OTLAK AYRIĞI

OTLAK AYRIĞI

OTLAK AYRIĞI

Kuraklığa, ağır otlatmaya ve sert iklim şartlarına son derece dayanıklı, çok yıllık ve uzun ömürlü bir yem bitkisidir. Yurdumuzda genellikle susuz alanlarda, hayvanlara kuru ot sağlamak amacıyla yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bozulmuş meraların yeniden tesisi için de kullanılabilir. Otlak ayrığı, toprağın üzerinde yumak teşkil ederek büyür. Lezzetli ve besleyici değeri oldukça yüksek olan bir yem bitkisidir.

Ekim ve Bakım

Otlak ayrığı, çok iyi bir ekim yatağına ihtiyaç duyar. Bunun sebebi, tohumlarının oldukça küçük, fidelerinin de zayıf olmasıdır.

Kışlık veya yazlık olarak ekilebilmektedir. Mibzerle ekimi kolay olmaktadır.

Otlak ayrığı, ekildiği ilk yıl yavaş geliştiğinden yabancı ot mücadelesine gereken hassasiyet gösterilmelidir. İkinci yıldan itibaren ise yabancı otları tamamen bastırmaktadır.

Kuru ot için ekilecekse ekim aralığı 50 cm. olmalıdır. Eğer tohum elde etmek için ekim yapılıyorsa 60 – 90 cm. uygundur.

Ekim derinliği, toprak yapısına göre 1,5 – 3 cm arasında değişir.

Dekara atılacak tohum miktarı 1,5 – 2 kg. olmalıdır.

Hasat ve Harman

 

Kuru ot elde etmek için en uygun hasat zamanı başaklanma dönemidir. Çünkü otlak ayrığının yem değeri ve kalitesi, çiçeklenme dönemiyle birlikte düşüşe geçer.

Eğer tohum elde etmek için ekildiyse, hasat zamanı, başakların sarardığı dönemdir. Sonrasında harman yapılır. Tohum için hasat, biçerdöverle de yapılabilmektedir.

Otlak ayrığının kuru ot verimi, dekarda 150 – 200 kg, tohum verimi ise dekarda 50 kg. civarındadır. İyi tarlalarda verimi iki katına çıkabilir.

 

 

 

zp8497586rq

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Yorumlara Kapalıdır

REKLAMLAR
  • YORUM
Facebookta bizi bulun