Meralar ve Özellikleri

Meralar ve Özellikleri

MERA

 

Mera, üzerinde büyükbaş ve küçükbaş hayvanların otlamasına elverişli  yapay ya da doğal bir bitki örtüsü bulunduran, çayırlara nazaran yüksek rakımlı, taban suları derinde ve kıraç topraklarda oluşan bitki örtüsüne verilen addır.

 

Oluşum Şekillerine Göre Meralar :

 

1 – YAPAY MERALAR : Meralarda ya da tarla arazilerinde, insanlarca bizzat ekim yapılarak oluşturulmuş verimi yüksek yem bitkisi alanlarına denir. Kıraç veya sulak arazilerde tesis edilebilirler. Kısa veya uzun vadeli düşünülerek oluşturulabilirler.

 

a)      Ekim Nöbeti Meraları :  Tarlalarda, olağan ekim nöbetleri içinde, kendilerini tohumlayan tek yıllık ya da çok yıllık yem bitkileri ekilerek oluşurlar.  Bu tip meralarda, hayvanlar bir süre otlatılırlar ve otlar biçilirler. Sonrasında bu topraklar sürülür ve yeniden kültür bitkileri ekilir. Kısa ekim nöbeti meraları 2 – 5 yıl için kurulurken, uzun ekim nöbeti meraları 6 – 10 yıl için oluşturulurlar.

 

b)      Devamlı Yapay Meralar : Bu tip meralar oluşturulduktan sonra, uzun yılar boyunca hayvan otlatmak için kullanılırlar.

 

Yapay Mera

 

 

2 – DOĞAL MERALAR : Yararlanma durumlarına, sahip oldukları bitki örtüsünün çeşitliliğine ve bulundukları yerlere göre içlerinde ayrılırlar :

 

a)      Yaylalar : Yüksek rakımlı yerlerde oluşurlar. Daha aşağıdaki otlatma yerleri kuruduklarında, yaylalarda yeşil ot bulunduğu için çok büyük önem teşkil ederler.

 

b)      Orman İçi Meralar : Ağaçların büyük oranda seyrekleştiği orman alanlarında oluşurlar.

 

c)      Kıraç Meralar : Türkiye’nin önemli bir kısmını kaplayan bu meralar, kuru ve fakir topraklarda oluşmuşlardır.

 

d)      Alp Meraları : Dağlık kesimlerde, orman sınırlarının üzerinde meydana gelen mera lardır.  

 

 

Doğal Mera

 

 

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

REKLAMLAR
  • YORUM
Facebookta bizi bulun