Kurban Etleri Nasıl Saklanmalı?

Kurban Etleri Nasıl Saklanmalı?

Bilindiği üzere et ve et mamulleri, çabuk bozulabilen yiyeyeceklerdir. Bunun nedenlerinden başlıcası, ette mikropların rahatça üreyebilmeleridir. Kurban Bayramı vesilesiyle kestiğiniz hayvanlarınızın etlerini muhafaza ederken dikkat etmeniz gereken bazı detayları ve kısa bilgileri aşağıda bulabilirsiniz :

Eti mutlaka dinlendirin :

Eğer hayvanı keser kesmez etini hemen ayırıp buzdolabına atarsanız, lastik gibi sertleşmesine neden olursunuz. Et yerine sert kaslar yemek istemiyorsanız, kurbanınızın etlerini temiz kaplara koymalı ve serin, güneş görmeyen, 14 dercenin altında bir yerde dinlendirerek, etlerin oda sıcaklığına düşlmesini bekleyin. Ancak bu dinlendirme süresinin 5 saati geçmemesine dikkat edin. Sonrasında etleri buzdolabına koyabilirsiniz.


Buzdolabına koyulan büyük parçalar etin bozulmasına neden olabilir :

Kurban etlerini dinlendirmeden, kesim sıcaklığındayken poşet içinde veya hava almasını önleyecek şekilde büyük parçalar halinde  buzdolabına koyarsanız, bu büyük parçaların iç kısımlarını buzdolabı soğutamayabilir. Bu sebeple, etimizin yeterince hava almayan kısımlarında, henüz 2. günde kokuşmalar, bozulmalar ve yeşillenmeler oluşabilir.


Yeşillenmiş etleri kesinlikle tüketmeyin :

Etlerinizin bazı yerlerinde yeşillenmeler oluşursa, bu kısımları kesinlikle tüketmeyin ve çöpe atın. Kurban etlerinin normal buzdolabı şartlarında ortalama dayanma süresi 5 ila 6 gün arasında değişir. Kıymada ise bu süre 3 güne iner.


Soğuk kasılması, etlerinizin sertleşmesine yol açar:

Etlerinizi kesimden sonra dinlendirmeden buzdolabına koyarsanız veya 10 derecenin altında bir yere kaldırırsanız, “soğuk kasılması” adı verilen düzensiz kasılmalar nedeniyle etlerinizde sertleşme ve lezzet kaybı meydana gelir.


Öncelikle küçük parçaları tüketin, dondurulacak etleri porsiyonlara bölün:

Etlerinizi mümkün olduğu kadar “kıyma – kuşbaşı – dilim et” sıralamasına göre tüketin. Çünkü küçük parçalar daha erken bozulur. Buzdolabında taze olarak etlerinizi saklarken, su salmalarını önlemek için cam veya çelik kaplar kullanmayı tercih edin. Dondurarak uzun süre muhafaza etmek istediğiniz etleri, porsiyonlar halinde yağlı kağıt, alüminyum folyo veya streç filme sarın.


Donmuş etleri buzdolabında çözdürün :

Donmak üzere hazırladığınız paketleri 3 sıradan daha fazla üst üste koymamaya dikkat edin. Eti çözdürmek istediğinizde mutlaka buzluktan çıkarıp, buzdolabına koyarak çözdürün. Ve bekletmeden tüketin.


Buzdolabınızda çiğ ve pişmiş eti birbirlerinden ayrı koyun:

Eğer buzdolabınızda, etleri saklamak için özel bir bölme yoksa, çiğ etleri en alt rafa, pişmiş etleri ise en üst rafa koyun. Böylece, çiğ etten sızabilecek suyun pişmiş ete damlamasına engel olabilirsiniz.






Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

REKLAMLAR
  • YORUM
Facebookta bizi bulun