İngiliz Çimi (Lolium Perenne) Yetiştiriciliği

İngiliz Çimi (Lolium Perenne) Yetiştiriciliği

Uzun ömürlü olması ve 80 – 90 cm boylarına ulaşabilmesi sebebiyle oldukça fazla tercih edilen İngiliz Çimi büyüme esnasında kardeşlenerek yumak haline gelen bir çim türüdür.

Hızlı büyümesi, yumak haline gelmesi ve çim örtüsü meydana getirebilmesinden dolayı özellikle futbol sahaları başta olmak üzere çimli saha kullanan birçok spor tesisinde bu çim türü kullanılmaktadır.

İyi gübrelenmiş killi topraklarda yetiştirilebildiği gibi iyi drene edilmiş, siltli veya ağır killi topraklara da tam uyum gösterebilen bir yapıya sahiptir.

Ilıman iklime sahip bölgelerde sonbahar döneminde ekilen İngiliz Çimi kış merası olarak kullanılmaktadır. Doğu Anadolu gibi sert kışlar geçiren bölgelerde ise İlkbahar ayında ekim yapılabilir.

Sulama sıkıntısı olmayan veya düzenli olarak yağış alan bölgelerde ekim sıklığı olarak 15-20 cm sıra aralığı tercih edilir. Ekim derinliği de 1,5-2 cm den fazla olmamalıdır.

Dekar başına atılacak tohum miktarı tek başına ekimlerde 1,5 – 5 KG iken baklagiller ile karıştırılarak ekilmesi durumunda 0,5 – 1 KG seviyesinde olmalıdır.

Normal şartlar altında ekim yapılan alanda dekar başına 15 – 20 kg kadar saf azot yeterli gelecektir. Her biçimden sonrada dekar başına 5 – 10 kg kadar say azot takviyesi yapılmalıdır.

Bir baklagiller ile birlikte ekim yapılması durumunda ise tesis yılında dekara 3-4 KG saf azot uygulanması yeterli gelecektir. Bakım yıllarında ise azotlu gübre uygulaması yapılmalıdır.

Eğer çim üretimi değil de tohum üretimi yapılacaksa o zaman 15 – 20 cm aralığında ekilmeli ve dekar başına 1-2 kg kadar tohumluk kullanılmalıdır. Toprakta bulunan azot dengesine göre de 8 – 12 KG kadar dekar başına azot uygulanabilir. Bu miktarın yarısı ekim ile birlikte, diğer yarısı da sapa kalkma devresinin başlangıcında uygulanmalıdır. Normal şartlar altında dekar başına 5 kg fosfor ve 10 kg potasyum takviyesi de yeterli gelecektir.

Tohum üretimi 2-3 yıl süreyle verimli bir halde ilerlerken bu sürenin sonrasında verim azalmaktadır. Bu düşüşü kontrol etmek için düzenli gübreleme işlemi yapılması gerekmektedir.

Tohum verimi dekar başına değişiklik göstermekle beraber 30 ila 100 kg arasında değişebilmektedir. Düzenli yağış alan ve bilinçli ekim ve dikim yapılan bölgelerde dekar başına 100 kg üzerinde de verim alınabilinmektedir. Ancak Türkiye ortalaması ve Dünya ortalamasında dekar başına ortalama verim oranı 68 – 80 kg arasında değişmektedir. Kıraç bölgelerde ilk yıl 50 – 60 kg kadar verim alınırken ikinci yıl bu verim oranı 30 kg seviyesine kadar gerileyebilmektedir.

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

REKLAMLAR
  • YORUM
Facebookta bizi bulun