Mısır Silajı

Mısır Silajı

Dünya genelinde harika bir silaj bitkisi olarak kabul edilen mısır, son yıllarda yeşil yem ve silaj üretimi maksadıyla ekim alanı oldukça artan bir bitkidir. Mısır bitkisi daha çok, yüksek verimi, silaj yapmaya fevkalade uyumu ve yapılan silajın yüksek besleyici değeri nedeniyle tercih edilmektedir.

Silajlık mısırın ilkbahar aylarında veya yaz aylarının başlangıcında ekilmesi mümkündür. Kullanılan tohumların iriliklerine bağlı olarak değişmekle beraber, dekara 2 – 2,5 kg. tohum yeterli gelmektedir. Dane mısır çeşitleri, dekarda 8 – 9 bin bitki olarak ekilebilirken, silajlık mısırda bu sayı 12 – 14 bin aralığındadır. Ekim yapılırken sıra aralığı 70 cm olmalıdır.

Yurdumuzda mısır, buğday, arpa,fiğ vb. ürünlerden sonra 2. ürün olarak yetiştirilebilmektedir. Silaj yapılacak mısırın çeşidinin uzun boylu, bol yapraklı ve koçan ağırlığı yüksek olmalıdır.

Mısırın silolanmasında başka katkı maddelerine gerek yoktur. Mısır, fermente özelliği nedeniyle proteince zengin ve tek başına silolanmayan bitkilerin silajının yapımında katkı maddesi olarak kullanılabilir. Mısır silajının kalitesini çeşit, hasat zamanı, koçan oranı, parça boyutu, silonun şekli, doldurma süresi, sıkıştırma derecesi gibi özellikler belirlemektedir. Genel olarak mısırda en yüksek kuru madde verimi süt olum ile hamur olum devresi arasında yapılan biçimlerden elde edilir. Bu dönemde kuru madde oranı % 30-45 kadardır ve silaj için en uygun düzeylerdedir. Kuru madde sindirilebilirliliği ve hayvanların gönüllü yem tüketimi bu devrede en yüksek noktadadır.

5 dekarlık alanda yetiştirilen mısırın silajı için, silonun  tabanına 5 m x 20 m ebatlarında,  400 mikron kalınlığında plastik örtü serilir. 10-15 yerinden delinir.  Üzerine 15-20 cm kalınlığında sap serilir.

Hasadı yapılan mısır 2-4 cm uzunluğunda  parçalanır. 60 cm kalınlığında plastik örtü üzerine serilir.  Sıkıştırma sırasında dışarı taşması önlenir.

Serilen parçalanmış mısır üzerine 1 ton için 1-2 kg salamura  tuzu serpilir.  İstenirse fermentasyonu hızlandırmak için 1 ton için 10-15 kg arpa  kırması veya 5-10 kg buğday unu   ilave edilebilir. Bu işlemden sonra traktörle sıkıştırma yapılır. Traktör ön tekerleri yığın üzerinde sağa – sola  döndürülmemelidir. Düz olarak yığın üzerinde gidiş geliş yapılmalıdır. 60 cm kalınlığındaki yığın 20-25 cm ye düştüğünde iyi bir sıkıştırma  yapılmış demektir.

Yeniden malzeme  serilerek ve katkı maddeleri her katta kullanılarak sıkıştırma işlemi yığın yüksekliği 80-90 cm oluncaya kadar devam edilir.  Kenarlar ayakla sıkıştırılır.

Sıkıştırma  işlemi tamamlandıktan   sonra   kümbet   şeklini     alır.             5m x 20m ebadında  alttaki plastik örtü toplanarak  yığının etekleri üzerine getirilir.  İkinci plastik örtü bunun üzerine serilir. Arkadan öne doğru aynı yerden başlayarak 15 – 20 cm. kalınlığındaki toprakla  kapatılır.  Hayvanların zararından korunması için kenarlarına ve üzerine  sap saman balyası konabilir.

Kapatılan silaj ortalama olarak 45 gün içerisinde olgunlaşır. Rengi, kokusu ve tadı kontrol edildikten sonra  hayvanlara yedirilmeye başlanılır.

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

REKLAMLAR
  • YORUM
Facebookta bizi bulun