Silajın Özellikleri

Silajın Özellikleri

SİLAJIN ÖZELLİKLERİ

 

a)  Silajın yapıldığı yem bitkisine göre değişiklik göstermekle beraber, yeşilin tonlarındadır. Açık veya koyu yeşil olabilir.

b) Silajda küf kokusu ya da tereyağı asidi kokusu gibi hayvanların hoşuna gitmeyecek  kokular bulunmamalıdır. Hayvanların hoşuna gidecek şekilde kokmalıdır.

c) Silaj yapımında kullanılan yem bitkilerinin yaprak ve sap kısımları bozulmamalıdır. Yapışkan bir görünümleri olmamalıdır.

 

SİLAJLARDA YEM DEĞERİ VE BELİRLENMESİ 

          Hazırladığımız silajın yem değeri, kullandığımız yem bitkisine, biçildiği zamana ve silajın olgunluk derecesine göre değişiklik gösterir. Ayrıca silaj yapımında uyguladığımız silolama tekniği de, silajımızın yem değeri üzerinde belirleyicidir. Silolaması iyi yapılmış olan yemlerin yem değerleri, başlangıç yemlerini aratmaz.

          Silolardaki fazla ısınma, sirke ve tereyağı asidi bakterilerinin faaliyet göstermesine neden olur ve bu durum silaj kalitesini düşürür. Aynı zamanda, besin maddelerinin sindirimini ve silajın PH’ını olumsuz olarak etkiler. Kaliteli bir silajda, sirke asidi oranı % 0,3 – 0,8 civarında, süt asidi ise % 2 dolayında olmalıdır.

       Silo yeminin, yem değerinin ölçülmesinde kullanılan birçok yöntem vardır. Bu yöntemlerin tamamında, değişik faktörler göz önüne alınarak bir puanlama yapılır. Fiziksel ve kimyasal belirleme yöntemleri kullanılarak fermantasyon seviyesi tespit edilmektedir.

 

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Yorumlara Kapalıdır

REKLAMLAR
  • YORUM
Facebookta bizi bulun