Adelie Pengueni

Adelie Pengueni

Adelie Pengueni, Güney Okyanusundaki en küçük ve en yaygın penguen türüdür ve Antarktik ana karasındada bulunan  iki Penguen türünden biridir (diğeri daha büyük olan İmparator Penguen).

Adelie Pengueni Sınıflandırması ve Evrimi

Adelie Penguen ismi, karısı Adelie için Penguen adını veren Fransız kaşif Jules Dumont d’Urville tarafından 1840 yılında seçildi. Adelie Penguenleri, Antarktika’daki hayatlarına iyi uyum sağlamışlardır. Bu göçmen kuşlar yaz ayları boyunca Antarktika sahillerine dönmeden önce kuzeye giderler.

 

Adelie Pengueni Anatomisi ve Görünümü

Adelie Pengueni, mavi-siyah sırt ve tamamen beyaz göğüs ve göbek ile en kolay tanımlanabilir Penguen türlerinden biridir. Adelie Pengueninin baş ve gagası siyahtır. Gözlerinin etrafında beyaz halka ile çevrilidir. Güçlü pembe ayakları, sadece yuvalama alanlarına ulaşmak ve kayalık uçurumlara tırmanmak için değil, aynı zamanda buzda kayarak (kürek çekerken) ilerletmek için de yardımcı olur.

 

Adelie Pengueni

 

Adelie Pengueni Dağılımı ve Yaşam Alanı

Adelie Pengueni, Antarktika kıyı şeridinde ve yakınındaki adalarda bulunan dünyanın en güneyindeki kuşlardan biridir. Kış aylarında kuzeye göç eder, burada büyük buz platformlarında yaşarlar ve yiyeceklere daha iyi erişirler. Daha sıcak yaz aylarında güneye geri dönerek, kıyı sahillerine yuvalarını inşa edebilecekleri kayalık yamaçlarda, buzsuz zemin arayışına yönelirler.

Adelie Pengueni Davranışı ve Yaşam Tarzı

Tüm Penguen türlerinde olduğu gibi Adelie Penguenlerinde de genellikle binlerce Penguen bireyini barındıran, koloniler olarak bilinen büyük gruplarda toplanan, oldukça hareketli bir hayvandır. Korkunç bir şekilde bölgesel olmadığı bilinmemekle birlikte, yetişkinlerin yuvalanma alanlarına saldırgan olmaları ve komşularının yuvalarından kaya çaldıkları bilinen bir durum değildir. Gruplar halinde avlandıkları da bilinir. Birbirleriyle sürekli iletişim halindedirler, göz hareketleri ile vücut dili en yaygın iletişim biçimleri olduğu düşünülür.

Adelie Pengueni Yetiştiriciliği ve Yaşam Döngüsü

Adelie Penguenleri Kasım ve Aralık aylarında Antarktika, yaz aylarında üreme alanlarına dönmektedir. Yumuşak ayakları, bu süre zarfında hızlı bir şekilde yuva yapmak için iyi tasarlanmıştır. Adelie Pengueni çiftleri, büyük kolonilerde yaşamak için çiftleşirler. Dişiler yumurtalarını kayalardan yapılmış bir yuvaya bırakırlar. Hem erkek hem de dişi 10 güne kadar yumurtalarını kuluçkaya yatırırlar. Civcivlerin gagalarının üst kısmında bir yumru şeklinde yumurtadan çıkmalarına yardımcı olan bir yumurta dişine sahiptir. Bir kez yumurtadan çıktıklarında ebeveynler, gençlerini bakmak için sırayla alırlar. Yaklaşık bir ay sonra civcivler kreş denilen gruplara karışır ve 2 ile 3 aylıkken denize kendileri atlayabilir.

Adelie Pengueni Beslenimi ve Avı

Adelie Penguenleri güçlü ve yetenekli yüzücülerdir, tüm yiyeceklerini denizden alırlar. Bu Penguenler esas olarak Antarktika okyanusunun yanı sıra Yumuşakçalar, Kalamar ve küçük balıklar arasında bulunan krilden beslenirler. Adelie Pengueni kolonilerinde son 38.000 yıl boyunca biriken fosilleşmiş yumurta kabuğu, balık tabanlı besicilikten iki yüz yıl önce başlayan Kril’e (Malacostraca sınıfından kabuklu takımı.) ani bir değişiklik olduğunu ortaya koymaktadır. Bunun 1700’lerin sonlarında Antarktika Kürk Mührü’nün ve yirminci yüzyıldaki Baleen Balinalarının (Dişsiz balinalar) düşüşüne bağlı olduğu düşünülmektedir. Bu yırtıcılardan gelen rekabetin azalması, Kril bolluğuyla sonuçlandı ve Adelie Penguenleri artık daha kolay bir yiyecek kaynağı olarak kullanabiliyordu.

 

 

 

 

Adelie Pengueni Yırtıcıları ve Tehditleri

Yetişkin Adelie Penguenleri, yaşadıkları uzlaşmaz koşullar nedeniyle karada yaşayan yırtıcı hayvanlara sahip değildirler. Suda ise Adelie Penguenine karşı en büyük tehdit, Güneydeki Conta ve baskın avcılardan biri olan Leopard Seal’tir (Pars foku). Bu Penguenler, büyük gruplarda yüzerek ve ince buzda yürümeyerek bu yırtıcılardan kaçınmayı öğrendi. Katil Balina, Adelie Pengueninin diğer ana yırtıcı hayvanıdır; ancak normalde kuzeydeki daha büyük Penguen türlerini avlarlar.

Adelie Pengueni Hakkında İlginç Gerçekler ve Özellikler

Adelie Penguenleri, Dünya’nın en soğuk ortamlarından birinde yaşarlar ve böylece cildinin altında kalın bir yağ tabakası bulundururlar. Tüyleri onları yalıtmaya ve ekstra koruma için su geçirmez bir tabaka sağlamaya yardımcı olur. Adelie Pengueni, son derece verimli bir avcıdır ve günde 2 kg’ya kadar yiyecek yiyebilir ve üreme koloni ile 24 saatte 9,000 ton civarında yiyecek tüketir. Paletleri yüzmede fantastik hale gelir ve yiyecek bulmak için 175 metrelik derinliklere dalabilirler. Bu penguenlerinin dişleri yoktur, bunun yerine dilleri üzerinde ve ağızlarının çatısında diş şeklinde diken vardır. Bu dikenler çiğnemek için mevcut değildir, bunun yerine Penguen’in kaygan avı yutmasına yardım ederler.

İnsanlarla İlişkisi

Kolonilerine yapılan ziyaretler çok sayıda adaya hayranlık uyandırdı ve çevredeki sularda avlanan Antarktika’ya giden turistlerin programında yer aldı. Bu, Adelie Penguenlerinin tüm Penguen türlerinin en bilinenlerinden biri olduğu anlamına geliyor. Bununla birlikte ilk kaşifler, Penguenleri bu tür tavizsiz koşullarda hayatta kalabilmek için hem etleri hem de yumurtaları için avladılar.

Koruma Durumu ve Bugünkü Hayatı

Antarktika kıyılarında yaşamaya sınırlanmış olmasına rağmen, güney yarım kürede en yaygın penguenlerden biridir. Güney Antarktika’da bulunan 2.5 milyondan fazla üreme çiftiyle kutupsal habitatına iyi uyum sağlamıştır. Bilim adamlarının Adelie Pengueni yuvalama kalıplarını iklim değişikliğinin göstergeleri olarak kullandıkları ve daha önce buz kaplı olan plajlarda yuva yapabildikleri fark edilmiştir. Adelie Pengueni, en az endişe edilebilecek hayvan olarak listelenmiştir.

 

Ayırt Edici Özellikler: Her gözün etrafındaki küçük beyaz daire.
Bilimsel adı: Pygoscelis adeliae
Boy: 70 cm
Grup: Kuş
Kilo: 4,7 kg
Korunma durumu: Neredeyse Tehdit Altında (Soyu Artan)
Menşei: Kuzey Amerika
Ortak adı: Adelie Penguin
Ortalama yaşam süresi: 10 – 20 yıl
Renk: Siyah ile beyaz göğüs.
Takson Basamağı: Tür
Üst sınıf: Fırça Kuyruklu Penguenler

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

REKLAMLAR
  • YORUM
2019-07-15 08:21:55
2019-07-14 20:02:24
2019-06-18 20:26:07
İki yaşındaki sığır, süt dişlerini değiştirmemişse kurban olur mu? | Kuranı Kerimde: […] www.turkbesi.com/kurbanlik-sigirlarda-yas-tayini.html […]
2019-06-18 17:17:03
Süt dişleri dökülmemiş hayvandan kurban olur mu? | Kuranı Kerimde: […] www.turkbesi.com/kurbanlik-sigirlarda-yas-tayini.html […]
2019-06-18 16:42:55
Kurbanlık hayvanın yaşı neye gore hesaplanır? | Kuranı Kerimde: […] www.turkbesi.com/kurbanlik-sigirlarda-yas-tayini.html […]
2019-06-18 16:33:07
Facebookta bizi bulun