endo-1,3 (4)-beta-glucanase: 900 –3600 U Endo-1,4- beta-xylanase 1300 – 5200 U
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok Arabinoxylanlar ve beta-glucans) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin: %30’dan fazla buğday veya arpa ve %10 çavdar içeren yemlerde
Trichoderma longibrachiatum’dan (ATCC 74 252) üretilmiştir.
Minimum aktivite:
Granul form:
Endo-1,4-beta-glucanase : 8000 U/g
Endo-1,3 (4)-beta-glucanase : 18 000 U/g
Endo-1,4-beta-xylanase: 26000 U/g
Etlik piliç Endo-1,4-beta-glucanase 400 U

Endo-1,3 (4)-beta-glucanase 900 U

Endo-1,4-beta-xylanase 1300 U

1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz :
Endo-1,4-beta-glucanase: 400 – 1600 U
Endo-1,3 (4)-beta-glucanase: 900 –3600 U
Endo-1,4- beta-xylanase 1300 – 5200 U
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok Arabinoxylanlar ve beta-glucans) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin:%30’dan fazla buğday veya arpa ve %10 çavdar içeren yemlerde
Trichoderma longibrachiatum’dan (ATCC 74 252) üretilmiştir.
Minimum aktivite:
Sıvı ya da granul form:
Endo-1,4-beta-glucanase:8000 U/ml veya g
Endo-1,3 (4)-beta-glucanase : 18 000 U/ml Veya g
Endo-1,4-beta-xylanase: 26000 U/ml Veya g
Besi hindisi Endo-1,4-beta-glucanase 400 U
Endo-1,3 (4)-beta-glucanase 900 U
Endo-1,4-beta-xylanase 1300 U
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz :
Endo-1,4-beta-glucanase: 400 – 1600 U
Endo-1,3 (4)-beta-glucanase: 900 –3600 U
Endo-1,4- beta-xylanase 1300 – 5200 U
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok Arabinoxylanlar ve beta-glucans) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin:%30’dan fazla buğday veya arpa ve %10 çavdar içeren yemlerde
12 Endo-1,4 beta-glucanase EC 3.2.1.4
Endo-1,3 (4)-beta-lucanase EC 3.2.1.6
Endo-1,4-beta-xylanase EC 3.2.1.8
Trichoderma viride’ den (FERM BP-4447) üretilmiştir.
Minimum aktivite:
Endo-1,4-beta-glucanase:8000 U/ g (11)
Endo-1,3 (4)-beta-glucanase : 18000 U/ g (12)
Endo-1,4-beta-xylanase:26000 U g (13)
Etlik piliç Endo-1,4-beta-glucanase 200 U Endo-1,3 (4)-beta-glucanase 450 U
Endo-1,4-beta-xylanase 650 U
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz :
Endo-1,4-beta-glucanase:800 – 1200 U
Endo-1,3 (4)-beta-glucanase: 1800 –2700 U
Endo-1,4- beta-xylanase 2080 – 4160 U
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok Arabinoxylanlar ve beta-glucans) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin: %20’dan fazla buğday ve %20 arpa ve/veya %25 çavdar içeren yemlerde
Yumurta tavuğu Endo-1,4-beta-glucanase 640 U
Endo-1,3 (4)-beta-glucanase 1440 U
Endo-1,4-beta-xylanase 2080 U
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz :
Endo-1,4-beta-glucanase:640 – 1280 U
Endo-1,3 (4)-beta-glucanase: 1440 –2880 U
Endo-1,4- beta-xylanase 2080 – 4160 U
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok Arabinoxylanlar ve beta-glucans) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin: %20’dan fazla buğday ve %20 arpa ve/veya %25 çavdar içeren yemlerde
Besi hindisi Endo-1,4-beta-glucanase 800 U

Endo-1,3 (4)-beta-glucanase 1800 U

Endo-1,4-beta-xylanase 2600 U

1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz :
Endo-1,4-beta-glucanase:800 – 1200 U
Endo-1,3 (4)-beta-glucanase: 1800 –2700 U
Endo-1,4- beta-xylanase 2600 – 3900 U
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok Arabinoxylanlar ve beta-glucans) Bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin:%20’dan fazla buğday ve %20 arpa içeren yemlerde
13 Endo-1,3 (4)-beta-glucanase EC 3.2.1.6
Endo-1,4-beta-xylanase EC 3.2.1.8
Trichoderma longibrachiatum’dan (CBS 357.94) üretilmiştir.
Minimum aktivite:
Toz form:8000 BGU/ g (14) 11 000 EXU/ g (15)
Granul form:6000 BGU/g 8250 EXU/g
Sıvı form:2000 BGU/ml 2750 EXU/ml
Etlik piliç 100 BGU
130 EXU

1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz:100 BGU 130EXU
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok Arabinoxylanlar ve beta-glucans) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin: %30’dan fazla buğday ve %30 arpa veya %20 çavdar içeren yemlerde
Yumurta tavuğu 600 BGU
800 EXU

1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz:600 BGU 800 EXU
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok Arabinoxylanlar ve beta-glucans) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin: %40’dan fazla buğday ve %30 dan fazla arpa içeren yemlerde
Besi hindisi 600 BGU 800 EXU
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz :
600 BGU 800 EXU
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok Arabinoxylanlar ve beta-glucans) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin: %30’dan fazla buğday ve %30 dan fazla çavdar içeren yemlerde
14 Endo-1,4-beta-xylanase EC 3.2.1.8 Aspergillus niger (CBS 520.94) ‘dan hazırlanıştır.
Minimum aktivite: Katı form: 600 U/g (16)
Sıvı form: 300 U/ml
Etlik piliç 300 U 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz :
300–600 U
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok Arabinoxylanlar ) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır.
Örneğin:%50’dan fazla buğday içeren yemlerde
15 Endo-1,3(4)-beta-glucanase EC 3.2.1.6 Trichoderma viride (CBS 517.94) ‘dan hazırlanıştır.
Minimum aktivite: Katı form: 650 U/g (17)
Sıvı form: 325 U/ml
Etlik piliç 325 U 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz :
325 – 650 U
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok beta- glucans ) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır.
Örneğin: %50’dan fazla mısır veya arpa içeren yemlerde
16 Endo-1,4-beta-glucanase EC 3.2.1.4 Trichoderma longibrachiatum (IMI SD 142) ‘dan hazırlanmıştır.
Minimum aktivite: Sıvı form: 2000 CU/ml (18)
Etlik piliç 250 CU 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz :
500 – 1000 CU
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok beta-glucanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır.
Örneğin: %40’dan fazla arpa içeren yemlerde
Yumurta tavuğu 250 CU 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz :
500 – 1000 CU
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok beta-glucanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır.
Örneğin: %40’dan fazla arpa içeren yemlerde
Yavru domuz 4 ay 250 CU 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz :
500 – 1000 CU
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok beta-glucanlar ) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır.
Örneğin: %40’dan fazla arpa içeren yemlerde
Besi domuzu 250 CU 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz :
500 – 1000 CU
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok beta-glucanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır.
Örneğin:%40’dan fazla arpa içeren yemlerde
Trichoderma longibrachiatum (IMI SD 142) ‘dan hazırlanmıştır.
Minimum aktivite: Katı form:2000 CU/g (18)
Etlik piliç 250 CU 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz :
500 – 1000 CU
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok beta-glucanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır.
Örneğin: %40’dan fazla arpa içeren yemlerde
Yumurta tavuğu 250 CU 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz :
500 – 1000 CU
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok beta-glucanlar ) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır.
Örneğin: %40’dan fazla arpa içeren yemlerde
Yavru domuz 4 ay 250 CU 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz :
500 – 1000 CU
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok beta-glucanlar ) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır.
Örneğin: %40’dan fazla arpa içeren yemlerde
Besi domuzu 250 CU 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz :
500 – 1000 CU
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok beta-glucanlar ) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır.
Örneğin: %40’dan fazla arpa içeren yemlerde
17 Endo-1,4-beta-xylanase EC 3.2.1.8 Trichoderma longibrachiatum (IMI SD 135) ‘dan hazırlanmıştır. Minimum aktivite: Sıvı form: 6000 EPU/ml (19) Etlik piliç 750 EPU 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz :
1500 – 3000 EPU
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok arabinoxylanlar ) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır.
Örneğin: %40’dan fazla buğday içeren yemlerde.
Yumurta tavuğu 750 EPU 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz :
1500 – 3000 EPU
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok arabinoxylanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır.
Örneğin:%40’dan fazla buğday içeren yemlerde.
Domuz yavruları 4 aylık 750 EPU 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz :
1500 – 3000 EPU
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok arabinoxylanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır.
Örneğin:%40’dan fazla buğday içeren yemlerde.
Besi domuzları 750 EPU 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz :
1500 – 3000 EPU
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok arabinoxylanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin:%40’dan fazla buğday içeren yemlerde.
Trichoderma longibrachiatum (IMI SD 135)‘dan hazırlanmıştır. Minimum aktivite: katı form: 6000 EPU/g (19) Etlik piliç 750 EPU 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz :
1500 – 3000 EPU
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok arabinoxylanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır.
Örneğin:%40’dan fazla buğday içeren yemlerde.
Yumurta tavuğu 750 EPU 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz :
1500 – 3000 EPU
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok arabinoxylanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin: %40’dan fazla buğday içeren yemlerde.
Domuz yavruları 4 aylık 750 EPU 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz :
1500 – 3000 EPU
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok arabinoxylanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır.
Örneğin:%40’dan fazla buğday içeren yemlerde.
Besi domuzları 750 EPU 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz :
1500 – 3000 EPU
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok arabinoxylanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır.
Örneğin:%40’dan fazla buğday içeren yemlerde.
Besi hindisi 750 EPU 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz :
1500 – 3000 EPU
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok arabinoxylanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır.
Örneğin:%35’dan fazla buğday içeren yemlerde.
18 Endo-1,3,(4) -beta-glucanase EC 3.2.1.6 Aspergillus niger (MUCL 39199) ‘den hazırlanmıştır. Minimum aktivite: Katı form: 2000 AGL/g (20)
Sıvı form: 500 AGL/ml
Etlik piliç 100 AGL 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz:100 AGL
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok beta- glucanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır.
Örneğin: %40’dan fazla arpa ve %20 buğday içeren yemlerde
19 Endo-1,3,(4) -beta-glucanase EC 3.2.1.6 Aspergillus niger (MUCL 39199) ‘den hazırlanmıştır.
Minimum aktivite: Katı form: 1500 AGL/g (20)
Sıvı form: 200 AGL/g
Etlik piliç 25 AGL 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz : 25-100 AGL
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok beta-glucanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır.
Örneğin: %50’dan fazla arpa içeren yemlerde
20 Endo-1,4 -beta-xylanase EC 3.2.1.8 Trichoderma longibrachiatum (MUCL 39203) ‘den hazırlanmıştır. Minimum aktivite: Katı form: 2000 AXC/g (21)
Sıvı form: 500 AXC/ml
Etlik piliç 100 AXC 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz:100 AXC
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok arabinoxylanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin: %40’dan fazla buğday veya çavdar içeren yemlerde
21 Endo-1,4 -beta-xylanase
EC 3.2.1.8
Trichoderma longibrachiatum (MUCL 39203) ‘den hazırlanmıştır.
Minimum aktivite: Katı form: 1500 AXC/g (21)
Sıvı form: 200 AXC/g
Etlik piliç 25 AXC 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz:25-100 AXC
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok arabinoxylanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin: %50’den fazla buğday içeren yemlerde
22 Endo-1,3(4) -beta-glucanase EC 3.2.1.6 Trichoderma longibrachiatum (CNCM MA 6-10 W) ‘dan hazırlanmıştır. Minimum aktivite: Katı form: 70 000 BGN/g (22)
Sıvı form: 14 000 BGN /ml
Etlik piliç 1050 BGN 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz:2800 BGN
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok beta-glucanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır.
Örneğin: %50’den fazla arpa içeren yemlerde
23 Endo-1,4 -beta-xylanase EC 3.2.1.8 Trichoderma longibrachiatum (CNCM MA 6-10 W) ‘dan hazırlanmıştır.
Minimum aktivite: Katı form: 70 000 IFP/g (23)
Sıvı form: 7 000 IFP/ml
Etlik piliç 1050 IFP 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz:1400 IFP
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok arabinoxylanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin: %56’dan fazla buğday içeren yemlerde
Besi hindisi 700 IFP 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz : 700 IFP
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok arabinoxylanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin: %40’dan fazla buğday içeren yemlerde
Yumurta tavuğu 840 IFP 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz : 840 IFP
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok arabinoxylanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin: %40’dan fazla buğday içeren yemlerde
24 Endo-1,4 -beta-xylanase
EC 3.2.1.8
Endo-1,3(4) -beta-glucanase
EC 3.2.1.6
Aspergillus niger (CNCM 1-1517 )‘den hazırlanmıştır.
Minimum aktivite:
28 000 QXU/g (24)
140 000 QGU/g (25)
Etlik piliç 420 QXU
2100 QGU
1120 QXU
5600 QGU
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz :
560 QXU
2 800 QGU
3-Nişasta olmayan polisakkaridler (daha çok arabinoxylanlar ve beta-glucanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır. Örneğin: %30’dan fazla buğday ve %30’dan fazla arpa içeren yemlerde
25 Endo-1,3(4)-beta-glucanase
EC 3.2.1.6
Endo-1,4-beta-xylanase
EC 3.2.1.8
Aspergillus niger (NNRL 25541) den hazırlanmıştır
Minimum aktivite:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase: 1100 U/g (26)
Endo-1,4-beta-xylanase:1600 U/g (27)
Etlik piliç Endo-1,3(4)-beta-Glucanase:138 U
Endo-1,4-beta-Xylanase:200 U
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,3(4)-beta- Glucanase: 138 U Endo-1,4-beta-Xylanase:200 U
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca beta- glucanlar ve arabinoxylanlar) bakımından zengin karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %50’den fazla arpa veya %30 buğday ve %30 mısır içeren yemler.
Yumurta tavuğu Endo-1,3(4)-beta-Glucanase:138 U
Endo-1,4-beta-Xylanase:200 U
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,3(4)-beta- Glucanase: 138 U
Endo-1,4-beta-Xylanase:200 U
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca beta-glucanlar ve arabinoxylanlar) bakımından zengin karma yemler için kullanılır. Örneğin: %50’den fazla arpa veya %30 buğday ve %30 mısır içeren yemler.
26 Endo-1,3(4)-beta-glucanase EC 3.2.1.6 Trichoderma reesei (CBS 526.94) den hazırlanmıştır.
Minimum aktivite:
Katı form:350 000 BU/g (28)
Sıvı form: 50 000 BU/g
Etlik piliç 23 000 BU 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz: 23000-50000 BU
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca glucanlar ) bakımından zengin karma yemler için kullanılır. Örneğin: %20’den fazla arpa veya %30 çavdar içeren yemler.
Yavru domuz 4 26 000 BU 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz: 26000-35000 BU
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca glucanlar) bakımından zengin karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %60’dan fazla arpa veya buğday içeren yemler.
27 Endo-1,4-beta-xylanase

EC 3.2.1.8
Endo-1,3(4)-beta-glucanase
EC 3.2.1.6

Trichoderma reesei (CBS 529.94) ve (CBS 526.94) den hazırlanmıştır.

Minimum aktivite:
Katı form:200 000 BXU/g (29)
200 000 BU/g (30)
Sıvı form:30000 BXU/g
30 000 BU/g

Etlik piliç 2 500 BX
2 500 BU
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
10 000 BXU
10 000 BU
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca arabinoxylanlar ve glucanlar ) bakımından zengin karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %40’dan fazla buğday veya %30 çavdar içeren yemler.
Yavru domuz 2 ay 7 500 BXU
7 500 BU
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
7 500-15 000 BXU
7 500-15 000 BU
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca arabinoxylanlar ve glucanlar) bakımından zengin karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %50’den fazla buğday içeren yemler.
28 3-phytase
EC 3.1.3.8
Trichoderma reesei (CBS 528.94)’ den hazırlanmıştır.
Minimum aktivite:
Katı form:5000 PPU/g (31)
Sıvı form: 1000 PPU/g
Yavru domuz 4 ay 250 PPU 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz: 500-750 PPU
3-Phytate bakımından zengin karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %50’den fazla tahıl (mısır, arpa, buğday), tapyoka, yağlı tohumlar ve baklagil içeren yemler.
Besi domuzu 500 PPU 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz: 500-750 PPU
3-Phytate bakımından zengin karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %50’den fazla tahıl (mısır, arpa, buğday), tapyoka, yağlı tohumlar ve baklagil içeren yemler.
Etlik piliç 500 PPU 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz: 500-750 PPU
3-%0.22’den fazla bağlı fitin fosforu içeren yemler için.
29 Endo-1,3(4)-beta-glucanase
EC 3.2.1.6
Geosmithia emersonii (IMI SD 133)’ den hazırlanmıştır.
Minimum aktivite:
5 500 U/g (32)
Etlik piliç 250 U 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz: 250 U
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca glucanlar ) bakımından zengin karma yemler için kullanılır. Örneğin: %50’dan fazla arpa içeren yemler.
30 Endo-1,3(4)-beta-glucanase
EC 3.2.1.6
Endo-1,4-beta-xylanase
EC 3.2.1.8
Penicilliumfuniculosum (IMI SD 101)’ den hazırlanmıştır.
Minimum aktivite:
Toz form:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase 2000 U/g (33)
Endo-1,4-beta-xylanase 1400 U/g (34)
Sıvı form:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase 500 U/ml
Endo-1,4-beta-xylanase 350 U/ml
Etlik piliç Endo-1,3(4)-beta-glucanase 100 U
Endo-1,4-beta-xylanase 70 U
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase 100 U
Endo-1,4-beta-xylanase 70 U
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca beta-glucanlar ve arabinoxylanlar ) bakımından zengin karma yemler için kullanılır. Örneğin: %50’den fazla arpa veya %60 buğday içeren yemler.
Besi hindisi Endo-1,3(4)-beta-glucanase 100 U
Endo-1,4-beta-xylanase 70 U
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase 100 U
Endo-1,4-beta-xylanase 70 U
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca beta-glucanlar ve arabinoxylanlar) bakımından zengin karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %50’den fazla buğday içeren yemler.
Yumurta tavuğu Endo-1,3(4)-beta-glucanase 100 U
Endo-1,4-beta-xylanase 70 U
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase 100 U
Endo-1,4-beta-xylanase
70 U
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca beta-glucanlar ve arabinoxylanlar ) bakımından zengin karma yemler için kullanılır. Örneğin: %60’dan fazla arpa veya %30 buğday içeren yemler.
Besi domuzu Endo-1,3(4)-beta-glucanase 100 U
Endo-1,4-beta-xylanase 70 U
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase 100 U
Endo-1,4-beta-xylanase
70 U
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca beta-glucanlar ve arabinoxylanlar) bakımından zengin karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %50’den fazla arpa veya %60 buğday içeren yemler.
31 Endo-1,4-beta-xylanase
EC 3.2.1.8
Trichoderma longibrachiatum (CBS 614.94)’ den hazırlanmıştır.
Minimum aktivite:
Katı form: 300 EU/g (35)
Sıvı form: 1000 EU/g
Etlik piliç 600 EU 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz: 600 EU
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca arabinoxylanlar ) bakımından zengin karma yemler için kullanılır. Örneğin: %60’dan fazla buğday içeren yemler.
Yumurta tavuğu 300 EU 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz: 600 EU
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca arabinoxylanlar) bakımından zengin karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %60’dan fazla buğday içeren yemler.
32 Endo-1,3(4)-beta-glucanase
EC 3.2.1.6
Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106)’ dan hazırlanmıştır.
Minimum aktivite:
200 U/ml (18)
1200 U/ml
Etlik piliç 100 U 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz: 100 U
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca beta-glucanlar ) bakımından zengin karma yemler için kullanılır. Örneğin: %30’dan fazla arpa içeren yemler.
Yavru domuz 4 ay 400 U 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz: 400 U
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca beta-glucanlar ) bakımından zengin karma yemler için kullanılır. Örneğin: %55’den fazla arpa içeren yemler.
Besi domuzu 500 U 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz: 500 U
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca beta-glucanlar) bakımından zengin karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %70’den fazla arpa içeren yemler.
33 Endo-1,4-beta-xylanase EC 3.2.1.8 Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105)’ dan hazırlanmıştır.
Minimum aktivite:
Toz form: 2000 U/g (36)
Sıvı form: 5000 U/ml
Etlik piliç 500 U 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz: 500-2500 U
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca arabinoxylanlar ) bakımından zengin karma yemler için kullanılır. Örneğin: %55’den fazla buğday veya %60 çavdar içeren yemler.
Yumurta tavuğu 2000 U 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz: 2000 U
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca arabinoxylanlar ) bakımından zengin karma yemler için kullanılır. Örneğin: %35’den fazla buğday içeren yemler.
Toz form: 4 000 U/g
Sıvı form: 10 000 U/ml
Yavru domuz 4 ay 5000 U 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz: 5000 U
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca arabinixylanlar) bakımından zengin karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %45’den fazla buğday içeren yemler.
Minimum aktivite:
Toz form: 4000 EU/g
Sıvı form: 8000 EU/g
Besi domuzu 4000 U 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz: 4000 U
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca Arabinixylanlar) bakımından zengin Karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %35’den fazla buğday içeren yemler.
34 Endo-1,3(4)-beta-glucanase EC 3.2.1.6
Endo-1,4-beta-xylanase EC 3.2.1.8
Alpha-amylase EC 3.2.1.1
Endo-1,3(4)-beta-glucanase Ve
Endo-1,4-beta-xylanase
Aspergillus niger (NRRL 25541)’den;
Alpha amylase Aspergillus oryzae (ATCC 66222)’den hazırlanmıştır.
Minimum aktivite:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase 275 U/g (37)
Endo-1,4-beta-xylanase 400 U/g (38)
Alpha-amylase
3100 U/g (39)
Yavru domuz 4 ay Endo-1,3(4)-beta-
Glucanase:165 U

Endo-1,4-beta-Xylanase: 240 U

Alpha amylase: 1860 U

1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,3(4)-beta-Glucanase: 165 U
Endo-1,4-beta-Xylanase: 240 U
Alpha amylase: 1860 U
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca Arabinixylanlar ve beta-glucanlar) bakımından zengin Karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %45’den fazla arpa ve %10 buğday veya %10 mısır içeren yemler.
35 Endo-1,3(4)-beta-glucanase
EC 3.2.1.6
Endo-1,4-beta-xylanase EC 3.2.1.8
Endo-1,3(4)-beta-glucanase
Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106)’dan ve Endo-1,4-beta-xylanase Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105)’den hazırlanmıştır.
Minimum aktivite:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase
80 U/g (17)
Endo-1,4-beta-xylanase
180 U/g (36)
Yumurta tavuğu Endo-1,3(4)-beta-
Glucanase: 80 U
Endo-1,4-beta-Xylanase: 180 U
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,3(4)-beta-Glucanase: 80 U
Endo-1,4-beta-Xylanase: 180 U
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca Arabinixylanlar ve beta- glucanlar) bakımından zengin karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %60’dan fazla arpa içeren yemler.
36 Endo-1,3(4)-beta-glucanase
EC 3.2.1.6
Endo-1,4-beta-xylanase EC 3.2.1.8
Endo-1,3(4)-beta-glucanase
Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106)’dan ve
Endo-1,4-beta-xylanase Trichoderma longibrachiatum (IMI SD 135)’den hazırlanmıştır.
Minimum aktivite:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase
300 U/g (17)
Endo-1,4-beta-xylanase
300 U/g (36)
Etlik piliç Endo-1,3(4)-beta-Glucanase: 300 U
Endo-1,4-beta-Xylanase: 300 U
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,3(4)-beta-Glucanase: 300 U
Endo-1,4-beta-Xylanase: 300 U
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca Arabinixylanlar ve beta- glucanlar) bakımından zengin Karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %40’dan fazla arpa içeren yemler.
Yumurta tavuğu Endo-1,3(4)-beta-
Glucanase:300 U
Endo-1,4-beta-Xylanase: 300 U
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,3(4)-beta-Glucanase: 300 U
Endo-1,4-beta-Xylanase: 300 U
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca Arabinixylanlar ve beta- glucanlar) bakımından zengin Karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %35’den fazla arpa içeren yemler.
37 Endo-1,4-beta-xylanase EC 3.2.1.8
Subtilisin
EC 3.4.21.62
Endo-1,4-beta-xylanase Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105) ve Bacillus subtilis (ATCC 2107)’den hazırlanmıştır.
Minimum aktivite:
Endo-1,4-beta-xylanase 2500 U/g (36)
Subtilisin : 800 U/g (40)
Etlik piliç Endo-1,4-beta-Xylanase: 500 U
Subtilisin: 160 U
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,4-beta-Xylanase: 500-2500 U
Subtilisin: 160- 800 U
3-%65’den fazla buğday arpa içeren yemler için.
Hindiler Endo-1,4-beta-Xylanase: 825 U
Subtilisin: 265 U
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,4-beta-Xylanase: 825-2500 U
Subtilisin: 265 – 800 U
3-%45’den fazla buğday içeren yemler için.
38 Endo-1,4-beta-xylanase
EC 3.2.1.8
Subtilisin
EC 3.4.21.62
Endo-1,4-beta-xylanase Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105)’den Ve
Subtilisin Bacillus subtilis (ATCC 2107) ’den hazırlanmıştır.
Minimum aktivite:
Endo-1,4-beta-xylanase 5000 U/g (36)
Subtilisin: 500 U/g (40)
Yavru domuz 4 ay Endo-1,4-beta-Xylanase:5000 U
Subtilisin: 500 U
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,4-beta-Xylanase: 5000 U
Subtilisin: 500 U
3-%40’dan fazla buğday içeren karma yemler için.
39 Endo-1,3,(4)-beta-glucanase
EC 3.2.1.6
Endo-1,4-beta-xylanase
EC 3.2.1.8
Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106) ve
Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105)’den hazırlanmıştır.
Minimum aktivite:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase:400 U/g (17)
Endo-1,4-beta-xylanase:400 U/g (36)
Besi domuzu Endo-1,3(4)-beta-glucanase:
400 U
Endo-1,4-beta-
xylanase:400 U
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase: 400 U
Endo-1,4-beta-xylanase: 400 U
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca beta-glucanlar ve arabinoxylanlar) bakımından zengin karma yemlerde kullanılır.
Örneğin: %65’den fazla arpa içeren yemler.
40 Endo-1,3(4)-beta-glucanase
EC 3.2.1.6
Endo-1,4-beta-xylanase
EC 3.2.1.8
Subtilisin
EC 3.4.21.62
Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106,
Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105) ve
Bacillus subtilis (ATCC 2107) ’den hazırlanmıştır.
Minimum aktivite:
Endo-1,3,(4)-beta-glucanase:
100 U/g (17)
Endo-1,4-beta-xylanase
300 U/g (36)
Subtilisin:800 U/g (40)
Etlik piliç Endo-1,3(4)-beta-glucanase:30 U
Endo-1,4-beta-xylanase:90 U Subtilisin:240 U
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase: 30-100 U Endo-1,4-beta-Xylanase: 90-300 U
Subtilisin: 240-800 U
3-%60’dan fazla buğday içeren karma yemler.
41 Endo-1,3,(4)-beta-glucanase EC 3.2.1.6
Endo-1,4-beta-xylanase
EC 3.2.1.8
Subtilisin
EC 3.4.21.62
Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106),
Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105) ve
Bacillus subtilis (ATCC 2107) ’den hazırlanmıştır.
Minimum aktivite:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase:100 U/g (17)
Endo-1,4-beta-xylanase:2500 U/g (36)
Subtilisin: 800 U/g (40)
Etlik piliç Endo-1,3(4)-beta-glucanase:25 U
Endo-1,4-beta-xylanase:625 U
Subtilisin:200 U
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase: 25-100 U Endo-1,4-beta-xylanase: 625-2500 U
Subtilisin: 200- 800 U
3-Karma yemlerde kullanılır.
Örneğin: %30’dan fazla buğday ve %10 arpa içeren yemler.
Yumurta tavuğu Endo-1,3(4)-beta-glucanase:100 U
Endo-1,4-beta-Xylanase:
2500 U
Subtilisin:800 U
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase: 100 U
Endo-1,4-beta-xylanase: 2500 U
Subtilisin: 800 U
3-Karma yemlerde kullanılır.
Örneğin: %50’den fazla buğday ve %25 arpa içeren yemler.
42 Endo-1,4-beta-xylanase
EC 3.2.1.8
Trichoderma longibrachiatum (IMI SD 135)’den hazırlanmıştır.
Katı form: 4000 U/g (36)
Yavru domuz 4 ay 4 000 U 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz: 4000 U
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca arabinoxylanlar) bakımından zengin karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %60’dan fazla buğday içeren yemler
Besi domuzu 4 000 U 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz: 4000 U
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca arabinoxylanlar) bakımından zengin karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %60’dan fazla buğday içeren yemler
43 Endo-1,4-beta-xylanase
EC 3.2.1.8
Endo-1,3(4)-beta-glucanase
EC 3.2.1.6
Alpha –amylase
EC 3.2.1.1
Trichoderma longibrachiatum (IMI SD 135)’
Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106) ve Bacillus amyloliquefaciens (DSM 9553)’ den hazırlanmıştır.
Minimum aktivite:
Endo-1,4-beta-xylanase:3 975 U/g (36)
Endo-1,3(4)-beta-glucanase:125 U/g (17)
Alpha –amylase:
1000 U/g (41)
Yavru domuz 4 ay Endo-1,4-beta-xylanase 3975 U
Endo-1,3(4)-beta-glucanase
125 U
Alpha –amylase:
1000 U
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,4-beta-xylanase: 3975
Endo-1,3(4)-beta-glucanase: 125 U
Alpha –amylase:1000 U
3-Nişastalı ve nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca arabinoxylanlar ve beta-glucanlar) bakımından zengin karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %30’dan fazla buğday ve %20 arpa ve %20 çavdar içeren yemler
44 Endo-1,3(4)-beta-glucanase
EC 3.2.1.6

Endo-1,4-beta-xylanase
EC 3.2.1.8

Alpha –amylase
EC 3.2.1.1

Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106),
Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2105) Ve
Bacillus amyloliquefaciens (DSM 9553)’ den hazırlanmıştır.
Minimum aktivite:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase:
250 U/g (17)
Endo-1,4-beta-xylanase:400 U/g (36)
Alpha –amylase:1000 U/g (41)
Yavru domuz 4 ay Endo-1,3(4)-beta-glucanase 250 U
Endo-1,4-beta-xylanase 400 U
Alpha –amylase: 1000 U
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase: 250 U
Endo-1,4-beta-xylanase: 400 U
Alpha –amylase:1000 U
3-Nişastalı ve nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca arabinoxylanlar ve beta-glucanlar) bakımından zengin karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %50’den fazla arpa içeren yemler
45 Endo-1,3(4)-beta-glucanase
EC 3.2.1.6
Endo-1,4-beta-xylanase
EC 3.2.1.8
Alpha –amylase
EC 3.2.1.1
Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106),
Trichoderma longibrachiatum (IMI SD 135) Ve
Bacillus amyloliquefaciens (DSM 9553)’ den hazırlanmıştır.
Minimum aktivite:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase:250 U/g (17)
Endo-1,4-beta-xylanase: 400 U/g (36) Alpha –amylase:
1000 U/g (41)
Yavru domuz 4 ay Endo-1,3(4)-beta-glucanase 250 U
Endo-1,4-beta-xylanase 400 U
Alpha –amylase:
1000 U
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase: 250 U
Endo-1,4-beta-xylanase: 400 U
Alpha –amylase:1000 U
3-Nişastalı ve nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca arabinoxylanlar ve beta-glucanlar) bakımından zengin karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %35’den fazla arpa içeren yemler
46 Endo-1,3(4)-beta-glucanase EC 3.2.1.6

Endo-1,4-beta-xylanase
EC 3.2.1.8

Polygalacturonase EC 3.2.1.15

Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106),
Trichoderma longibrachiatum (IMI SD 135) Ve

Aspergillus aculeatus (CBS 589.94)’ den hazırlanmıştır.

Minimum aktivite:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase:400 U/g (17)
Endo-1,4-beta-xylanase:400 U/g (36)
Polygalacturonase:50 U/g (36)

Besi domuzu Endo-1,3(4)-beta-glucanase 400 U

Endo-1,4-beta-xylanase 400 U

Polygalacturonase: 50 U

1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase: 400 U
Endo-1,4-beta-xylanase: 400 U
Polygalacturonase: 50 U
3-Nişastalı ve nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca arabinoxylanlar ve beta-glucanlar) bakımından zengin karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %40’dan fazla arpa içeren yemler
47 Endo-1,3(4)-beta-glucanase
EC 3.2.1.6
Endo-1,4-beta-xylanase
EC 3.2.1.8
Alpha-amylase
EC 3.2.1.1
Polygalacturonase
EC 3.2.1.15
Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106),
Trichoderma longibrachiatum (IMI SD 135),
Bacillus amyloliquefaciens (DSM 9553), Ve
Aspergillus aculeatus (CBS 589.94)’ den hazırlanmıştır.

Minimum aktivite:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase:150 U/g (17)
Endo-1,4-beta-xylanase: 4000 U/g (36)
Alpha amylase: 1000 U/g (41)
Polygalacturonase: 50 U/g (42)

Yavru domuz 4 ay Endo-1,3(4)-beta-glucanase 150 U
Endo-1,4-Beta-xylanase 4000 U
Alpha –amylase: 1000 U
Polygalacturonase: 25 U
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase: 150 U
Endo-1,4-beta-xylanase: 4000 U
Alpha –amylase:1000 U
Polygalacturonase: 25 U
3-Nişastalı ve nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca arabinoxylanlar ve beta-glucanlar) bakımından zengin karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %20’den fazla arpa ve %35 buğday içeren yemler
48 Alpha-amylase EC 3.2.1.1
Endo-1,3(4)-beta-glucanase
EC 3.2.1.6
Bacillus amyloliquefaciens’den hazırlanmıştır.
Minimum aktivite:
Kaplamalı form: Alpha-amylase:200 KNU/g (43)
Endo-1,3(4)-beta-glucanase:350 FBG/g (4)
Sıvı form:
Alpha amylase: 130 KNU/ml
Endo-1,3(4)-beta-glucanase:225 FBG/ml
Etlik piliç 10 KNU 17 FBG 40 KNU
70 FBG
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
20 KNU 35 FBG
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca arabinoxylanlar ve beta-glucanlar) bakımından zengin karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %40’dan fazla arpa içeren yemler
Besi hindisi 40 KNU 70 FBG 80 KNU
140 FBG
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
40 KNU
70 FBG
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca Arabinoxylanlar ve beta-glucanlar) bakımından zengin karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %40’dan fazla arpa içeren yemler
49 Endo-1,3(4)-beta-glucanase
EC 3.2.1.6

Endo-1,4-beta-xylanase
EC 3.2.1.8

Alpha-amylase
EC 3.2.1.1

Bacillolysin

Polygalacturonase EC 3.2.1.15

Trichoderma longibrachiatum (ATCC 2106), Trichoderma longibrachiatum (IMI SD 135),
Bacillus amyloliquefaciens (DSM 9553),
Bacillus amyloliquefaciens (DSM 9553),
Aspergillus aculeatus (CBS 589.94)’ den hazırlanmıştır.
Minimum aktivite: Endo-1,3(4)-beta-glucanase:150 U/g (17)
Endo-1,4-beta-xylanase: 1 500 U/g (36)
Alpha amylase: 500 U/g (41)
Bacillolysin: 800 U/g (40)
Polygalacturonase: 50 U/g(42)
Etlik piliç Endo-1,3(4)-beta-glucanase 150U
Endo-1,4-beta-xylanase 1500 U
Alpha-amylase 500 U
Bacillolysin 800 U
Polygalacturonase 50 U
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase: 150U
Endo-1,4-beta-xylanase: 1 500 U
Alpha-amylase: 500 U
Bacillolysin: 800 U
Polygalacturonase: 50 U
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca arabinoxylanlar ve beta-glucanlar) bakımından zengin karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %30’dan fazla buğday içeren yemler
Yumurta tavuğu Endo-1,3(4)-beta-glucanase 150U
Endo-1,4-beta-xylanase 1500 U
Alpha-amylase 500 U
Bacillolysin 800 U
Polygalacturonase 50 U
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1 Kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase: 150U
Endo-1,4-beta-xylanase: 1 500 U
Alpha-amylase: 500 U
Bacillolysin: 800 U
Polygalacturonase: 50 U
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca arabinoxylanlar ve beta- glucanlar) bakımından zengin karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %30’dan fazla buğday içeren yemler
50 6-Phytase
EC 3.1.3.8
Aspergillus oryzae den hazırlanmıştır.
Minimum aktivite:
Kaplamalı form: 2 500 FYT/g (2)
Likit form:5 000 FYT/g
Etlik piliç 250 FYT 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen 500- 1 000 FYT
3-% 0.25’ den fazla bağlı fitin fosforu içeren yemler için
Yumurta tavuğu 250 FYT 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen 500- 1 000 FYT
3-% 0.25’ den fazla bağlı fitin fosforu içeren yemler için
Besi hindisi 250 FYT 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen 500- 1 000 FYT
3-% 0.25’ den fazla bağlı fitin fosforu içeren yemler için
Yavru domuz 2 ay 500 FYT 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen 500- 1 000 FYT
3-% 0.25’ den fazla bağlı fitin fosforu içeren yemler için
Besi domuzu 500 FYT 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen 500- 1 000 FYT
3-% 0.25’ den fazla bağlı fitin fosforu içeren yemler için
51 Endo 1,4 beta-xylanase Bacillus subtilis’ den hazırlanmıştır.
Minimum aktivite:
100 IU/g (44)
Etlik piliç 10 IU 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen
10 – IU
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca arabinoxylanlar) bakımından zengin karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %40’dan fazla buğday içeren yemler
Yavru domuz 2 ay 10 IU 1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen
10 – IU
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca arabinoxylanlar) bakımından zengin karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %40’dan fazla buğday içeren yemler
52 Endo-1,3(4)-beta-glucanase
Endo-1,4-beta-glucanase
Alpha-amylase
Aspergillus aculeatus
Trichoderma longibrachiatum
Bacillus amyloliquefaciens

Minimum aktivite:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase:10 000 U/ml (45)
Endo-1,4-beta-glucanase: 120 000 U/ml (46)
Alpha amylase: 400 U/ml (47)

Etlik piliç Endo-1,3(4)-beta-glucanase 1 000 U
Endo-1,4-beta-glucanase 12000
Alpha-amylase 40
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase 1 000-2 000 U
Endo-1,4-beta-glucanase 12 000-24 000 U
Alpha-amylase 40-80 U
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca arabinoxylanlar ve beta- glucanlar) bakımından zengin karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %20’dan fazla buğday, %15 sorgum ve %5 mısır içeren yemler
53 Endo-1,3(4)-beta-glucanase
Endo-1,4-beta-glucanase
Alpha-amylase
Bacillolysin
Endo-1,4-beta-xylanase
Aspergillus aculeatus
Trichoderma longibrachiatum
Bacillus amyloliquefaciens
Bacillus amyloliquefaciens
Trichoderma viride

Minimum aktivite:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase:
2 350 U/g (45)
Endo-1,4-beta-glucanase 4 000 U/g (46)
Alpha-amylase: 400 U/g (48)
Bacillolysin: 450U /g (49)
Endo-1,4-beta-xylanase: 20 000 U/g (50)

Yavru domuz 2 ay Endo-1,3(4)-beta-glucanase 2 350 U
Endo-1,4-beta-glucanase 4000 U
Alpha-amylase 400 U
Bacillolysin:450 U
Endo-1,4-beta-xylanase 20000 U
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase 2 350 U
Endo-1,4-beta-glucanase 4 000 U
Alpha-amylase 400 U
Bacillolysin:450 U
Endo-1,4-beta-xylanase 20 000 U
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca arabinoxylanlar ve beta-glucanlar) bakımından zengin karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %25’den fazla arpa, %20 mısır içeren yemler
Etlik piliç Endo-1,3(4)-beta-glucanase 1 175 U
Endo-1,4-beta-glucanase 2 000 U
Alpha-amylase 200 U
Bacillolysin:225U
Endo-1,4-beta-xylanase 10 000 U
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase 1 175-2 350 U
Endo-1,4-beta-glucanase
2 000-4 000 U
Alpha-amylase 200-400 U
Bacillolysin:225-450 U
Endo-1,4-beta-xylanase 10 000-20 000 U
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca arabinoxylanlar ve beta- glucanlar) bakımından zengin karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %45’den fazla buğday içeren yemler
54 Endo-1,3(4)-beta-glucanase Endo-1,4-beta-glucanase Alpha-amylase Endo-1,4-beta-xylanase Aspergillus aculeatus
Trichoderma longibrachiatum
Bacillus amyloliquefaciens
Trichoderma viride

Minimum aktivite:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase:
10 000 U/g (45)
Endo-1,4-beta-glucanase 120 000 U/g (46)
Alpha-amylase: 400 U/g (48)
Endo-1,4-beta-xylanase: 210 000 U/g (50)

Etlik piliç Endo-1,3(4)-beta-glucanase 1 000 U
Endo-1,4-beta-glucanase 12 000 U
Alpha-amylase 40 U
Endo-1,4-beta-xylanase 21 000 U
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase 1000-2000 U
Endo-1,4-beta-glucanase 12000-24000 U
Alpha-amylase 40-80 U
Endo-1,4-beta-xylanase 21000-42000 U
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (başlıca arabinoxylanlar ve beta- glucanlar) bakımından zengin karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %45’den fazla buğday içeren yemler
55 Endo-1,3(4)-beta-glucanase
Endo-1,4-beta-glucanase
Alpha-amylase
Bacillolysin
Aspergillus aculeatus
Trichoderma longibrachiatum
Bacillus amyloliquefaciens
Bacillus amyloliquefaciens

Minimum aktivite:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase:3 000 U/g (45)
Endo-1,4-beta-glucanase 5 000 U/g (46)
Alpha-amylase:540 U/g (48)
Bacillolysin:450 U/g (50)

Yavru domuz 2 ay Endo-1,3(4)-beta-glucanase 1 500 U
Endo-1,4-beta-glucanase 2 500 U
Alpha-amylase 270 U
Bacillolysin:225 U
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase 1500-3000 U
Endo-1,4-beta-glucanase 2500-5000 U
Alpha-amylase 270-540 U
Bacillolysin:225-450 U
3-Nişastalı ve nişasta olmayan polisakkaritler bakımından zengin karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %35’den fazla buğday ve %15 arpa içeren yemler
Besi domuzu Endo-1,3(4)-beta-glucanase 1 500 U
Endo-1,4-beta-glucanase 2 500 U
Alpha-amylase 270 U
Bacillolysin:225 U
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase 1500-3000 U
Endo-1,4-beta-glucanase 2500-5000 U
Alpha-amylase 270-540 U
Bacillolysin:225-450 U
3-Nişastalı ve nişasta olmayan polisakkaritler bakımından zengin karma yemler için kullanılır. Örneğin: %50’den fazla arpa içeren yemler
Etlik piliç Endo-1,3(4)-beta-glucanase 1 500 U
Endo-1,4-beta-glucanase 2 500 U
Alpha-amylase 270 U
Bacillolysin:225 U
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase 1500-3000 U
Endo-1,4-beta-glucanase 2500-5000 U
Alpha-amylase 270-540 U
Bacillolysin:225-450 U
3-Nişastalı ve nişasta olmayan polisakkaritler bakımından zengin karma yemler için kullanılır. Örneğin: %50’den fazla mısır veya %50 buğday içeren yemler
Yumurta tavuğu Endo-1,3(4)-beta-glucanase 1 500 U
Endo-1,4-beta-glucanase 2 500 U
Alpha-amylase 270 U
Bacillolysin:225 U
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase 1500-3000 U
Endo-1,4-beta-glucanase 2500-5000 U
Alpha-amylase 270-540 U
Bacillolysin:225-450 U
3-Nişastalı ve nişasta olmayan polisakkaritler bakımından zengin karma yemler için kullanılır. Örneğin: %40’dan fazla mısır ve %10 çavdar içeren yemler
56 Endo-1,3(4)-beta-glucanase
Endo-1,4-beta-glucanase
Alpha-amylase
Bacillolysin
Aspergillus aculeatus
Trichoderma longibrachiatum
Bacillus amyloliquefaciens
Bacillus amyloliquefaciens

Minimum aktivite:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase:6 000 U/g (45)
Endo-1,4-beta-glucanase 3 5000 U/g (46)
Alpha-amylase:1 400 U/g (48)
Bacillolysin:450 U/g (49)

Etlik piliç Endo-1,3(4)-beta-glucanase 6 000 U
Endo-1,4-beta-glucanase 3 500 U
Alpha-amylase 1 400 U
Bacillolysin:450 U
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase 6 000 U
Endo-1,4-beta-glucanase 3 500 U
Alpha-amylase:1 400 U
Bacillolysin:450 U
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (arabinoxylan ve beta-glucan) bakımından zengin karma yemler için kullanılır. Örneğin: %40’dan fazla arpa içeren yemler
57 Endo-1,3(4)-beta-glucanase
Endo-1,4-beta-glucanase
Alpha-amylase
Bacillolysin
Aspergillus aculeatus
Trichoderma longibrachiatum
Bacillus amyloliquefaciens
Bacillus amyloliquefaciens

Minimum aktivite:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase:3 000 U/g (45)
Endo-1,4-beta-glucanase 9 000 U/g (46)
Alpha-amylase:540 U/g (48)
Bacillolysin:450 U/g (49)

Etlik piliç Endo-1,3(4)-beta-glucanase 3 000 U
Endo-1,4-beta-glucanase 9 000 U
Alpha-amylase 540 U
Bacillolysin:450 U
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase 3 000 U
Endo-1,4-beta-glucanase 9 000 U
Alpha-amylase:540 U
Bacillolysin:450 U
3-Nişastalı ve nişasta olmayan polisakkaritler (selüloz ve hemiselüloz) bakımından zengin karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %20’den fazla ayçiçeği küspesi ve %10 soya küspesi içeren yemler
58 Endo-1,3(4)-beta-glucanase
Endo-1,4-beta-glucanase
Alpha-amylase
Bacillolysin
Aspergillus aculeatus
Trichoderma longibrachiatum
Bacillus amyloliquefaciens
Bacillus amyloliquefaciens

Minimum aktivite:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase:2 350 U/g (45)
Endo-1,4-beta-glucanase 5 000 U/g (46)
Alpha-amylase:400 U/g (48)
Bacillolysin:5000 U/g (49)

Yavru domuz 2 ay Endo-1,3(4)-beta-glucanase 2 350 U
Endo-1,4-beta-glucanase 5 000 U
Alpha-amylase 400 U
Bacillolysin:5 000 U
1- Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,3(4)-beta-glucanase 2350 U
Endo-1,4-beta-glucanase 5000 U
Alpha-amylase:400 U
Bacillolysin:5000 U
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (beta-glucan ve arabinoxylan) bakımından zengin karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %30’dan fazla arpa içeren yemler
59 Endo-1,4-beta-xylanase
Endo-1,3(4)-beta-glucanase
Subtilisin
Alpha-amylase
Polygalacturonase
Trichoderma longibrachiatum
Bacillus amyloliquefaciens
Bacillus subtilis
Bacillus amyloliquefaciens
Aspergillus aculeatus

Minimum aktivite:
Endo-1,4-beta-xylanase: 300 U/g (36)
Endo-1,3(4)-beta-glucanase:150 U/g (17)
Subtilisin:4000U/g (40)
Alpha-amylase: 400 U/g (41)
Polygalacturonase:25 U/g (42)

Etlik piliç Endo-1,4-beta-xylanase 300
Endo-1,3(4)-beta-glucanase 150U
Subtilisin 4 000U Alpha-amylase  4 00U
Polygalacturonase 25 U
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,4-beta-xylanase 300
Endo-1,3(4)-beta-glucanase 150 U
Subtilisin 4 000 U
Alpha-amylase 4 00U
Polygalacturonase 25 U
3-Nişastalı ve nişasta olmayan polisakkaritler (arabinoxylan ve beta-glucan) bakımından zengin karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %40’dan fazla mısır içeren yemler
60 Endo-1,4-beta-xylanase
Endo-1,3(4)-beta-glucanase
Trichoderma longibrachiatum
Trichoderma longibrachiatum

Minimum aktivite:
Endo-1,4-beta-xylanase 5 000 U/ml (36)
Endo-1,3(4)-beta-glucanase 50 U/ml (17)

Etlik piliç Endo-1,4-beta-xylanase 500 U
Endo-1,3(4)-beta-glucanase 5 U
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,4-beta-xylanase 500-2500 U
Endo-1,3(4)-beta-glucanase 5-25 U
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (beta-glucan ve arabinoxylan) bakımından zengin karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %20’den fazla arpa ve %40 buğday içeren yemler
61 Endo-1,4-beta-xylanase
Endo-1,3(4)-beta-glucanase
Trichoderma longibrachiatum
Trichoderma longibrachiatum

Minimum aktivite:
Toz formu:
Endo-1,4-beta-xylanase 17 000 BXU/g (29)
Endo-1,3(4)-beta-glucanase 11 000 BU/g (28)
Sıvı form:
Endo-1,4-beta-xylanase 22 000 BXU/ml
Endo-1,3(4)-beta-glucanase 15 000 BU/ml

Etlik piliç Endo-1,4-beta-xylanase 17 000 BXU
Endo-1,3(4)-beta-glucanase 11 000 BU
1-Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
2-1kg. karma yem için tavsiye edilen doz:
Endo-1,4-beta-xylanase 17 000 BXU
Endo-1,3(4)-beta-glucanase 11 000 BU
3-Nişasta olmayan polisakkaritler (beta-glucan ve arabinoxylan) bakımından zengin karma yemler için kullanılır.
Örneğin: %40’den fazla arpa veya %55 buğday içeren yemler

Enzim Birimlerinin Tanımı:

(1) 1 FTU : 5,5 pH ve 37 C0 de, sodyum fitat’dan dakikada 1 mikromole inorganik fosfat ayrıştıran enzim miktarıdır.
(2) 1 FYT : 5,5 pH ve 37 C0 de, sodyum fitat’dan dakikada 1 mikromole inorganik fosfat ayrıştıran enzim miktarıdır.
(3) 1 GALU : 5,5 pH ve 37 C0 de, dakikada 1 mikromole p-nitrophennyl-alpha-galactopyranoside hidrolise eden enzim miktarıdır.
(4) 1 FBG : 5 pH ve 30 C0 de, arpa beta-glucan’dan dakikada 1 mikromole şeker (glikoz eşdeğerliğinde) ayrıştıran enzim miktarıdır.
(5) 1 FXU : 6 pH ve 50 C0 de, buğday azo-arabinoxylan’dan dakikada 7,8 mikromole şeker (xylose eşdeğerliğinde) ayrıştıran enzim miktarıdır.
(6) 1 FXU : 6 pH ve 50 C0 de, buğday azo-arabinoxylan’dan dakikada 3,1 mikromole şeker (xylose eşdeğerliğinde) ayrıştıran enzim miktarıdır.
(7) 1 FXU : 5 pH ve 40 C0 de, azurine-cross-linked xylan’dan dakikada 0,15 mikromole xylose ayrıştıran enzim miktarıdır.
(8) 1 BGU : 5 pH ve 40 C0 de, azurine-cross-linked beta-glucan’dan dakikada 0,15 mikromole glikoz ayrıştıran enzim miktarıdır.
(9) 1 EXU : 3,5 pH ve 55 C0 de, arabinoxylan’dan dakikada 1 mikromole şeker (xylose eşdeğerliğinde) ayrıştıran enzim miktarıdır.
(10) 1 RAU : 6,6 pH ve 30 C0 de, dakikada 1 mg çözünebilir nişastayı iyotla reaksiyona girdiğinde 620 nm deki bir referans rengi abzorbe eden ürün haline dönüştüren enzim miktarıdır.
(11) 1 U : 5 pH ve 40 C0 de, carboxymethylcellulose’dan dakikada 0,1 mikromole glikoz ayrıştıran enzim miktarıdır.
(12) 1 U : 5 pH ve 40 C0 de, arpa beta-glucan’dan dakikada 0,1 mikromole glikoz ayrıştıran enzim miktarıdır.
(13) 1 U : 5 pH ve 40 C0 de, yulaf spelt xylan’dan dakikada 0,1 mikromole glikoz ayrıştıran enzim miktarıdır.
(14) 1 BGU : 3,5 pH ve 40 C0 de, arpa beta-glucan’dan dakikada 0,278 mikromole şeker (glikoz eşdeğerliğinde) ayrıştıran enzim miktarıdır.
(15) 1 EXU : 3,5 pH ve 55 C0 de, buğday arabinoxylan’dan dakikada 1 mikromole şeker (xylose eşdeğerliğinde) ayrıştıran enzim miktarıdır.
(16) 1 U : 5,3 pH ve 50 C0 de, birchwood xylan’dan dakikada 1 mikromole xylose ayrıştıran enzim miktarıdır.
(17) 1U : 5 pH ve 30 C0 de, arpa beta-glucan’dan dakikada 1 mikromole şeker (glikoz eşdeğerliğinde) ayrıştıran enzim miktarıdır.
(18) 1 CU : 4,5 pH ve 30 C0 de, arpa beta-glucan’dan dakikada 0,128 mikromole şeker (glikoz eşdeğerliğinde) ayrıştıran enzim miktarıdır.
(19) 1 EPU : 4,7 pH ve 30 C0 de, yulaf spelt xylan’dan dakikada 0,0083 mikromole şeker (xylose eşdeğerliğinde) ayrıştıran enzim miktarıdır.
(20) 1 AGL : 4,6 pH ve 30 C0 de, arpa beta-glucan’dan dakikada 5,55 mikromole şeker (maltoz eşdeğerliğinde) ayrıştıran enzim miktarıdır.
(21) 1 AXC : 4,7 pH ve 30 C0 de, yulaf xylan’dan dakikada 17,2 mikromole şeker (maltoz eşdeğerliğinde) ayrıştıran enzim miktarıdır.
(22) 1 BGN : 4,8 pH ve 50 C0 de, arpa beta-glucan’dan dakikada 1 mikromole şeker (glikoz eşdeğerliğinde) ayrıştıran enzim miktarıdır.
(23) 1 IFP : 4,8 pH ve 50 C0 de, yulaf xylan’dan dakikada 1 mikromole şeker (xylose eşdeğerliğinde) ayrıştıran enzim miktarıdır.
(24) 1 QXU : 5,1 pH ve 50 C0 de, yulaf xylan’dan dakikada 1 mikromole şeker (xylose eşdeğerliğinde) ayrıştıran enzim miktarıdır.
(25) 1 QGU : 4,8 pH ve 50 C0 de, arpa beta-glucan’dan dakikada 1 mikromole şeker (glikoz eşdeğerliğinde) ayrıştıran enzim miktarıdır.
(26) 1 U : 4 pH ve 30 C0 de, yulaf beta-glucan’dan dakikada 1 mikromole şeker (glikoz eşdeğerliğinde) ayrıştıran enzim miktarıdır.
(27) 1 U : 4 pH ve 30 C0 de, yulaf xylan’dan dakikada 1 mikromole şeker (xylose eşdeğerliğinde) ayrıştıran enzim miktarıdır.
(28) 1 BU : 4,8 pH ve 50 C0 de, arpa beta-glucan’dan dakikada 0,06 mikromole şeker (glikoz eşdeğerliğinde) ayrıştıran enzim miktarıdır.
(29) 1 BXU : 5,3 pH ve 50 C0 de, birch xylan’dan dakikada 0,06 mikromole şeker (xylose eşdeğerliğinde) ayrıştıran enzim miktarıdır.
(30) 1 BU : 4,8 pH ve 50 C0 de, arpa beta-glucan’dan dakikada 0,06 mikromole şeker (glikoz eşdeğerliğinde) ayrıştıran enzim miktarıdır.
(31) 1 PPU : 5 pH ve 37 C0 de, sodyum fitat’dan dakikada 1 mikromole inorganik fosfat ayrıştıran enzim miktarıdır.
(32) 1 U : 5 pH ve 50 C0 de, arpa beta-glucan’dan dakikada 2,78 mikromole şeker (maltoz eşdeğerliğinde) ayrıştıran enzim miktarıdır.
(33) 1 U : 5 pH ve 50 C0 de, arpa beta-glucan’dan dakikada 5,55 mikromole şeker (maltoz eşdeğerliğinde) ayrıştıran enzim miktarıdır.
(34) 1 U : 5,5 pH ve 50 C0 de, birchwood xylan’dan dakikada 4 mikromole şeker (maltoz eşdeğerliğinde) ayrıştıran enzim miktarıdır.
(35) 1 EU : 4,5 pH ve 40 C0 de, yulaf xylan’dan dakikada 1 mikromole şeker (xylose eşdeğerliğinde) ayrıştıran enzim miktarıdır.
(36) 1 U : 5,3 pH ve 50 C0 de, yulaf spelt xylan’dan dakikada 1 mikromole şeker (xylose eşdeğerliğinde) ayrıştıran enzim miktarıdır.
(37) 1 U : 4 pH ve 30 C0 de, yulaf beta glucan’dan dakikada 1 mikromole şeker (glikoz eşdeğerliğinde) ayrıştıran enzim miktarıdır.
(38) 1 U : 4 pH ve 30 C0 de, yulaf xylan’dan dakikada 1 mikromole şeker (glukoz eşdeğerliğinde) ayrıştıran enzim miktarıdır.
(39) 1 U : 4 pH ve 30 C0 de, buğday nişastasından dakikada 1 mikromole şeker (glukoz eşdeğerliğinde) ayrıştıran enzim miktarıdır.
(40) 1 U : 7,5 pH ve 40 C0 de, bir kazein substrat’dan dakikada 1 mikrogram fenolik bileşik (tyrosine eşdeğerliğinde) ayrıştıran enzim miktarıdır.
(41) 1 U : 6,5 pH ve 37 C0 de, suda çözünmeyen çapraz bağlı bir nişasta polimer substratından dakikada 1 mikromole glikozidic bağ hidrolize eden enzim miktarıdır.
(42) 1 U : 5 pH ve 40 C0 de, bir poli D-galacturonic substrat’dan dakikada 1 mikromole indirgeme maddesi (galacturonic asid eşdeğerrliğinde) ayrıştıran enzim miktarıdır.
(43) 1 KNU : 5,6 pH ve 37 C0 de, çözünebilir nişastadan dakikada 672 mikromole şeker (glukoz eşdeğerliğinde) ayrıştıran enzim miktarıdır.
(44) 1 IU : 4,5 pH ve 30 C0 de, birchwood xylan’dan dakikada 1 mikromole şeker (xylose eşdeğerliğinde) ayrıştıran enzim miktarıdır.
(45) 1 U : 7,5 pH ve 30 C0 de, arpa beta-glucan’dan dakikada 0,0056 mikromole şeker (glikoz eşdeğerliğinde) ayrıştıran enzim miktarıdır.
(46) 1 U : 4,8 pH ve 50 C0 de, karboksimetilselüloz’dan dakikada 0,0056 mikromol şeker (glikoz eşdeğerliğinde) ayrıştıran enzim miktarıdır.
(47) 1 U : 7,5 pH ve 37 C0 de, bir çapraz bağlı nişasta polimerinden dakikada 1 mikromol glikozu hidrolize eden enzim miktarıdır.
(48) 1 U : 7,5 pH ve 37 C0 de, suda çözünmeyen bir çapraz bağlı nişasta polimerinden dakikada 1 mikromol glikozidik bağ hidrolize eden enzim miktarıdır.
(49) 1 U : 7,5 pH ve 37 C0 de, trchoracetic asid’de çözünebilen, dakikada 1 mikrogram azo-kazein yapan enzim miktarıdır.
(50) 1 U : 5,3 pH ve 50 C0 de, bircwood xylan’dan dakikada 0,0067 mikromol şeker (xylose eşdeğerinde) ayrıştıran enzim miktarıdır.

U-MİKROORGANİZMALAR

No: Katkı maddesinin adı Kimyasal formül, tanımlama Hayvan türü veya katagorisi Maksimum yaş Minimum miktar Maksimumiktar Diğer şartlar
CFU/kg yem
1 Bacillus cereus var. Toyoi NCIMB 40112 /CNCM I-1012 Bacillus cereus var. toyoi den hazırlanmıştır. 1×1010 CFU/g Etlik piliçler 0,2×109 1X109 Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
Aşağıda izin verilen koksidiostatları içeren karma yemlerde kullanılabilir:
Monensin sodyum, lasolacid sodyum, salinomisin sodyum, decoquinate, robenidine, narasin, halofuginone
Yumurta Tavuğu 0,2×109 1X109 Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
Buzağı 6 ay 0,5X109 1X109 Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
Besi sığırları 0,2X109 0,2X109 Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir. Günlük rasyondaki Bacillus cereus var. Toyoi miktarı 100 kg vücut ağırlığı için 1X109 CFU’yu geçmemelidir. Extra her 100 kg vücut ağırlığı için 0,2X109 CFU ilave edilir.
Damızlık keçi 0,1X109 5X109 Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir. Robenidine içeren karma yemlerde kullanılabilir
Besi tavşanı 0,1X109 5X109 Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir. Robenidine, salinomycin sodium içeren yemlerde kullanılabilir.
Yavru domuz 2 ay 1×109 1X109 Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
Dişi domuz Doğumdan 1 hafta önce
Sütten kesime kadar
0,5×109 2X109 Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
3 Saccharomyces cerevisiae NCYC Sc 47 Saccharomyces cerevisae’ den hazırlanmıştır. 5×109 CFU/g Besi tavşanı 2,5×109 5X109 Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
Robenidine içeren karma yemlerde kullanılabilir
Domuz 5×109 2,5X1010 Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
Yavru domuz 4 ay 5X109 0,1X1010 Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
Süt sığırı 4×108 2X109 Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir. Günlük rasyonda Sacc. Cerevisiae miktarı her 100 kg canlı ağırlık için 5,6 x 109 CFU’yu geçmemelidir. İlave her 100kg CA için 8,75×109 CFU ilave edilir.
5 Saccharomyces cerevisiae
CBS 493.94
Saccharomyces cerevisae’ den hazırlanmıştır. 1×108 CFU/g Buzağılar 6 ay 2X108 2X109 Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
Besi sığırları 1,7X108 1,7X108 Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
Günlük rasyonda Sacc. Cerevisiae miktarı 100 kg vücut ağırlığı için 7,5X108 CFU’yu geçmemelidir. Extra her 100 kg vücut ağırlığı için 1X108 CFU ilave edilir.
Süt sığırı 5X107 3,5X108 Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
Günlük rasyonda Sacc. Cerevisiae miktarı 100 kg vücut ağırlığı için 1,2X109 CFU’yu geçmemelidir. Extra her 100 kg vücut ağırlığı için 1,7X108 CFU ilave edilir.
6 Saccharomyces cerevisiae
CNCM 1-1079
Saccharomyces cerevisae’ den hazırlanmıştır.
2×1010 CFU/g
Domuz 2X109 1X1010 Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
Yavru Domuz 4 ay 6X109 3X1010 Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
7 Saccharomyces cerevisiae
CNCM I-1077
Saccharomyces cerevisae’ den hazırlanmıştır.
2×1010 CFU/g
Süt sığırları 5,5×108 2,1X109 Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
Günlük rasyonda Sacc. Cerevisiae miktarı 100 kg vücut ağırlığı için 8,4X108 CFU’yu geçmemelidir. Extra her 100 kg vücut ağırlığı için 1,8X109 CFU ilave edilir.
Besi sığırları 1×109 1,5X109 Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
Günlük rasyonda Sacc. Cerevisiae miktarı 100 kg vücut ağırlığı için 4,6X109 CFU’yu geçmemelidir. Extra her 100 kg vücut ağırlığı için 2X109 CFU ilave edilir.
8 Enterococcus faecium
ATCC 53519
Enterococcus faecium
ATCC 55593
(1/1 oranında)
Enterococcus faecium
ATCC 53519 ve Enterococcus faecium
ATCC 55593
Kapsul içinde karışımı
2X108 CFU/g
Etlik piliç 1X108 1X108 Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
Aşağıda izin verilen koksidiostatları içeren karma yemlerde kullanılabilir:
Decoquinate, halofuginone, lasolacid sodyum, maduramicin ammonium,monensin sodyum, narasin, narasin/nikarbazin, salinomycin sodium
9 Pediococcus acidilactici
CNCM MA 18/5M
Pediococcus acidilactici’den hazırlanmıştır.
1X1010 CFU/g
Etlik piliç 1×109 1X1010 Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
Aşağıda belirtilen koksidiostatları içeren yemlerde kullanılabilir: Meticlorpindol, decoquinate halofuginone, narasin, salinomysin sodium, maduramicin ammonium, diclazuril.
Yavru domuz 4 ay 1×109 1X109 Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
Domuzlar 1X109 1X109 Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
10 Enterococcus faecium
NCIMB 10415
Enterococcus faecium’dan Mikrokapsül içinde hazırlanmıştır
1,0X1010 CFU/g
1,75X1010 CFU/g
Etlik piliç 0,3X109 2,8X109 Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
Aşağıda izin verilen koksidiostatları içeren karma yemlerde kullanılabilir:
Diclazuril, halofuginone, maduramicin ammonium, monensin sodyum, robenidine, salinomicin sodium.
Besi domuzu 0,35×109 1,5X109 Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
Anaç Domuzlar 0,2X109 1,25X109 Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
Besi sığırları 0,25X109 0,6X109 Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
Günlük rasyondaki Enterococcus faecium miktarı 100 kg vücut ağırlığı için 1X109 CFU’yu geçmemelidir. Her 100 kg vücut ağırlığı için 1X109 CFU ilave edilir.
Enterococcus faecium Mikrokapsül
1,0X1010 CFU/g
1,75X1010 CFU/g
ve
granül formda
3,5X1010 CFU/g
Yavru domuz 4 ay 0,3X108 1,4X109 Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
Granul formu süt ikame yeminde haricen kullanılır.
Buzağı 6 ay 0,35X109 6,6X109 Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
Granul formu süt ikame yeminde haricen kullanılır.
11 Enterococcus faecium
DSM 5464
Enterococcus faecium’dan hazırlanmıştır
5X1010 CFU/g
Yavru domuz 4 ay 0,5X109 1X109 Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
Etlik civciv 0,5X109 1X109 Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir. Aşağıda izin verilen koksidiostatları içeren karma yemlerde kullanılabilir:
diclazuril, halofuginone, maduramicin ammonium, monensin sodyum.
Buzağı 4 ay 0,5X109 1X109 Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
12 Lactobacillus farciminis
CNCM MA 67/4R
Lactobacillus farciminis’den hazırlanmıştır. 1X 109 CFU/g Yavru domuzlar 4 ay 1X109 1X1010 Peletleme stabilitesi depo ömrü ve depolama sıcaklığı belirtilmelidir.
13 Enterococcus faecium
DSM 10 63/NCIMB 10 415
Enterococcus faecium’dan Hazırlanmıştır
toz ve granül form
3,5 X1010 CFU/g
kaplama form
2,0X1010 CFU/g
Sıvı form
1X1010 CFU/g
Yavru domuzlar 4 ay 1×109 1X1010 Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
Buzağılar 6 ay 1X109 1X109 Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
Etlik Piliç 1X109 1X1010 Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
Aşağıda izin verilen koksidiostatları içeren karma yemlerde kullanılabilir:
Decoquinat, diclazuril, halofuginone, lasalocid sodium, maduramicin ammonium, ,monensin sodyum, narasin, robenidine, salinomicin sodium
14 Saccharomyces cerevisiae
MUCL 39 885
Saccharomyces cerevisae’ nin toz, yuvarlak ve oval granul formlarından hazırlanmıştır.
1×109 CFU/g
Yavru domuzlar 4 ay 3X10 9 3X109 Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
Besi sığırları 9X109 9X109 Depolama sıcaklığı, kullanım süresi ve pelet stabilitesi belirtilmelidir.
Günlük rasyonda Sacc. Cerevisiae miktarı 100 kg vücut ağırlığı için 1,6X1010 CFU’yu geçmemelidir. Extra her 100 kg vücut ağırlığı için 3,2X109 CFU ilave edilir.
15 Enterococcus faecium Enterococcus faecium’dan Hazırlanmıştır
toz form
4 X1011 CFU/g
kaplama form
5X1010 CFU/g
Buzağı 6 ay 5X108 2X109 Peletleme stabilitesi depo ömrü ve depolama sıcaklığı belirtilmelidir.
Yavru domuz 4 ay 5×108 2X109 Peletleme stabilitesi depo ömrü ve depolama sıcaklığı belirtilmelidir.
16 Enterococcus faecium Lactobacillus rhamnosus Enterococcus faecium
7×109 CFU/g ve Lactobacillus rhamnosus
3×109 CFU/g’dan hazırlanmıştır
Buzağı 6 ay 1X109 6X109 Peletleme stabilitesi depo ömrü ve depolama sıcaklığı belirtilmelidir.
Yavru domuz 4 ay 1X109 5X109 Peletleme stabilitesi depo ömrü ve depolama sıcaklığı belirtilmelidir.
17 Lactobacillus casei Enterococcus faecium Lactobacillus Casei
2×109 CFU/g ve
Enterococcus faecium
6×109 CFU/g ’dan hazırlanmıştır
Buzağı 6 ay Lactobacillus Casei 0,5X109

Enterococcus Faecium 1,5×109

1 x109

3×109

Peletleme stabilitesi depo ömrü ve depolama sıcaklığı belirtilmelidir.
18 Enterococcus faecium Enterococcus faecium
1×1010 CFU/g ’dan hazırlanmıştır
Yavru domuz 4 ay 1 x109 1 x109 Peletleme stabilitesi depo ömrü ve depolama sıcaklığı belirtilmelidir.
Buzağı 6 ay 1 x109 1 x109 Peletleme stabilitesi depo ömrü ve depolama sıcaklığı belirtilmelidir.
19 Streptococcus infantarius Lactobacillus plantarum Streptococcus infantarius
0,5×109 CFU/g Lactobacillus Plantarum 2×109
Buzağı 6 ay Streptococcus infantarius 1 x109

Lactobacillus Plantarum
0,5 x109

1 x109

0,5×109

Peletleme stabilitesi depo ömrü ve depolama sıcaklığı belirtilmelidir.
20 Bacillus licheniformis
Bacillus subtilis (1:1 oranında)
Bacillus liceniformis ve Bacillus subtilis Karışımı 3,2×109 CFU/g Dişi domuz Doğumdan 15 gün önce ve laktasyon dönemi 0,96 x109 1,92×109 Peletleme stabilitesi depo ömrü ve depolama sıcaklığı belirtilmelidir.
Besi domuzu 0,48 x109 1,28×109 Peletleme stabilitesi depo ömrü ve depolama sıcaklığı belirtilmelidir.
Etlik piliç 3,2 x109 3,2×109 Peletleme stabilitesi depo ömrü ve depolama sıcaklığı belirtilmelidir.
Aşağıda izin verilen koksidiostatları içeren karma yemlerde kullanılabilir: diclazuril, halofuginone, maduramicin ammonium, robenidin, monensin sodyum.
Besi hindisi 1,28×109 3,2×109 Peletleme stabilitesi depo ömrü ve depolama sıcaklığı belirtilmelidir.
Aşağıda izin verilen koksidiostatları içeren karma yemlerde kullanılabilir:
diclazuril, halofuginone, maduramicin ammonium, robenidin, nifursol,monensin sodyum.
Buzağı 6 ay 1,28×109 1,6×109 Peletleme stabilitesi depo ömrü ve depolama sıcaklığı belirtilmelidir.
21 Enterecoccus faceium Enterecoccus faceium’dan üretilmiştir. 2,5×109 CFU/g Buzağı 6 ay 1 x109 1×109 Peletleme stabilitesi depo ömrü ve depolama sıcaklığı belirtilmelidir.


Ek- 2 a

Kontrol Eden      :
Tescil Tarihi     :
Tescil No      :

Bakanlık Tarafından Doldurulur

YEM KATKISI VEYA PREMİKS İÇİN BEYANNAME
(Üreticiler İçin)

Yem katkısı veya premiksin adı :
Yem katkısı veya premiks üreticisinin adı ve adresi
Yem Katkısı veya Premiksin
Bileşimi Analiz Değeri
İsimleri
mg./kg;%
Miktarı
(%,mg,mcg;IU/kg premiks)
Maddelerin İsimleri
(%,mg,mcg;IU/kg premiks)
Miktarları Karma Yeme Sağladığı Miktar*
……………… …………………………………. ………………………….. ……………… …………………………….
……………… …………………………………. ………………………….. …………….. ……………………………..
……………… ………………………………… ………………………….. …………….. ………………………………
———— ————————– ——————— ———— ————————
TOPLAM

* : Pet hayvanları, arılar ve atlar için zorunlu değildir.

Nem (en çok) % :

Ambalaj Miktarı ve Cinsi      :

Kullanma Tarifnamesi (amacı, hayvan türü, tavsiye edilen miktar)    :

Raf Ömrü:

Varsa Güvenlikle İlgili Tavsiyeler:

BU BİR İLAÇ DEĞİL, YEM KATKISIDIR (PREMİKS) TEDAVİ AMACIYLA KULLANILMAZ

Firma Yetkilisinin Teknik Sorumlunun
Adı-Soyadı Adı-Soyadı
Mesleği
İmza ve Kaşe Damga Pulu İmzası


Ek- 2 b

Kontrol Eden      :
Tescil Tarihi     :
Tescil No      :

Bakanlık Tarafından Doldurulur

YEM KATKISI VEYA PREMİKS İÇİN BEYANNAME
(İthalatçılar İçin)

Yem katkısı veya premiksin adı :
Yem katkısı veya premiks İthalatçısının adı ve adresi
Yem Katkısı veya Premiksin
Bileşimi Analiz Değeri
İsimleri
mg./kg;%
Miktarı
(%,mg,mcg;IU/kg premiks)
Maddelerin İsimleri
(%,mg,mcg;IU/kg premiks)
Miktarları Karma Yeme Sağladığı Miktar*
……………… …………………………………. ………………………….. ……………… …………………………….
……………… …………………………………. ………………………….. …………….. ……………………………..
……………… ………………………………… ………………………….. …………….. ………………………………
———— ————————– ——————— ———— ————————
TOPLAM

* : Pet hayvanları, arılar ve atlar için zorunlu değildir.

Nem (en çok) % :

Ambalaj Miktarı ve Cinsi      :

Kullanma Tarifnamesi (amacı, hayvan türü, tavsiye edilen miktar)    :

Raf Ömrü:

Varsa Güvenlikle İlgili Tavsiyeler:

BU BİR İLAÇ DEĞİL, YEM KATKISIDIR (PREMİKS) TEDAVİ AMACIYLA KULLANILMAZ

Bu Yem Katkısı (Premiks) Yurt Dışından İthal Edilerek Orijinal Ambalajında ve Türkçe Etiketli Olarak Pazarlanacaktır.

Firma Yetkilisinin Teknik Sorumlunun
Adı-Soyadı Adı-Soyadı
Mesleği
İmza ve Kaşe Damga Pulu İmzası


Ek- 2 c

Kontrol Eden      :
Tescil Tarihi     :
Tescil No      :

Bakanlık Tarafından Doldurulur

YEM KATKISI VEYA PREMİKS İÇİN BEYANNAME
(Fason Üretim İçin)

Yem katkısı veya premiksin adı :
Üretimi yapanın adı ve adresi :
Yem Katkısı veya Premiksin
Bileşimi Analiz Değeri
İsimleri
mg./kg;%
Miktarı
(%,mg,mcg;IU/kg premiks)
Maddelerin İsimleri
(%,mg,mcg;IU/kg premiks)
Miktarları Karma Yeme Sağladığı Miktar*
……………… …………………………………. ………………………….. ……………… …………………………….
……………… …………………………………. ………………………….. …………….. ……………………………..
……………… ………………………………… ………………………….. …………….. ………………………………
———— ————————– ——————— ———— ————————
TOPLAM

* : Pet hayvanları, arılar ve atlar için zorunlu değildir.

Nem (en çok) % :

Ambalaj Miktarı ve Cinsi      :

Kullanma Tarifnamesi (amacı, hayvan türü, tavsiye edilen miktar)    :

Raf Ömrü:

Varsa Güvenlikle İlgili Tavsiyeler:

BU BİR İLAÇ DEĞİL, YEM KATKISIDIR (PREMİKS) TEDAVİ AMACIYLA KULLANILMAZ

Üretimi Yaptıran
Firma Yetkilisinin
Teknik Sorumlunun Üretimi Yapan
Firma Yetkilisinin
Teknik Sorumlunun
Adı-Soyadı Adı-Soyadı Adı-Soyadı Adı-Soyadı
Mesleği Mesleği
İmza ve Kaşe İmzası İmza ve Kaşe İmzası


Ek- 2 d

Kontrol Eden      :
Tescil Tarihi     :
Tescil No      :

Bakanlık Tarafından Doldurulur

YEM KATKISI VEYA PREMİKS İÇİN BEYANNAME
(Enzim ve Mikroorganizma Üreticileri İçin)

Yem katkısı veya premiksin adı :
Yem katkısı veya premiks üreticisinin adı ve adresi
Enzim veya Mikroorganizmanın
İsimi Enzimin Elde Edildiği Kaynak Aktivite (U/g.ml) koloni oluşturma ünitesi (CFU/g) Miktarı
(gr, ml)
U, CFU/Kg.yem
……………… …………………………………. ………………………….. ……………… …………………………….
……………… …………………………………. ………………………….. …………….. ……………………………..
……………… ………………………………… ………………………….. …………….. ………………………………
———— ————————– ——————— ———— ————————

Nem (en çok) % :

Ambalaj Miktarı ve Cinsi      :

Kullanma Tarifnamesi (amacı, hayvan türü, tavsiye edilen miktar)    :

Raf Ömrü:

Varsa Güvenlikle İlgili Tavsiyeler:

BU BİR İLAÇ DEĞİL, YEM KATKISIDIR (PREMİKS) TEDAVİ AMACIYLA KULLANILMAZ

Firma Yetkilisinin Teknik Sorumlunun
Adı-Soyadı Adı-Soyadı
Mesleği
İmza ve Kaşe İmzası


Ek- 2 e

Kontrol Eden      :
Tescil Tarihi     :
Tescil No      :

Bakanlık Tarafından Doldurulur

YEM KATKISI VEYA PREMİKS İÇİN BEYANNAME
(Enzim ve Mikroorganizma İthalatçıları İçin)

Yem katkısı veya premiksin adı :
Yem katkısı veya premiks ithalatçısının adı ve adresi
Enzim veya Mikroorganizmanın
İsimi Enzimin Elde Edildiği Kaynak Aktivite (U/g.ml) koloni oluşturma ünitesi (CFU/g) Miktarı
(gr, ml)
U, CFU/Kg.yem
……………… …………………………………. ………………………….. ……………… …………………………….
……………… …………………………………. ………………………….. …………….. ……………………………..
……………… ………………………………… ………………………….. …………….. ………………………………
———— ————————– ——————— ———— ————————

Nem (en çok) % :

Ambalaj Miktarı ve Cinsi      :

Kullanma Tarifnamesi (amacı, hayvan türü, tavsiye edilen miktar)    :

Raf Ömrü:

Varsa Güvenlikle İlgili Tavsiyeler:

BU BİR İLAÇ DEĞİL, YEM KATKISIDIR (PREMİKS) TEDAVİ AMACIYLA KULLANILMAZ

Firma Yetkilisinin Teknik Sorumlunun
Adı-Soyadı Adı-Soyadı
Mesleği
İmza ve Kaşe İmzası


EK-3

YEM KATKILARI LİSTESİNDE OLMAYAN YENİ ÜRÜNLERİN TESCİLİ İÇİN İSTENEN BİLGİ VE BELGELER

1.Yem katkısı ile ilgili veri özeti

2.Yem katkısının tanımlanabilmesi için;

2.1 Katkı maddesinin adı

2.2 Aktif maddenin karakteri

2.3 Katkı maddesinin fiziksel, kimyasal ve teknolojik yapısı

2.4 Yem katkısı ve karma yemde analiz metodu

3.Yem katkısının etki şekli;

3.1 Yemlerdeki etkisi

3.2 Hayvanlar üzerindeki etkisi

3.3 Hayvansal ürün kalitesi üzerindeki etkisi

3.4 Hayvansal yan ürünler ve atıklar üzerindeki etkisi

4.Katkı maddesinin kullanımı hakkında;

4.1 Hayvan türü üzerindeki çalışmalar

4.2 Laboratuvar hayvanları üzerindeki çalışmalar

4.3 İnsan sağlığı için güvenlik değerlendirmesi

4.4 Çalışanlar için güvenlik değerlendirmesi

4.5 Çevre güvenliği

4.6 Toksikolojik etkisi, kalıntı (Maksimum Residü Limiti, MRL) (Pet hayvanlar için MRL aranmaz), kullanıma         son verme süresi

5.Kullanım amacı ve şekli

6.Gerek duyulduğunda, konuyla ilgili uzman kişi veya kuruluşlardan bilimsel görüş

7.Yeni ürün ithal ise, ithal edildiği ülkede, kullanımının ve satışının serbest olduğuna dair o ülkenin konu ile

ilgili yetkili makamları tarafından verilen ruhsat belgesi. ( Bu belge, ithalatın yapılacağı ülkedeki Resmi Türk

Makamlarınca onaylanmalıdır.)

Mikroorganizma ve Enzimler İçin;

Temel prensip olarak, mikroorganizma ve enzim, kullanılacak hayvan türü ve insanlar için toksik ve patojenik olmamalıdır.

1.Mikroorganizmanın üretildiği kültür ve besi yeri, CFU/g değeri.

2.Enzimler için biyolojik orijin, elde edildiği mikroorganizma, enzimatik aktivite

3.Stabilite

4.Saflık derecesi

5.Enzimlerin kullanımında oluşabilecek beklenmedik reaksiyonlar.

6.Mikroorganizma ve enzimler için yapılan güvenlik testleri


EK-4

AB YEM KATKILARI İLE İLGİLİ DİREKTİF VE REGÜLASYONLAR

Council Directive 70/524/EEC of 23 November 1970 concerning additives in feeding-stuffs

OJ L 270 14.12.1970 p.1

(Amended by 382L0471(OJ L 213 21.07.1982 p.8)

Amended by 384L0587(OJ L 319 08.12.1984 p.13)

Amended by 385R3768(OJ L 362 31.12.1985 p.8)

Amended by 395L0069(OJ L 332 30.12.1995 p.15)

Amended by 396L0025(OJ L 125 23.05.1996 p.35)

Amended by 396L0051(OJ L 235 17.09.1996 p.39)

Amended by 396L0066(OJ L 272 25.10.1996 p.32)

Amended by 397L0006(OJ L 035 05.02.1997 p.11)

Amended by 397L0072(OJ L 351 23.12.1997 p.55)

Amended by 398L0019(OJ L 096 28.03.1998 p.39)

Amended by 398L0092(OJ L 346 22.12.1998 p.49)

Amended by 398R2786(OJ L 347 23.12.1998 p.25)

Amended by 398R2788(OJ L 347 23.12.1998 p.31)

Amended by 398R2821(OJ L 351 29.12.1998 p.4)

Amended by 399L0020(OJ L 080 25.03.1999 p.20)

Amended by 399R0045(OJ L 006 12.01.1999 p.3)

Amended by 301L0046(OJ L 234 01.09.2001 p.55)

Amended by 301R2205(OJ L 297 15.11.2001 p.3)

Council Directive (EEC) No 153/1987        OJ L 064 07.03.1987 P.19

Council Directive (EC) No 113/1993          OJ L 334 31.12.1993 P.17

Commission Regulation (EC) No 1436/98    OJ L 191 07.07.1998 p.15

Commission Regulation (EC) No 2316/98    OJ L 289 28.10.1998 p.4

Commission Regulation (EC) No 2374/98    OJ L 295 04.11.1998 p.3

Commission Regulation (EC) No 2785/98    OJ L 347 23.12.1998 p.21

Commission Regulation (EC) No 2786/98    OJ L 347 23.12.1998 p.25

Council Regulation (EC) No 2821/98 OJ L 351 29.12.1998 p.4

Commission Directive 1999/27/EC OJ L 118 06.05.1999 p.36

Commission Directive 1999/76/EC OJ L 207 06.08.1999 p.13

Commission Regulation (EC) No 639/1999   OJ L 082 26.03.1999 p.6

Commission Regulation (EC) No 866/1999   OJ L 108 27.04.1999 p.21

Commission Regulation (EC) No 1245/1999  OJ L 150 17.06.1999 p.15

Commission Regulation (EC) No 1411/1999  OJ L 164 30.06.1999 p.56

Commission Regulation (EC) No 1594/1999  OJ L 188 21.07.1999 p.35

Commission Regulation (EC) No 1636/1999  OJ L 194 27.07.1999 p.17

Commission Regulation (EC) No 2293/1999  OJ L 284 06.11.1999 p.1

Commission Regulation (EC) No 2430/1999  OJ L 296 17.11.1999 p.3

Commission Regulation (EC) No 2439/1999  OJ L 297 18.11.1999 p.8

Commission Regulation (EC) No 2562/1999  OJ L 310 04.12.1999 p.11

Commission Regulation (EC) No 2690/1999  OJ L 326 18.12.1999 p.33

Commission Directive 2000/45/EC of 6 July 2000 OJ L 174 13.07.2000 p.32

Commission Regulation (EC) No 654/2000 of 29 March 2000 OJ L 079 30.03.2000 p.26

Commission Regulation (EC) No 1353/2000  OJ L 155 28.06.2000 p.15

Commission Regulation (EC) No 1887/2000  OJ L 227 07.09.2000 p.13

Commission Regulation (EC) No 2437/2000  OJ L 280 04.11.2000 p.28

Commission Directive (EC) No 79/2001       OJ L 267 06.10.2001 p.1.

Commission Regulation (EC) No 418/2001 of 1 March 2001 OJ L 062 02.03.2001 p.3

Commission Regulation (EC) No 937/2001   OJ L 130 12.05.2001 p.25

Commission Regulation (EC) No 1334/2001  OJ L 180 03.07.2001 p.18

Commission Regulation (EC) No 2200/2001  OJ L 299 15.11.2001 p.1(Konsolide Edilmiş Yem Katkı Maddeleri)

Commission Regulation (EC) No 2380/2001  OJ L 321 06.12.2001 p.18

Commission Regulation (EC) No 256/2002    OJ L 041 13.02.2002 p.6


Resmi Gazete: 12.01.2005-25689

Yem Katkıları ve Premikslerin Üretimi, İthalatı, İhracatı, Satışı ve Kullanımı Hakkındaki Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ
(Tebliğ No:2005/1)

MADDE 1- 18/12/2002 Tarihli ve 24967 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konulan “Yem Katkıları ve Premikslerin Üretimi, İthalatı, İhracatı, Satışı ve Kullanımı Hakkında Tebliğ”in 4 üncü maddesinin (b) ve (c) bendleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“b) Yem katkısı: Yemlere ya da suya katıldıklarında aşağıda belirtilen etkileri sağlayan maddelerdir.

– Yemlerin karakteristikleri üzerinde olumlu etki yapar.

– Hayvansal ürünlerin özellikleri üzerinde olumlu etki yapar.

– Süs balıkları ve kuşlarının renkleri üzerinde olumlu etki yapar.

– Hayvanların besin maddesi ihtiyaçlarını karşılar.

– Hayvansal üretimin çevresel sonuçlarına olumlu etki yapar.

– Özellikle sindirim sistemini veya sindirimi destekleyici etkileri ile hayvansal üretimi, performansı ve hayvan refahını olumlu yönde etkiler.

– Antikoksidiyal veya histomonostatik etki gösterirler.”

“c) Premiks: Yem Kanununun 4 üncü maddesi (d) ve (e) bendlerindeki mineral yemler ve yemlik preperatlar bu tanım kapsamında olmak üzere yemlere ya da suya katılmak amacıyla hazırlanan yem katkı maddeleri karışımı veya bir ya da birden fazla yem katkı maddesinin bir taşıyıcı madde ile karışımını,”

MADDE 2– Aynı Tebliğin 12 nci maddesinin birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Yalama Taşları yem katkısı olarak değerlendirilmez, beyana tabi tamamlayıcı blok mineral yem olarak değerlendirilir. ”

MADDE 3- Aynı Tebliğin 13 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 13- 18 Aralık 2002 tarihinden önce tescili yapılan ve bu Tebliğ ekinde belirtilen limitlere uygun olan beyannameler 2005 yılı sonuna kadar geçerlidir. 2005 yılı sonunda 18 Aralık 2002 tarihinden önce tescili yapılan tüm beyannameler iptal edilmiş sayılır.”

MADDE 4- a) Aynı Tebliğin EK-1 sayılı listesinin D Başlıklı, D-1 Markasız genel antikoksidiyaller alt başlıklı listesinin 1 inci sırasında yer alan Decoquinate, 2 nci sırasında yer alan Monensin Sodium, 4 üncü sırasında yer alan Lasaloid Sodium, 6 ncı sırasında yer alan Narasin ile 7 nci sırasında yer alan Salinomycin Sodium listeden çıkarılmıştır.

b) Aynı Tebliğin EK-1 sayılı listesinin D Başlıklı, D-2 Geçici olarak ruhsatlandırılan markalı antikoksidiyaller alt başlıklı listesine aşağıda belirtilen antikoksidiyaller ilave edilmiştir.

Eli Lilly and Company Ltd. Narasin 100g/kg
(Monteban, Monteban G100)
Etlik piliç 60 70 Kesimden en az beş gün önce kullanıma son verilir.
Atlar, hindi ve tavşanlar için tehlikelidir
Bu ürün bir ionofor antikoksidiyaldir.
Tiamulin gibi ilaçlarla birlikte kullanılması olumsuz etki yapabilir.
Eli Lilly and Company Ltd. Monensin SodiumElancoban G100 Elancoban 100

Elancoban G200
Elancoban 200

Etlik piliçYumurta
piliç

Hindi

-16 haftalık

16 haftalık

100100

60

125120

100

Kesimden en az üç gün önce kullanıma son verilir.
Atlar için tehlikelidir
Bu ürün bir ionofor antikoksidiyaldir.
Tiamulin gibi ilaçlarla birlikte kullanılması olumsuz etki yapabilir
Intervet International bv Salinomycin sodium 120g/kg
(Sacox 120 microgranulate)
Etlik piliç 60 70 Kesimden en az beş gün önce kullanıma son verilir.
Atlar, hindi ve tavşanlar için tehlikelidir
Bu ürün bir ionofor antikoksidiyaldir.
Tiamulin gibi ilaçlarla birlikte kullanılması olumsuz etki yapabilir
Alpharma AS Decoquinate 60,6 g/kg
(Deccox)
Etlik piliç 20 40 Kesimden en az üç gün önce kullanıma son verilir.
Alpharma (Belgium)BVBA Lasalocid A
sodium15 g / 100 g
(Avatec %15 cc)
Etlik piliçYumurta civciv -16 hafta 7575 125125 Kesimden en az beş gün önce kullanıma son verilir.
Atlar için tehlikelidir
Bu ürün bir ionofor antikoksidiyaldir
ilaçlarla birlikte kullanılması olumsuz etki yapabilir

MADDE 5- Aynı Tebliğin EK-1 sayılı listesinin, H-RENK VERİCİLER başlıklı bölümünün 8 inci bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“H- RENK VERİCİLER

8-Canthaxanthin Yumurtacılar hariç diğer kanatlılar 25 Diğer carotenoidler ve xanthophyllerle birlikte toplam konsantarsyon 80mg/kg yemden fazla olmamalıdır.
Yumurta tavukları 8 Diğer carotenoidler ve xanthophyllerle birlikte toplam konsantarsyon 80mg/kg yemden fazla olmamalıdır.
Salmon, Alabalık 25 6. Aydan itibaren kullanılabilir Canthaxanthın ve astaxanthın karışımı için yemdeki toplam konsantrasyonun 100 mg/kg ın üzerinde olmaması gerekir.
Kedi, köpek ve süs kuşları – ”

MADDE 6- Aynı Tebliğin EK-1 sayılı listesinin, I-KORUYUCULAR başlıklı bölümün 48 inci bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Humik, fulvik ve ulmik asitler Maksimum miktar Minimum miktar
360
mg/kg”

MADDE 7- Aynı Tebliğin EK-1 sayılı listesinin, O-YALAMA TAŞLARI bölümü listeden çıkarılmıştır. Daha önce tescili yapılan yalama taşlarının beyanları bu tebliğin yayımı tarihinden itibaren 6 ay süreyle geçerli olup bu süre sonunda tesciller iptal edilmiş sayılır. Yalama Taşları aşağıda belirtilen şartlarda üretilip pazarlanır.

a) Yalama taşları büyükbaş ve küçükbaş hayvanların beslenmesinde kullanılır.

b) Yalama taşlarına antibiyotik, antikoksidiyal, enzim, mikroorganizma gibi yem katkı maddeleri ilave edilemez.

c) Yalama taşları ambalajlı ve etiketli olarak pazarlanır.

d) Yalama taşı üreticileri ve ithalatçıları teknik sorumlu sözleşmelerini 17.06.1996 tarih ve 23 No.lu tamimde belirtilen hususlara göre düzenlemelidirler.

e) Yalama taşlarına Ca ve P’dan biri katılıyorsa diğeri de katılmalıdır.

MADDE 8- Aynı Tebliğin EK-1 sayılı listesine, U-MİKROORGANİZMALARDAN sonra gelmek üzere V-AMONYAK BAĞLAYICILAR ile Y-DİĞER KATKILAR eklenmiştir.

“V- AMONYAK BAĞLAYICILAR

Hayvan türü Minimum miktar Maksimum miktar
1 – Yukka
Y – DİĞER KATKILAR At, kedi, köpek
1 – Glucosamine hidroklorid 850 mg/kg
2 – Glucosamine sulphate 850 mg/kg
3 – Methylsulfonylmethane 1.500 mg/kg
4 – Condration sülfat 850 mg/kg”

MADDE 9- Aynı Tebliğin EK-2e’den sonra gelmek üzere, yalama taşlarının üretimi için bu Tebliğ ekinde belirtilen EK-2f, ithalatı için EK-2g, fason üretim için EK-2h formları doldurularak Bakanlığa bildirimde bulunulur. Etiketlerde beyannamede belirtilen bilgiler bulunmalıdır.

MADDE 10- Aynı Tebliğin EK-3’ü aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“YEM KATKILARI LİSTESİNDE OLMAYAN YENİ ÜRÜNLERİN TESCİLİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR, BAŞVURU SIRASINDA İSTENEN BİLGİ VE BELGELER

1- Yem katkısı ile ilgili veri özeti

2- Yem katkısının tanımlanabilmesi için;

2.1 Katkı maddesinin adı

2.2 Katkı maddesinin karakteri, fiziksel ve kimyasal yapısı

2.3 Yem katkısının analiz metodu.

3- Yem katkısının etki şekli; Yem katkısı aşağıdaki etkilerden birini göstermelidir.

3.1 Yemlerin karakteristikleri üzerinde olumlu etki yapmalıdır.

3.2 Hayvansal ürünlerin özellikleri üzerinde olumlu etki yapmalıdır.

3.3 Süs balıkları ve kuşlar gibi süs hayvanlarının renkleri üzerinde olumlu etki yapmalıdır.

3.4 Hayvanların besin maddesi ihtiyaçlarını karşılamalıdır.

3.5 Hayvansal üretimin çevresel sonuçlarına olumlu etki yapmalıdır.

3.6 Özellikle sindirim sistemini veya sindirimi destekleyici etkileri ile hayvansal üretimi, performansı ve hayvan refahını olumlu yönde etkilemelidir.

3.7 Antikoksidiyal veya histomonostatik etki göstermelidir.

4- Katkı maddesinin kullanımı hakkında;

4.1 Hayvan türü üzerindeki çalışmalar, kullanım amacı ve şekli

4.2 Gerek duyulduğunda toksikolojik etkisi ve kalıntı ile ilgili bilgiler

5- Gerek duyulduğunda, konuyla ilgili uzman kişi veya kuruluşlardan bilimsel görüş

6- Yeni ürün ithal ise, ithal edildiği ülkede, kullanımının ve satışının serbest olduğuna dair o ülkenin konu ile ilgili yetkili makamları tarafından verilen ruhsat belgesi. (Bu belge, ithalatın yapılacağı ülkedeki Resmi Türk Makamlarınca onaylanmalıdır.)

Mikroorganizma ve Enzimler İçin;

Temel prensip olarak, mikroorganizma ve enzim, kullanılacak hayvan türü ve insanlar için toksik ve patojenik olmamalıdır.

1- Mikroorganizmanın CFU/g değeri

2- Enzimler için biyolojik orijin, elde edildiği mikroorganizma, enzimatik aktivite.”


EK-2f

YALAMA TAŞI (BLOK MİNERAL YEM) İÇİN BEYANNAME
(Üreticiler için)

Beyan Tarih ve No:

Firmanın adı ve adresi

Yalama Taşının Ticari adı

Yalama taşının içeriği Yalama taşının analiz değeri (IU,mg/kg)

Toplam:

Kullanma tarifnamesi ve hayvan türü:

Ambalaj miktarı:

Raf Ömrü:

Üretimi yapan                                         Teknik sorumlunun

Firma yetkilisinin                                      Adı-Soyadı:

Adı-Soyadı                                             Mesleği

İmza ve kaşe                                          İmza ve kaşe


EK -2g

YALAMA TAŞI (BLOK MİNERAL YEM) İÇİN BEYANNAME
(İthalatçılar için)

Beyan Tarih ve No:

Firmanın adı ve adresi

Yalama Taşının Ticari adı

Yalama taşının içeriği Yalama taşının analiz değeri (IU,mg/kg)

Toplam:

Kullanma tarifnamesi ve hayvan türü:

Ambalaj miktarı:

Raf Ömrü:

İthalat yapan                                      Teknik sorumlunun

Firma yetkilisinin                                   Adı-Soyadı:

Adı-Soyadı                                          Mesleği

İmza ve kaşe                                       İmza ve kaşe


EK- 2h

YALAMA TAŞI (BLOK MİNERAL YEM) İÇİN BEYANNAME
(Fason Üretim için)

Beyan Tarih ve No:

Üretimi yaptıranın adı ve adresi

Üretimi yapanın adı ve adresi

Yalama Taşının Ticari adı

Yalama taşının içeriği Yalama taşının analiz değeri (IU,mg/kg)

Toplam:

Kullanma tarifnamesi ve hayvan türü:

Ambalaj miktarı:

Raf Ömrü:

Üretimi yapan            Teknik sorumlunun              Üretimi yaptıran            Teknik sorumlunun

Firma yetkilisinin         Adı-Soyadı:                       Firma yetkilisinin           Adı-Soyadı:

Adı-Soyadı                                                       Adı-Soyadı

Mesleği                                                              Mesleği

İmza ve kaşe            İmza ve kaşe                      İmza ve kaşe                İmza ve kaşe

Yürürlük

MADDE 11- Bu Tebliğin 4 üncü maddesinin (a) bendi Tebliğin yayımı tarihinden 6 ay sonra, diğer maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 12- Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.


Resmi Gazete: 21.01.2006-26056

Yem Katkıları ve Premikslerin Üretimi, İthalatı, İhracatı, Satışı ve Kullanımı Hakkındaki Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ
(Tebliğ No:2006/1)

MADDE 1 — 18/12/2002 tarihli ve 24967 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konulan “Yem Katkıları ve Premikslerin Üretimi, İthalatı, İhracatı, Satışı ve Kullanımı Hakkında Tebliğ”in EK-1 No’lu listesinin “C-ANTİBİYOTİKLER” başlığı altında yer alan antibiyotiklerin tümü listeden çıkarılmıştır.

MADDE 2 — Bu Tebliğin yürürlük tarihi itibariyle, listeden çıkarılan antibiyotiklerin ithalatı yasaklanmış olup, bu tarihten önce kontrol belgesi almış olanlardan yine bu tarihten önce ihracatçı ülkeden yola çıkan veya ülkemiz gümrüğüne gelmiş olanlar bu yasaklama kapsamı dışındadır.

MADDE 3 — İç piyasadaki stokların kullanılarak eritilmesi amacıyla, listede belirtilen antibiyotiklerin daha önce alınmış olan tescilleri bu Tebliğin yayım tarihinden itibaren altı ay sonra iptal edilir ve bu tarihten sonra yem katkı maddesi olarak kullanımı yasaklanır.

Bu Tebliğ Avrupa Parlamentosu ve Konseyinin yem katkı maddeleri hakkındaki 1831/2003 (EC) No’lu regülasyonuna uygun olarak hazırlanmıştır.

Yürürlük

MADDE 4 — Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 5 — Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.


Resmi Gazete: 03.05.2007-26511

Yem Katkıları ve Premikslerin Üretimi, İthalatı, İhracatı, Satışı ve Kullanımı Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ
(2007-9)

MADDE 1 – 18/12/2002 tarihli ve 24967 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konulan 2002/66 no’lu Yem Katkıları ve Premikslerin Üretimi, İthalatı, İhracatı, Satışı ve Kullanımı Hakkında Tebliğin değişik (EK-1)’indeki D- ANTİKOKSİDİYALLER başlığı altında yer alan D1- Markasız genel antikoksidiyaller alt başlığı ve buna ilişkin liste yürürlükten kaldırılmış ve D2- Geçici olarak ruhsatlandırılan markalı antikoksidiyaller alt başlığı ve listesi ekteki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 2 – 2002/66 no’lu Tebliğin D1 ve D2 listesinde bulunan ve bu Tebliğ ekindekilere uygun olmayan antikoksidiyallerin ithalatı yasaklanmış olup, bu Tebliğin yayımı tarihinden önce kontrol belgesi alınmış olanlardan ihracatçı ülkeden yola çıkan veya ülkemiz gümrüğüne gelmiş olanlar bu yasaklama kapsamı dışındadır.

İç piyasadaki stokların kullanılarak eritilmesi amacıyla, bu antikoksidiyallerin daha önce alınmış olan tescilleri, bu Tebliğin yayım tarihinden itibaren altı ay sonra iptal edilir ve yem katkı maddesi olarak kullanımı yasaklanır.

MADDE 3 – Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4 – Bu Tebliğ hükümlerini Tarım ve Köyişleri Bakanı yürütür.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

REKLAMLAR
  • YORUM
Facebookta bizi bulun