Cüce Timsah

Cüce Timsah

Cüce Timsah, Batı Afrika’nın yağmur ormanlarında bulunan küçük bir timsah türüdür. Dünyada yaşayan en küçük timsah türüdür.

Cüce Timsah Anatomisi ve Görünümü

Siyah bir gövdeye, kısa – geniş bir burna sahiptir. Bu özellikler “Geniş Burunlu Timsah”, Kemikli Timsah ve Kara Timsah” gibi bir çok farklı isimle anılmasına neden olmuştur., sadece yaşadıkları coğrafya olarak değil, görünüş ve davranışlarında da farklılıklar gösterirler. Cüce timsahlar halen doğal alanlarında yaşamayı sürdürseler de habitat kaybı ve avlanma sonucu sayıları büyük ölçüde düşmüştür.

Cüce Timsah nadiren 1,6 metreden daha fazla büyür ve bilinen en büyüğü 1,9 metreye ulaşmıştır. Gövdesi sarımsı olup, alt tarafı siyahtır ve sert, zırhlı bir terazi ile korunur. Sadece yaralanmaya karşı korumakla kalmayıp, aynı zamanda güneşin yakmasını engelleyen kemikli plakalardır. Dikey düzleştirilmiş kaslı kuyruğu, suda yüzmesine yardım eder. Cücesi Timsahın hem görmesini hem de nefes almasını sağlamak için gözleri ve burun delikleri, başlarının üst kısmında bulunur ve vücudunun geri kalan kısmı su altındayken hem avından hem de avcılardan neredeyse tamamen gizlenmesini sağlar.

 

Cüce Timsah Dağılımı ve Yaşam Alanı

Cüce Timsah, Batı Afrika’da Angola, Kamerun, Kongo, Gambiya, Gana, Gine, Liberya, Nijerya, Senegal ve Sierra Leone de dahil olmak üzere bir dizi ülkede bulunur. Yavaş akan nehirlerde bataklıklar, daimi su havuzları ve mevsimsel sel felaketleri ile birlikte yoğun yağmur ormanlarının bulunduğu bölgelerde bulunur. Sudaki yaşama özel olarak adapte edilmiş olmasına rağmen, nehir kıyısında gün boyunca dinlenecekleri yuvaları kazmak için çok fazla zaman harcamaktadırlar. Yaşam alanlarının çoğunun kaybedilmesi, esas olarak ormansızlaştırılması amacıyla tarım arazilerinin temizlenmesi ve büyüyen insan yerleşimlerinin artması olarak risk tehdit altındadırlar.

Cüce Timsah Davranışı ve Yaşam Tarzı

Cüce Timsah, hem sudaki hem de karanlıkta kıyılardaki küçük avları avlayan, gececi ve genel olarak yalnız bir hayvandır. Gün boyunca nehir kıyısına açılan ve birkaç metre uzunluğundaki giriş ve çıkış tünelleri bulunan yuvalarda dinlenirler. Uygun bir yuva alanı bulamıyorlarsa, suya asılmış olan su altındaki ağaç kökleri arasında saklanırlar. Cüce Timsah, soğuk kanlı bir hayvandır. Sudayken vücutlarını yüzeyin altına batırırlar, böylece sadece göz ve burun delikleri açığa çıkar, böylece potansiyel avcılardan gizlenebilirler ve şüphesiz avı ya da avcıyı tuzağa düşürebilirler.

Cüce Timsah Yetiştiriciliği ve Yaşam Döngüsü

Cüce Timsahlar, ıslak mevsimin başında (Mayıs – Haziran) bir erkeğin kendi bölgesini paylaşan birkaç dişiyle çiftleşeceği zaman üreme eğilimindedir. Daha sonra dişi, yumurtaları saklayabilme amacıyla çürüyen bitki örtüsünü sürükleyerek bir yuva oluşturur. Bitki örtüsü ayrıştırıldığında, kuluçka sırasında yumurtaların sıcak kalmasına yardımcı olan ısı yayılır. Daha sonra anne, yavaşça yavruları ağzına alır ve güvenli bir şekilde ulaşmalarını sağlamak için onları suya taşır.

Cüce Timsah Beslenimi ve Avı

Cüce Timsah, hayatta kalmak için sadece diğer hayvanları yiyen etçil bir hayvandır. Balıklar, kuşlar, kabuklular, kurbağalar, ara sıra küçük memelileri yerler. Güçlü çeneleri, koni biçimli keskin uçlu dişleri vardır. Mevsimsel su baskınlarının meydana geldiği bölgelerde, yağışlara bağlı olarak besinlerini değiştirdikleri, su baskınlarında daha fazla balık yedikleri ve kuru mevsimde kabuklularla daha fazla beslendikleri bilinmektedir.

Cüce Timsah

 

Cüce Timsah Avcıları ve Tehditleri

Güçlü bir avcı olmasına rağmen küçük boyutu nedeniyle büyük akrabalarından daha kolay bir hedeftir. Yavrular ve yumurtalar, anneleri tarafından korunmalarına rağmen kuşlar, memeliler ve diğer sürüngenler dahil olmak üzere birçok farklı hayvan tarafından avlanır. Günümüzdeki Cüce Timsahların en büyük tehditi, öncelikle kereste için habitat tahribatı ve palmiye yağı tarlaları da dahil olmak üzere araziyi tarım için kullanan insanlardır. Aynı zamanda bazı bölgelerdeki yöre halkı tarafından yiyecek için avlanırlar, sert yüzeyleri daha sonra belirli yerel ürünlerin yapımında kullanılır.

Cüce Timsah Hakkında İlginç Bilgiler ve Özellikler

Timsah ailesinin diğer üyeleri gibi Cüce Timsah da son 65 milyon yılda çok az değiştiği düşünülen antik bir türdür. Yarı sucul doğası, su altında yaşarken gözlerini korumak için kapatılabileceği şeffaf bir üçüncü göz kapağı da dahil olmak üzere, suda yaşamalarına ve beslenmelerine yardımcı olan birkaç ayırt edici özelliğe sahiptiler.

İnsanlarla İlişkisi

Daha büyük akrabalarından farklı olarak Cüce Timsahının sert, zırhlı cildi, diğer timsah türleri kadar sık ​​avlanmadıkları; ancak bazı bölgelerdeki yerel halk tarafından etleri için sık sık avlandıkları biliniyordu. Doğal alanlarının çoğunda insan faaliyetlerinin artan seviyelerinden etkilenmişlerdir.

Koruma Durumu ve Bugünkü Hayatı

Bugün Cüce Timsah, IUCN tarafından doğal ortamında savunmasız olan ve vahşi doğada bıraktığı düşünülen 25.000 – 100.000 bireye sahip bir hayvan olarak listelenmiştir. Nüfus verilerinin toplanması çoğu zaman zordur. Batı Afrika’daki bazı ülkelerde halen oldukça geniş bir dağılıma sahiptir. Kamerun bölgelerinin de dahil olduğu bazı bölgelerde çok fazla olduğu biliniyor. Özellikle doğal yaşam alanlarındaki büyük bölgelerin şiddetli kaybı nedeniyle, diğerlerinde ciddi nüfus düşüşleri yaşandı.

 

 

 

Ana Avı: Balık, kabuklular, kurbağalar
Ayırt Edici Özellikler: Kısa ve geniş burun. Dinlenmek için nehir kıyısındaki yuvalar kazar.
Besin zinciri basamağı: Etobur
Bilimsel adı: Osteolaemus tetraspis
Boy: 1,7 – 1,9 m
Cilt tipi: Terazi
Doğum başına ortalama yavru sayısı: 10
En büyük tehdit: Habitat kaybı ve avcılık
Grup: Sürüngen
Kilo: 18 – 40 kg
Koruma durumu: Hassas, Savunmasız
Menşei: Batı Afrika
Ortalama yaşam süresi: 40 – 75 yaş
Renk: Siyah, Gri, Sarı
Tahmini Nüfus Boyutu: 25.000 – 100.000
Takson Basamağı: Tür
Türlerin Sayısı: 2
Üst sınıf: Osteolaemus
Yaşam alanı: Yağmur ormanı nehirleri ve bataklıkları
Yaşam tarzı: Gece / Gündüz
Yırtıcıları: Timsahlar, Büyük Kuşlar ve Memeliler

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:
İlginizi Çekebilir
Önceki Yazı
Sonraki Yazı

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

REKLAMLAR
  • YORUM
Facebookta bizi bulun