DAMIZLIK KOYUN VE KOÇ SEÇİMİ

DAMIZLIK KOYUN VE KOÇ SEÇİMİ

Koyun yetiştiriciliği yaparken, sürümüzden istenilen verimi alabilmek için damızlık koyun ve koç seçimini titizlikle yapmamız önemlidir. Damızlık seçiminde özellikle dikkat etmemiz gereken hususlar aşağıdadır :

Kuzu Verimi Bakımından Seçim :

Anaç koyun seçiminde, koyunların ilk 2 doğumlarına bakılarak, ikiz doğum yapanlara öncelik tanınmalıdır. Bundan ayrı olarak, damızlık anaç koyunların, ikizlik oranları yüksek olan ana ve babalardan köken almaları da göz önünde bulundurulur.

Koç seçiminde, ikiz doğmuş olmalarının yanında, annelerinin ikizliğine de önem verilir.

İri Kuzu Elde Etmek İçin Seçim :

Vücutça iri anaç koyunlar damızlığa ayrılmalı, sütten kesim sırasında erkek ve dişi kuzuların ağırlıkları ve iştahları kontrol edilerek uygun olanlar tercih edilmelidir.

Süt Verimi Bakımından Seçim :

Günlük süt verimi yüksek koyunlar seçilmeli, meme başı uzunluklarına, iriliklerine ve meme aynalarına dikkat edilmelidir.

Yapağı Verimi Bakımından Seçim :

Damızlığa ayrılmak istenen koyun ve koçların kırkım ağırlıklarına bakmak yeterli olacaktır.

Genel Özellikler Bakımından Seçim :

Damızlık seçiminde çoğunlukla iki veya daha fazla özellik birlikte arandığından, damızlıklar seçilirken vücutları ve verimleri arasındaki ilişkilere dikkat edilir.

Etçi ve Etçi/Yapağıcı koyunlar derin vücutlu, dolgun ve geniş sağrılı, sütçü ırklara nazaran daha kısa bacaklı ve iri kemikli olurlar.

Sütçü koyunlar uzun vücutlu, yüksek bacaklı, geniş meme aynasına sahip, ince ve uzun kemikli hayvanlardır.

Damızlık olarak seçilecek hayvanlar, mensubu oldukları ırkın tüm özelliklerini taşıyan, en iyi örneklerinden olmalıdır. Kalıtsal kusurları bulunmamalıdır.

Koç seçiminde bunlara ilaveten, yumurtalarının büyük ve eşit olmasına, aşım isteklerinin yüksek olmasına dikkat edilmelidir. Bu özellikleri taşıyan koçların, çiftleştikleri koyunu gebe bırakma oranları yüksek olur.  Bu koçların, kızlarının verimleri de yüksek ve tatminkar olur.

 

 

 

 

 

 

AYIKLAMA :

Her yıl düzenli olarak yaşlılık ve hastalık gibi nedenlerle damızlık koyun ve koçların bir bölümünün sürüden uzaklaştırılması işlemine “ayıklama” adı verilir. Koç, koyun ve kuzuların ayıklanması esnasında dikkat edilecek hususlar şunlardır :

* Üstüste olmak üzere 2 yıl gebe kalmayan koyunlar damızlıktan çıkarılmalıdır. Son yıl gebe kalmamış olanlardan, genel durumu iyi ve vücut yönünden iri olanlara 1 yıl daha şans tanınabilir.

* Ayak bozukluğu, topallık, üst ya da alt çene kısalığı gibi genetik bozukluğu olan kuzularla beraber, zayıf doğanlar ve istenilen gelişimi gösteremeyenler damızlıktan çıkarılmalıdır.

* Doğum yapmalarına rağmen, kuzularına iyi bakamayan, kuzuları zayıf doğan veya hızlı bir gelişim gösteremeyen koyunlar da damızlıktan çıkarılmalıdır.

* Süt verimleri düşük olan ve çabuk kuruya çıkan koyunlar da ayıklanmalıdır.

* Yaşlanan ve dişleri dökülen koyunlar sürü damızlığından çıkarılmalıdır. yaş sınırı ırklara göre değişim göstermekle birlikte, genel olarak 6 – 8 yaş olarak kabul görmektedir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

REKLAMLAR
  • YORUM
Facebookta bizi bulun