Afrika Fili

Afrika Fili

Afrika Fili, 6 tondan fazla kiloya ulaşan bazı bireyleri ile günümüzde karada yaşayan  canlıların en büyüğüdür.

 

Sınıflandırması ve Evrimi

Yunanca’da fildişi için  kullanılan “elephas” sözcüğünden köken aldığı düşünülmektedir. Afrika Filinin atalarının bir çoğu, son buzul döneminde (Yünlü Mamut da dahil olmak üzere) tükenmiş olsa da, bugün Asya Fili olan birçok alt türün bulunduğu üç farklı fil türü vardır. Afrika Fili ve Afrika Orman Fili. Bu iki fil türü çok benzer olmasına rağmen, Afrika Fili genellikle yuvarlak kulakları ve daha ince dişleri olarak, Afrika Orman Filinden daha büyük kabul edilirler.

 

Afrika Fili Anatomisi ve Görünümü

Afrika Fili, Dünya üzerindeki bilinen en büyük kara memelisidir. Erkek fillerin boyu 3,5 metreye kadar çıkmaktadır ve dişiler yaklaşık olarak 3 metreden  biraz daha küçüktür. Afrika Filleri 6 ile 7 metre yüksekliğe ulaşabilir. Bir Afrika Filinin dişleri yaklaşık 2.5 metre uzunluğunda olabilir ve  50 ile 100 kilo arasındadır. Afrika Fillerinin her biri yaklaşık 5 kg ağırlığında ve yaklaşık 12 inç uzunluğunda olan dört molar dişe sahiptir. Afrika Filinin ağzındaki ön diş çiftlerini parçalayıp parçalara ayrıldıkça, arka çift ileriye doğru kayar ve arkasında iki yeni molar diş ortaya çıkar. Yaşamları boyunca altı kez diş değiştirirler; ama 40 ile 60 yaşları arasında oldukları zaman, artık dişleri yoktur ve büyük ihtimalle açlıktan ölürler. Bu durum Afrika fillerinin ölümünün genel sebebidir.

 

Afrika Fili

 

 

Dağılımı ve Yaşam Alanı

Atalarının tarihsel aralığı Arctic Circle’a (Kuzey Kutup Dairesi) doğru uzanmakla birlikte bugün Afrika Fili, otlanmak için ovaları ve otlakları dolaşan göçebe sürüler halinde Orta ve Güney Afrika’da bulunur. Afrika kıtasının otsu savan ovaları ve çalılıklarında, anneleri ve yavrularını içeren gruplarda yaşarlar. Genel olarak, sürüleri yaklaşık 10 bireyi içerir; ancak aile gruplarının bir araya gelip, 1.000’in üzerinde fili kapsayabilen bir klan oluşturması nadir değildir.

 

Davranışı ve Yaşam Tarzı

İnanılmaz derecede sosyal bir memeli olmakla kalmaz, aynı zamanda çok aktif bir hayvandır. Yiyecek aramak için sürekli hareket halinde olan,  göçebe hayvanlardır. Dolayısıyla bu hareket onların avcılardan ve dış etkenlerden daha iyi korunmasını sağlar. Afrika Filinin uzun burnu en ayırt edici özelliklerinden biridir ve bu ekstra uzun burun sadece yiyecek toplamak ve işlemek için yeterince  değil, aynı zamanda su içmek için de kullanılır. Ayrıca dişlerini ve gövdelerini aslanlardan kendilerini savunmak için ve çiftleşme mevsiminde diğer erkek Afrika Filleri ile savaşmak için kullanırlar. Afrika Filleri sevgi, sevecenlik ve ölü yakınları için yas gibi davranışlar sergilediklerinden, çok zeki ve duygusal hayvanlar olarak kabul edilirler.

 

 

 

 

Yetiştiriciliği ve Yaşam Döngüsü

Afrika Fillerinin ortalama ömrü 60 ile 70 yıl arasında olan, nispeten uzun ömürlü olma eğilimindedirler. Dişi Afrika Filleri, 10 ile 11 yaşından sonra cinsel olgunluğa ulaşırlar. Erkek Afrika Filleri genellikle 20 yaşına kadar cinsel olgunluğa ulaşmazlar. Çiftleşmeden ve 2 yıla kadar olan bir gebelik döneminden sonra dişi Afrika Fili tek bir bebek fil doğurur (ikiz doğurdukları da bilinir; ama çok nadirdir). Anne, sürünün rehberliği ve koruması altında bebek fili 2 yıl emzirir (bebek filin 6 yaş civarına kadar). Bu eşik, buzağının dişlerinin yetişmeye başlayacağı zamandır.

 

Beslenimi ve Avı

Muazzam boyutuna rağmen, sadece bitki ve bitki maddelerinden oluşan besin zinciriyle hayatta kalan otobur bir memelidir. Afrika Fili beslenmesinin büyük bir kısmı, gövdesini kullanarak ağaçlardan ve çalılardan sıyrılan yapraklar ve dallardan oluşur. Aynı zamanda meyveleri yemek, çimenler üzerinde otlamak, zemindeki kökleri kazmak ve ağaçların kabuklarını soymak için muazzam dişlerini kullanırlar. Büyük düz dişleri, bitkileri öğütmek için mükemmel bir araçtır, böylece daha kolay sindirebilirler.

 

Yırtıcıları ve Tehditleri

Afrika Filleri esas olarak büyüklüğü ve genellikle sürü güvenliği içinde kalmaları nedeniyle, yırtıcıların kolay kolay saldırmadığı,  Afrika’nın barışçıl devleridir. Diğer büyük memeliler ve kuşlarla birlikte sorunsuz bir şekilde yaşayabilirler. Aslanlar ve Sırtlanlar,  yaşlı ve hasta olan, dolayısıyla daha savunmasız olan yetişkinleri ve annesinden ayrılan  genç yavrulara saldırabilirler. Bu fillerin dişleri için çıldıran insanlar, kıtadaki yaşam alanı kaybı ile birlikte hayatta kalmalarına karşı en büyük tehdittir.

 

Hakkında İlginç Gerçekler ve Özellikler

19. yüzyılın başlarında Afrika Filinin öyküsü, Afrika kıtasında olduğu düşünülen 5 milyona yakın insanın varlığıyla çok farklıydı. Ancak fildişi talebine bağlı olarak fil popülasyonunun bazı bölgelerde %85 düştüğü düşünülmektedir. Bu Fillerin büyük kulakları, bu büyük deri parçaları sadece duymak için değil, kendisini Afrika sıcağında serin tutmak için hayati bir araçtır. Afrika’da bulunan otoburların birçoğu gibi, yeni doğan yavru filler hayatta kalma şansını en üst düzeye çıkarmak için doğar doğmaz yürüyebilir. Bir yetişkin Afrika Fili her gün 50 galon su içebilir ve bir seferde burunlarına 1.5 galon su alabilir. (1 galon = 3,7 litre.)

 

İnsanlarla İlişkisi

Ne yazık ki Afrika’ya ve onun egzotik harikalarına (özellikle 20. yüzyılın ortalarına doğru) ilginin artmasına bağlı olarak, bu hayvanların popülasyonu yok olmaya doğru yıkıcı bir düşüş yaşadı. Avcılar tarafından yıllarca fildişi için acımasızca öldürüldükten sonra, doğal yaşam alanlarının çoğu yok olmuştu. 1989’da Dünya çapında çıkarılan fildişi avı yasağı, popülasyonları kıta boyunca çok dramatik bir şekilde düştükten sonra gerçekleşti. Afrika’nın kuzey ve orta kesimlerinde nadiren korunan alanlarla sınırlıdır ve güneyde hikayenin benzeri olmasına rağmen, Güney Afrika Fili popülasyonlarının bölgedeki tahmini 300.000 fil ile daha iyi olduğu düşünülmektedir.

 

Koruma Durumu ve Bugünkü Hayatı

Bugün vahşi doğadaki popülasyonlarının artmasına rağmen, halen yasa dışı kaçak avlanma ve habitat tahribatının artmasıyla tehdit ediliyor. Afrika topraklarındaki ormansızlaşma, vahşi doğalarında hem yiyecek bulmalarını hem de barınmalarını  zorlaştırmaktadır. Yasağa rağmen dişleri yüzünden sürekli avlanma tehditi altındadırlar.

 

 

 

 

 

Ayırt Edici Özellikler: Büyük, yuvarlak kulaklar.
Bilimsel adı: Loxodonta africana
Boy: Afrika savan fili: 3 – 7 m
Doğum başına ortalama yavru sayısı: 1
Gebelik süresi: Afrika savan fili: 20 – 24 ay
Grup: Memeli
Kilo: Afrika savan fili: 6.000 kg, Afrika orman fili: 2.700 kg
Ortalama yaşam süresi: Afrika savan fili: 60 – 70 yıl, Afrika orman fili: 60 – 70 yıl
Takson Basamağı: Cins

Sosyal Medyada Paylaşın:
İlginizi Çekebilir
Önceki Yazı
Sonraki Yazı

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

REKLAMLAR
  • YORUM
2019-07-15 08:21:55
2019-07-14 20:02:24
2019-06-18 20:26:07
İki yaşındaki sığır, süt dişlerini değiştirmemişse kurban olur mu? | Kuranı Kerimde: […] www.turkbesi.com/kurbanlik-sigirlarda-yas-tayini.html […]
2019-06-18 17:17:03
Süt dişleri dökülmemiş hayvandan kurban olur mu? | Kuranı Kerimde: […] www.turkbesi.com/kurbanlik-sigirlarda-yas-tayini.html […]
2019-06-18 16:42:55
Kurbanlık hayvanın yaşı neye gore hesaplanır? | Kuranı Kerimde: […] www.turkbesi.com/kurbanlik-sigirlarda-yas-tayini.html […]
2019-06-18 16:33:07
Facebookta bizi bulun