Churro Koyun Irkı

Churro Koyun Irkı

Orta ve Kuzey Amerika’da ilk olarak ortaya çıkan bir ırk olan Churro Koyun Irkı asıl olarak Kızılderili Kabileleri tarafından yetiştirilen bir ırktır. Yani ırkın temeli Kızılderili hayatına dayanmaktadır. O dönemde Churro Koyun Irkı Kızılderili Kabileleri için Et – Süt ve Deri olmak üzere 3 alanda yararlanılan bir hayvan türü idi.

Zamanla İspanyol ve Amerikalılar tarafından keşfedilen bu koyun ırkı bu bölgelerde yaygınlaşmaya başladı. 1540 yılında Francisco CORANADO ve 1598 yılında Don Juan de ONATE ismindeki iki kişi tarafından İspanya’ya götürülen Churro Koyun Irkı bu bölgede birçok ırk ile melezleştirilmiş ve geniş bir aileye sahip olması sağlanmıştır.

Churro Koyun Irkı 1788 yılı ile 1846 yılları arasında Altın Çağını yaşamış, dünyanın birçok bölgesinde yetiştirilen bir ırk halini almıştır.

Çok fazla melezleştirme işlemine tabi tutulan Churro Koyun Irkı zamanla Saf Irkı kaybetmeye başlamıştır. Bu noktada hali hazırda bilinen çok az sayıdaki Saf Churro Koyun Irkı üyesi ABD’de bazı bölgelerde yaşamlarını sürdürmektedirler. Diğerleri ise zamanla melezleştirmeler sonucu birçok ırka dönüşmüşlerdir.

Son dönemlerde yapılan çalışmalar ile ırkın tamamen ortadan kaybolması önlenmiştir. Ama yaygınlık bakımından yeniden yaygınlaşması sağlanamamıştır.

Görünüm Özellikleri :

Renkleri beyaz, gümüş, gri, kırmızı ve siyah’tır.

Uzun bacaklı, ince vücut yapılıdır.

Erkek ve dişileri boynuzludur. Boynuzlar 2 yada 4 boynuz şeklindedir.

Aşırı kuraklığa ve sıcaklığa olduğu gibi soğuklara da (0 °C ‘ye kadar) dayanıklıdır.

Kolay doğum özelliğindedir.

Kuzuları çabuk gelişir.

Annelik içgüdüsü iyidir.

 Verim Özellikleri :

Canlı ağırlık: Erkek: 72 – 90 kg ; Dişi: 45 – 55 kg

Yapağı verimi: 1.8 – 2.8 kg

Çift kat yapağısı bulunur. Al yünler hayvanı sıcak tutmak için, üst yün alt yünü pisliklerden, kardan ve yağışlardan korumak içindir.

Yapağısı az yağlı olduğu için işlemesi kolaydır.

Yapağısı halı dokumacılığında kullanılır. Tüm renkler aynı kalitededir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

REKLAMLAR
  • YORUM
Facebookta bizi bulun