Kuru Dönem Beslenmesi

Kuru Dönem Beslenmesi

Laktasyon Dönemlerinin 4.  dönemi olan Kuru Dönem Beslenmesi dönemi, buzağılamaya 6 ila 8 hafta kala başlayan süreçtir. Yani artık ineğimiz yeniden bir anne adayıdır.

Bu dönemde yapılacak hatalı beslenmeler hamilelik sürecinde ve hamilelik süreci sonundaki süreçte inekte veya buzağıda ortaya çıkabilmektedir. Bu sebeple dikkatli bir beslenme süreci bu dönemde başlayacaktır.

İneğe bu dönemde oldukça iyi kalitedeki kaba yemler verilebilir. Buzağılamaya 14 gün kalana kadar süt yemine ihtiyaç duyulmaz. Ancak son 14 günlük dilimde süt yemi de verilmelidir.

Bu dönemde ca / P dengesinin korunması oldukça önemlidir. Bu sebeple Ca minaralini bol miktarda içeren Yonca gibi Baklagiller ailesine mensup yem bitkilerinden çok fazla verilememelidir. Burada ki denge iyi sağlanmalıdır. Aksi halde doğum sonrasında Süt Humması riski artacaktır.

Bu süreçte günlük olarak 1,5 – 2,5 kg kadar kesif yem ile ineğin beslenmesi yeterli olacaktır. Aynı zamanda Yonca ve Korunga gibi Ca değeri yüksek olan Baklagiller ailesine ait yem bitkileri günlük olarak maksimum 1.5 kg değerinde olmalıdır. Bu değeri aşmamalıdır.

Ayrıca gebelik döneminde olunmasından dolayı fetusta bütüme yapacak ve baskıya sebep olacak fazla su içeren ve hacimli yemlerinde bu süreçte verilmesi istenmeyen sonuçlar doğuracaktır.

bu dönemde az miktarda yem verilmesi ve verilen yemlerin sindirilebilir olması oldukça önemlidir.

Mısır ve otsilajı ile beslenen ineklerde bu dönemde inek başına günlük sulu yem miktarı 10  – 11 kg seviyesinde tutulmalıdır. Aşırı sulu yem verilmesi ineğin yavruyu atmasına sebep olabilir.

Doğuma bir hafta kala kesif yem yani süt yemi günlük 500 gr seviyesinden başlatılarak yavaş yavaş arttırmak koşulu ile ineğe verilmeye bağlanabilir. Bu süreçte verilecek olan kesif yem yani süt yemi miktarı canlı ağırlığın %1.5 ini geçmemelidir.

Yani 500 kg ağırlığına sahip bir ineğe bu süreçte verebileceğiniz kesif yem sayısı doğuma bir iki gün kala maksimum 7,5 kg seviyesinde olmalıdır.

Bu noktada Kesif Yem hakkında bilgi almak için “İneklerin Sağlıklı ve Güvenli Bir Şekilde Beslenmesi “ başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.

1. Dönem – Erken Laktasyon Dönemi

2. Dönem – Orta Laktasyon Dönemi

3. Dönem – Geç Laktasyon Dönemi 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

REKLAMLAR
  • YORUM
Facebookta bizi bulun