Çayırlar ve Çeşitleri

Çayırlar ve Çeşitleri

ÇAYIR 

Ekseriyetle biçilerek değerlendirilen, üstünde  uzun boylu ve yumaklı bir bitki örtüsüne sahip, taban suyunun yakın olduğu yem alanlarına çayır denir.

Oluşma şekillerine göre çayırlar, Doğal ve Yapay çayırlar olarak 2 çeşittirler.

 

Doğal Çayırlar :   Nemli topraklar ve taban arazilerde, kendiliklerinden oluşurlar. Bulundukları topraktaki nem özellikleri yönünden 2’ye ayrılırlar :

a ) Yaş Çayırlar : Yaz ayları da dahil tüm yıl süresince, ıslak ve nemli durumda bulunan topraklarda, kendiliklerinden gelişirler. Sazların ve üç köşeli otların bol bulunduğu çayırlardır.

b ) Kuru Çayırlar : Bu çayırların, yaz mevsiminde, topraklarıyla beraber barındırdıkları bitki örtüsünün de çoğunluğu kurur.

 

Bulundukları Yere Göre Doğal Çayır Çeşitleri : 

a)      Biçenekler : Bu tip çayırlarda her sene ilkbahar aylarında otlatma yapılır, sonrasında tekrardan gelişen otlar, biçilerek kullanılırlar.

b)      Dağ Çayırı : Genellikle dağ meralarının bazı kısımlarında, biçim yapılacak kadar büyüyen otların geliştiği alanlara bu ad verilir.

c)      Yayla Çayırı : Yaylaların, rutubetli ve derin topraklarında oluşan doğal çayır çeşididir.

d)      Orman Çayırı : Orman bünyesindeki açık alanlarda, ya da ormandaki ağaçların altlarında oluşan, biçilebilecek ot alanlarıdır.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

1 Yorum

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

REKLAMLAR
  • YORUM
Facebookta bizi bulun