Kaz Barınağı Nasıl Olmalıdır?

Kaz Barınağı Nasıl Olmalıdır?

Kazlar genelde açık alanda yetiştirilen bir türdür. Ancak özellikle çok soğuk havalarda ve daha civciv dönemlerinde iken kaz barınağı önemli bir  ihtiyaçtır.

Aşırı fırtınalı havaların veya soğuk havaların dışında 6 – 8 haftalık yetişkin kazlar genelde barınaklara pek girmezler. Havaların nispeten soğuk geçtiği bölgelerde yaşayan tavuklar için ise tavuk kümesleri, açık sundurmalar veya ambarlar kazların barınmaları için yeterli olacaktır.

Barınakların tabanına altlık olarak saman, talaş, yonga veya kuru ot serilebilir. Ancak bu altlık sık sık karıştırılmalı ve hava alması sağlanmalıdır. Ayrıca ıslak ve aşırı kitli olan kısımları da barınaktan dışarı atılmalıdır.

Kazların barınaklarının kedi, köpek ve farelerden de arındırılmış olması önemli bir detaydır. Özellikle yuvalara verilen zararların en aza indirilmesi için bu elzem bir durumdur.

Kazlar kafes veya kutulara veya fıçılara yuva yaparlar. Her bir yuvada 2-3 dişi kaz barınabilmektedir. Bu noktada dişilerin kendi yuvalarını seçmelerine izin verilmelidir.

Son olarak 6  – 8 haftalık olan kazlar her ne kadar barınağa ihtiyaç duymasalar da aşırı soğuk havalarda ıslanan kazların daha sonrasında barınaklarda kurumaları gerekeceği için kaz besiciliğinde barınak bulunması önerilmektedir.

 

Kaz Barınağı Örneği

 

 

Kaz Barınağı Isısı

Kapalı kaz barınaklarının ısıtılması için gaz, mazot veya elektrikle çalışan ısıtıcıları kullanabilirsiniz.

Kaz civcivlerinin diğer kümes hayvanlarının civcivlerine göre daha iri olmalarından dolayı 250 watt değerindeki bir ampul küçük bir kaz sürüsünün ısınması için yeterli olacaktır.

 

Kaz Barınağı İçin Altlık ve Folluk

Yumurtlayan kazların özel bir yere ihtiyaç duymadığı bilinen bir gerçektir. Ancak yapılacak olan folluklar ile yumurtalarını folluklara bırakmaları sağlanabilir.

Kaz barınaklarına inşa edilecek follukların 60 * 60 cm veya 50 * 50 santim genişliğinde ve 42 cm derinliğinde olması ideal bir kaz folluğu hazırlamak için yeterli olacaktır.

 

Ä°lgili resim

 

Kazların Yemlik ve Sulukları

Kaz besiciliğinde yemliklerin yemlerin saçılmasını önleyecek yapıda olması, sulukların içinin de kazların içine girip suyu dökemeyecekleri yapıda olması yeterli olacaktır.

Otomatik suluk ve yemlik kullanılan besi alanlarında başlangıçta suluğa 100 – 200, yemliğe de 125 adet palaz hesaplanır.

Havanın sıcaklığına, hayvanların büyüklüğüne ve otlama alanlarının yeterliliğine göre bu hesaplama değişebilmektedir.

 

Ä°lgili resim

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

REKLAMLAR
  • YORUM
Facebookta bizi bulun